Ruotsin oppositiojohtaja Kristersson: Natoon pitäisi hakea Suomen kanssa jo keväällä

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja oppositiojohtaja Ulf Kristersson osallistuivat yhdessä Nato-harjoitukseen Norjassa.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson vieraili Nato-harjoituksissa Norjassa maanantaina.

22.3. 10:48

Tukholma

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson haluaisi Ruotsin hakevan puolustusliitto Naton jäsenyyttä jo keväällä.

”Meidän pitäisi tehdä se jo keväällä Suomen kanssa. Se ei ole mikään vaaliteema, vaan meidän pitää tarttua tähän hetkeen, kun meillä on vakavat keskustelut Suomen kanssa”, oppositiojohtaja Kristersson sanoi ruotsalaislehti Aftonbladetin haastattelussa.

Viime viikolla Kristersson kirjoitti ruotsalaislehti Dagens Nyheterissä, että jos hänestä tulee pääministeri syksyn vaalien jälkeen, Ruotsi tulee jättämään Nato-hakemuksen.

Maltillinen kokoomus on aiemmin ilmaissut, että Natoon tulisi hakea ”niin pian kuin mahdollista”. Näin kuvaili linjaa puolueen puolustuspoliittisista lausunnoista vastaava Pål Jonsson HS:n haastattelussa.

Lue lisää: Suomen ja Ruotsin pitäisi mennä Natoon niin pian kuin mahdollista, sanoo Ruotsin kokoomuksen puolustus­politiikan asiantuntija

Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson Nato-maiden harjoituksissa Pohjois-Norjassa maanantaina.

Ulf Kristersson antoi Aftonbladetille haastattelun Pohjois-Norjassa. Siellä järjestetään Nato-maiden suuri Cold Response -harjoitus, johon myös Suomi ja Ruotsi osallistuvat.

Kristersson osallistui harjoitukseen Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kutsusta. Poliittiset kilpakumppanit lensivät Norjaan yhdessä hallituksen lennolla.

”Arvostan sitä, että pystyimme tekemään tämän yhdessä. Kun Euroopassa raivoaa sota, teemme kaikkemme yhteistyön eteen”, Kristersson sanoi.

Pääministeri Andersson ei ottanut harjoituksen lehdistötilaisuudessa kantaa Kristerssonin Nato-kantoihin.

”Minulle on tärkeää hakea politiikalle laajaa tukea. Me katsomme nyt, miten voimme aikaistaa panostuksiamme puolustukseen. Lisäksi olemme juuri käynnistäneet puolustuspoliittisen arviointimme”, Andersson sanoi.

Ruotsissa hallitus ja valtiopäiväpuolueet tapaavat nyt säännöllisesti keskustellakseen muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Jokainen puolue saa tuoda pöytään haluamiaan asioita, joten ryhmässä keskustellaan myös Nato-jäsenyydestä.

Hallitus on kertonut, että se julkaisee raportin turvallisuuspolitiikasta toukokuun loppuun mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat