Presidentti Niinistö keskusteli Ranskan presidentti Macronin kanssa – Niinistön mukaan keskustelu oli ”avoin ja suora”

”Otin esille kysymykset, jotka liittyvät tämänhetkiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun Suomessa”, Niinistö kertoo.

Sauli Niinistö (vas.) ja Emmanuel Macron Pariisissa maanantaina.

20.3. 21:13 | Päivitetty 21.3. 22:04

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi maanantaina Ranskassa maan presidentin Emmanuel Macronin. Macron otti Niinistön vastaan Élysée-palatsilla iltakahdeksan aikaan.

Noin puoli kymmenen aikaan illalla Niinistö kiitti Twitter-tilillään Macronia ”avoimesta ja suorasta keskustelusta”.

”Rauhan palauttaminen ja turvallisuuden ylläpitäminen Euroopassa ovat tällä hetkellä tärkeimpiä asioita”, Niinistö kirjoitti twiitissään ranskaksi.

Presidentin kanslia kertoo sivuillaan, että presidentit Niinistö ja Macron puhuivat Ukrainan sodan tilanteesta ja pyrkimyksistä saada aikaan tulitauko Ukrainassa. Presidentit keskustelivat tiedotteen mukaan myös EU:n vastauksesta Venäjän Euroopan turvallisuutta horjuttaviin toimiin.

”Otin myös esille kysymykset, jotka liittyvät tämänhetkiseen turvallisuuspoliittiseen keskusteluun Suomessa”, Niinistö sanoo tiedotteessa.

Macronin tapaamisen lisäksi Niinistön Ranskan-ohjelmassa oli muita kahdenvälisiä tapaamisia. Niinistö tapasi muun muassa Ranskan senaatin ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Christian Cambonin ja kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jean-Louis Bourlangesin.

Valkoinen talo tiedotti varhain maanantaina Suomen aikaan, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden isännöi maanantaina puhelua, jossa ovat mukana Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Italian pääministeri Mario Draghi ja Britannian pääministeri Boris Johnson.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Valtiojohtajien puhelussa on tarkoitus käsitellä maiden koordinoituja reaktioita Venäjän hyökkäykseen. Valkoisen talon mukaan puhelun on määrä alkaa kello 17 Suomen aikaan.

Biden vierailee alkavalla viikolla Euroopassa, jossa hänen on määrä tavata Naton jäsenmaiden, G7-maiden ja Euroopan unionin johtajia. Perjantaina Biden suuntaa Puolan pääkaupunkiin Varsovaan, jossa hän tapaa presidentti Andrzej Dudan.

Niinistö ja Macron ovat molemmat olleet yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuun lopussa.

Niinistö soitti Putinille tunnin puhelun 11. maaliskuuta. Macron on käynyt Putinin kanssa useampia keskusteluita.

EU:n ulkoministerit puolestaan kokoontuivat maanantaina Brysselissä EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) osallistuu kokoukseen.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistui kokoukseen.

Ulko- ja puolustus­ministerien hyväksyi yhteisistunnossaan EU:n turvallisuus- ja puolustus­yhteistyötä koskeva strateginen kompassi.

Lue lisää: EU-maat saavuttivat sovun puolustus­politiikkaa linjaavasta strategisesta kompassista

Oikaisu 21.3.2022 klo 9.36: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Biden ei vieraile Puolan Varsovassa maanantaina vaan perjantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat