Suomalaispoliitikot ehdottavat tuonti­tulleja väliaikais­ratkaisuksi, kun länsi pyristelee irti Venäjän energiasta

Tulli voisi johtaa siihen, että Venäjän on pakko alentaa energian hintaa saadakseen sitä kaupaksi. Venäjän valtion tulot alenisivat.

Kai Mykkänen (kok) ja Mari Holopainen (vihr)

25.3. 17:26

Bryssel

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen ehdottavat tuontitullien asettamista venäläiselle energialle.

Mykkänen ehdottaa tuontitulleja Twitterissä, Holopainen omassa erillisessä kannanotossaan. Tulleja on ehdottanut myös Elinkeinoelämän valtuuskunnan ekonomisti Sanna Kurronen blogikirjoituksessaan.

”Venäläisen raakaöljyn ja maakaasun tuonnin katkaiseminen kokonaan nopealla aikataululla ei ole realistista, mutta tuontitullit voisivat toimia puoliväliratkaisuna”, Holopainen sanoi perjantaina.

Euroopan unionin johtajat olivat perjantaina koolla huippukokouksessa, jonka aiheena on irtautuminen Venäjän fossiilienergiasta. He käsittelivät myös sitä, miten EU-kansalaisia tuetaan, kun energialasku kallistuu koko ajan.

Lue lisää: Brysselissä etsitään kuumeisesti keinoja päästä Venäjän kaasusta, Marinin mukaan merituul­ipuistot Pohjois­maiden ja Baltian kanssa ovat yksi vaihtoehto

Idea tuontitulleista perustuu siihen, että esimerkiksi venäläiselle öljylle asetettaisiin tuntuva barrelikohtainen tuontivero.

Öljynjalostamot länsimaissa voisivat edelleen ostaa öljyä Venäjältä, mutta niiden pitäisi maksaa Venäjän pyytämän hinnan päälle tuontitulli, joka olisi eräänlainen vero.

Jotta Venäjä saisi öljyään kaupaksi, sen pitäisi alentaa öljystä pyytämäänsä hintaa tullin verran. Näin Venäjän saamat öljytulot vähenisivät, ja vastineeksi siltä öljyä ostavat maat keräisivät tullin avulla tuloja, jotka voisi käyttää vaikka energialaskunsa kanssa tuskailevien kotitalouksien tukemiseen.

Idean alkuperäinen isä on Harvardin yliopiston taloustieteen professori Ricardo Hausmann.

“Jos venäläiselle öljylle ja kaasulle asetetaan tuontitullit, itse asiassa tullien asettajamaat eli tässä tapauksessa Euroopan valtiot saisivat itselleen osan Venäjän öljyvoitoista,” sanoo Holopainen.

Öljyssä tulli voisi toimia, koska Kurrosen perustelujen mukaan ostajalle ei ole väliä, mistä tuottajamaasta hän öljynsä ostaa:

”Kun Siperiassa tai laajemmin Venäjällä tuotetun öljyn hintaan lisätään vero, ostajat ostavat öljynsä muualta. Venäjän täytyy laskea pyytämäänsä hintaa, jos se haluaa öljynsä myytyä.”

Kokoomuksen Kai Mykkänen ehdottaa Twitterissä myös, että Euroopassa suljettavaksi suunniteltujen viiden ydinvoimalan käyttöikää jatkettaisiin.

Mykkänen sanoo myös, että kansainvälisen energiajärjestöjen IEA:n suositusta kotien lämpötilasta Euroopassa kannattaisi noudattaa. IEA on ehdottanut sisälämpötilan laskemista nykyisestä 22 asteen keskiarvosta kolmella asteella.

”Pärjäämmekö keskimäärin 19 asteen lämmössä, jos Ukraina sodassa? Eiköhän”, Mykkänen arvioi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat