EU-johtajat sopivat varautuvansa Venäjän energiahanojen tyrehtymiseen: kaasuvarastot täytetään ja yhteisostot aloitetaan

Portugalille ja Espanjalle tulee erityisvapaus säädellä sähkön hintaa omilla markkinoillaan. ”On syytä tarkastella kaikkia keinoja, joilla energian hintaa saadaan alaspäin”, pääministeri Sanna Marin sanoo.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) kuvattiin Brysselin huippukokouksessa perjantaina.

25.3. 9:52 | Päivitetty 25.3. 22:03

Bryssel

Euroopan unionin johtajat päättivät perjantaina varautumisesta Venäjältä tulevan energian tyrehtymiseen.

Johtajat sopivat, että Euroopan unionin jäsenmaat täyttävät kaasuvarastonsa 80-prosenttisesti ensi talvea varten. Tulevina vuosina täyttöaste nostetaan 90 prosenttiin, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana.

Keskustelut venyivät yliajalle, sillä jäsenmaat olivat erimielisiä toimista. Pöydällä oli venäläisenergian korvaamisen lisäksi yhteiset toimet nousevien energialaskujen kanssa kamppailevien EU-kansalaisten tukemiseksi.

”Yhteinen tahto on helpottaa akuuttia tilannetta, mutta myös luoda polku siihen, miten Eurooppa olisi energiaomavaraisempi”, Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) kuvasi keskustelua.

Marinin mukaan nyt on tarkoitus selvittää kansallisia toimia, joita EU-maat voisivat yhdessä tehdä. Hänen mukaansa kokous kirjasi toimiksi muun muassa suorat tuet kuluttajille, verohelpotukset, valtiontuet sekä hintoja koskevia rajoitukset tai sääntelyn.

Myös Suomen hallituksella on Marinin mukaan valmius lisäpäätöksiin energian hinnan osalta. Hintojen nousu on Marinin mukaan ”vakava uhka yhteiskunnassa”.

Osa maista haluaisi tehdä rakenteellisia muutoksia sähkömarkkinoiden toimintaan ja asettaa maakaasulle hintakaton.

Suomi ei ole tukenut varauksetta esillä ollutta sähkön hintakattoa, jolla valtiot pyrkisivät estämään hinnan nousun yli tietyn rajan.

”Itse näen näin, että on syytä tarkastella kaikkia keinoja, joilla energian hintaa saadaan alaspäin. Sen vuoksi en myöskään tyrmää ajatusta siitä, että tulisi hyvin lyhytaikainen hintakatto energialle, mutta vaikutukset tulee arvioida huolellisesti. En siis halua sulkea mitään pois”, Marin sanoi.

Espanja ja Portugali ajoivat sähkömarkkinoiden muutosta, jolla sähkön hinta irrotettaisiin kalleimman tuotantotavan eli maakaasun hinnasta.

Kokouksessa ei tehty päätöksiä yhteisestä hintakatosta, mutta Portugalille ja Espanjalle annettiin vapaus määrittää hinnat omilla sähkömarkkinoillaan.

Päätös on harvinainen, sillä EU:lle on ollut tärkeää pitää sisämarkkinat yhtenäisinä ja samojen sääntöjen alaisina. Von der Leyen perusteli päätöstä sillä, että Portugalin ja Espanjan sähköntuotannossa uusiutuvilla energialähteillä on merkittävä rooli, ja maiden kytkös muun Euroopan energiamarkkinoille on pieni.

”Saimme kokouksen loppupäätelmät sellaiseen muotoon, että kaikki ne pystyivät hyväksymään”, Marin sanoi.

Toinen huippukokouksessa käsitelty asia oli tuki Ukrainalle. Kokouksessa ei tehty uusia päätöksiä pakotteista, mutta edellisten neljän pakotepaketin toimeenpanoa haluttiin parantaa. Tämä tarkoittaa tiettyjen porsaanreikien tukkimista.

Marinin mukaan komissio sai pikaisen toimeksiannon valmistella pakotteiden täydennyksiä.

”Jo tulevan viikonlopun aikana komissio työstää ehdotuksia, ja meillä on valmius edetä näiden lisäpakotteiden osalta hyvinkin ripeästi”, Marin sanoi.

Lue lisää: EU-maat joutuvat nyt harkitsemaan pakotteita, joissa alkaa näkyä maita jakavia tekijöitä

Huippukokouksessa keskusteltiin mahdollisuudesta luopua venäläisestä energiasta voimakkaana pakotetoimena. Monelle EU-maalle nopea luopuminen on hyvin vaikeaa. Esimerkiksi Saksa on vastustanut venäläisen energian tuontikieltoa.

Saksan talousministeri Robert Habeck sanoi perjantaina saksalaislehti Handelsblattin mukaan, että Saksan voi odottaa pääsevän irti Venäjältä tulevasta kaasusta vasta vuoden 2024 puoliväliin mennessä.

Saksa ilmoitti kuitenkin puolittavansa Venäjältä tuotavan öljyn määrän kesään mennessä. Venäläisen hiilen osalta tuonti Saksaan loppuu kokonaan syksyyn mennessä.

Kaikkiaan EU:n käyttämästä maakaasusta 40 prosenttia tulee Venäjältä.

Venäjä ilmoitti aiemmin, että se haluaa ostajamailta maksun ruplina. Marinin mukaan tästä käytiin kokouksessa keskustelua.

”Komissio tulee tätä tilannetta arvioimaan. Suomi lähtee siitä, että sopimuksia noudatetaan. Tämä asia on sellainen, johon tulemme varmasti myöhemmin palaamaan”, Marin sanoi.

Lue lisää: Venäläinen energia on EU:lle ”elefantti olohuoneessa”, sanoo pääministeri Marin – irtautuminen siitä tulee vaatimaan laajoja investointeja

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoivat perjantaiaamuna sopimuksesta, jonka mukaan Yhdysvallat toimittaa EU:hun tämän vuoden loppuun mennessä 15 miljardia kuutiometriä lisää nesteytettyä maakaasua lng:tä jo aiemmin sovitun lisäksi.

Lisäksi Yhdysvallat ja EU etsivät keinoja lisätä lng-toimituksia noin 50 miljardilla kuutiometrillä vuosittain vuoteen 2030 mennessä.

Bidenin mukaan on etu, että Eurooppa pystyy vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta.

”Venäjä käyttää energiaa manipuloidakseen naapureitaan ja rahoittaakseen sotakoneistoaan”, Biden sanoi.

Lue lisää: Presidentti Biden: Euroopan pitää varautua pitkiin pakotteisiin – Nato vastaa, jos Venäjä käyttää kemiallisia tai biologisia aseita

Lue lisää: Video näyttää, kuinka Joe Biden kuiskasi Sanna Marinin korvaan huippu­kokouksessa – Mitä presidentti sanoi?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat