Ministeriö ohjeistaa kuntia ja sairaan­hoito­piirejä varautumaan laajaan hoitaja­lakkoon, joka uhkaa jo 1. huhtikuuta

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan sovittelutilanne on vaikea, eikä huhtikuun alkuun siirrettyä lakkoa voi siirtää toistamiseen.

Koronapotilaan hoitoa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa viime joulukuussa.

23.3. 17:22

Ministeriö valmistelee kuntia ja sairaanhoitopiirejä varautumaan ripeästi laajoihin kunta-alan palkansaajien työtaisteluihin. Niistä ensimmäisenä ovat alkamassa hoitajien lakot ensi viikon perjantaina, ellei sopua työriidassa synny sitä ennen.

Lakkovaroituksia on jätetty jo useita. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet kahdesta kahden viikon lakosta osana keskeytyneitä työehtosopimusneuvotteluja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Niistä ensimmäisen alkamista työministeriö on jo siirtänyt kahdella viikolla eli lakko alkaisi 1. huhtikuuta.

Tämä lakko kattaa Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. Mukana siinä on 25   000 hoitajaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoo HS:lle, että lakkoa voi siirtää vain kerran, jolloin huhtikuun alkuun siirrettyä lakkoa ei voi enää siirtää toistamiseen.

Se tarkoittaa, että ainakin 25 000 hoitajan lakko alkaa huhtikuun alussa, ellei sovittelussa synny sitä ennen sopua.

”Vaikeaa on”, Piekkala arvioi näkymiä sovun syntyyn. Suurimmat erimielisyydet koskevat järjestöjen vaatimia monivuotisia palkkaohjelmia.

Tehy ja Super ovat antaneet varoituksen myös toisesta lakosta, joka olisi alkamassa niin ikään 1. huhtikuuta, ellei ratkaisua sitä ennen löydy.

Tämä lakko koskisi jo 13:ta sairaanhoitopiiriä ja mukana olisi 40 000 hoitajaa.

Piekkala ei kommentoi, onko mahdollista, että tätä toistakin lakkoa siirretään vai voivatko osittain päällekkäiset lakot alkaa yhtä aikaa eli 1. huhtikuuta.

Työriitalain mukaan esityksen lakon siirtämisestä tekee sovittelija ja päätöksen työ- ja elinkeinoministeriö.

Työriitalain mukaan lakkoa voidaan siirtää kaksi viikkoa, jos se kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittaa yleistä etua.

STM lähetti keskiviikkona aluehallintovirastoille (avit), kunnille ja sairaanhoitopiireille ohjauskirjeen palvelujen turvaamisesta lakon aikana. Avien tehtävä on valvoa, että välttämättömät palvelut voidaan turvata.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän toiminta häiriintyy työtaistelu­tilanteissa, ja palvelujen tuottaminen voi vaikeutua tai jopa estyä kokonaan”, ministeriö ennakoi kirjeessä.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien tulee laatia etukäteen suunnitelma varautumisesta.

”Erityistä huomiota on kiinnitettävä kiireellisten ja välttämättömien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen sekä asiakas- ja potilastuvallisuuden varmistamiseen”, STM ohjeistaa.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien tulee harkita myös keskinäistä yhteistyötä palvelujen ja henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi.

Palveluita voidaan hankkia muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä, mutta myös ostopalveluita ja palveluseteliä hyödyntämällä.

Keinovalikoimaan kuuluvat myös lisähenkilöstön rekrytointi, henkilöstösiirrot sekä kiireettömän hoidon väliaikainen supistaminen kiireellisen hoidon varmistamiseksi.

Lakon uhatessa kriittisten palvelujen ja toimintojen turvaamisessa voidaan hyödyntää myös suojelutyötä, jonka teettämisen tarpeen ratkaisee kunta tai kuntayhtymä.

Suojelutyö on työtä, jonka suorittaminen työtaistelua toimeenpantaessa on välttämätöntä esimerkiksi kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat