Kokoomuksen Orpo sanoi hallituksen jättävän Suomen ”kammottavaan” jamaan ja ehdotti sosiaali­tukien leikkausta – ”Kylmäävää”, vastaa Li Andersson

Orpon mukaan hallituksen velvollisuus olisi tehdä menolisäykset kehysten sisällä eli vastaavasti ottaa jostain muualta pois. Hallituspuolueen edustajat tyrmäävät kokoomuksen ehdotuksen sosiaalitukien leikkauksista.

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson sekä vihreiden europarlamentaarikko ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoivat Petteri Orpon lausuntoja.

26.3. 15:16 | Päivitetty 27.3. 8:09

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti Helsingin Sanomien Lauantaivieras-haastattelussa kovasanaista kritiikkiä hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan.

Orpo sanoo haastattelussa, että Suomen istuva hallitus ei kykene vastuulliseen talouspolitiikkaan ja hallitus on jättämässä Suomen ”aivan kammottavaan” jamaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ovat kertoneet, että hallitus rikkoo aiemmin sopimansa menokehykset eli valtion enimmäismenot jälleen tänä ja ensi vuonna Ukrainan sodan vaikutuksiin vastaamiseksi.

Orpo sanoo ymmärtävänsä menolisäykset, mutta hänen mukaansa hallituksen velvollisuus olisi tehdä ne ”lähtökohtaisesti kehysten sisällä eli vastaavasti ottaa jostain muualta pois”.

Pääoppositiopuolueen johtaja sanoo kokoomuksen ajavan sosiaalitukien leikkaamista, jotta työn vastaanottaminen kannattaisi nykyistä enemmän. ”Tämä on oikea hetki tehdä rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan ja verotukseen”, Orpo sanoi.

Lisäksi kokoomus ajaa yli 800 miljoonan euron veronkevennyksiä, jotka kohdistuisivat kaikkiin tuloluokkiin ja myös eläkeläisille.

Lue lisää: Nyt pitää leikata työttömien sosiaali­tukia ja keventää työssä käyvien verotusta, sanoo kokoomuksen Petteri Orpo

Hallituspuolueissa Orpon kritiikki ja ehdotukset saavat tyrmäyksen. Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo puolueen tiedotteessa, että nyt ei ole aika sosiaaliturvaleikkauksille. Mäkysen mukaan arjen kohonneet kustannukset osuvat erityisesti pienituloisiin.

”Kun taustalla on vielä suomalaisia niin henkisesti kuin taloudellisestikin kuormittanut koronapandemia, kuulostaa kokoomuksen Petteri Orpon vaatimus sosiaaliturvaleikkauksista rajulta ja kohtuuttomalta”, Mäkynen sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa sosiaaliturvan leikkaaminen ei auta työnhakijoita, joiden työttömyyden taustalla on esimerkiksi puuttuva osaaminen tai korkea ikä.

”Tärkeää on, että tuki kohdennetaan oikeudenmukaisesti heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Hyvätuloisten ostovoiman parantamista ei voida rahoittaa heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kuvailee Twitterissä Orpon ehdotuksia ”kylmääviksi”.

Anderssonin mielestä Orpon esittämät toimet parantaisivat hyvätuloisten asemaa pienituloisten kustannuksella.

”Kaikkeen ei ole varaa, joten valintoja on tehtävä, sanoo Orpo. Ja hänen valintansa nousevien elinkustannusten aikana on syventää köyhien ja pienituloisten ahdinkoa, samalla kun jo valmiiksi pärjäävät ja hyvätuloiset saisivat verokevennyksiä”, Andersson kirjoittaa.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas) jatkaa kritiikkiä.

”Hallitus purki aktiivimallin ja korotti sosiaaliturvaa. Työllisyysaste on historiallisen korkea. Nyt Petteri ja kokoomuslaiset esittävät työttömien kurittamista kannustimena työntekoon. Porvari ei usko vaikka näkisi, että porkkana toimii keppiä paremmin”, Pekonen kirjoittaa Twitterissä.

Vihreiden europarlamentaarikko ja entinen puheenjohtaja Ville Niinistö penää sisäpolitiikan kritiikkiin ”tolkkua”.

”Orpo kuvailee hallituksen jättävän Suomen ’aivan kammottavaan jamaan’. Miten niin? Ison koronakriisin jälkeenkin ja sodan ollessa Euroopassa työllisyysaste korkeammalla kuin vuosikymmeniin (1991)”, Niinistö kirjoittaa Twitterissä.

Tilastokeskus kertoi tiistaina, että Suomen työllisyysasteen niin sanottu trendiluku kohosi helmikuussa 74 prosenttiin. Tilastokeskuksen mukaan työllisyysaste on edellisen kerran ollut tuota tasoa korkeammalla vuonna 1990 jolloin se oli 74,1 prosenttia. Nämä kaksi lukemaa eivät kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia keskenään.

Lue lisää: Vasemmisto­johtoinen hallitus saavuttaa yllättäen historiallisen työllisyys­tavoitteensa – oikeisto vaikenee

Niinistö tarjoaa Orpolle myönnytyksen siinä, että hän uskoo Suomen taloudessa olevan monia korjattavia asioita.

”Mutta fiksaatio vain valtion lyhyen aikavälin velkaan unohtaa yritykset ja työntekijät. Elvyttävä politiikka kriisissä toiminut. Nyt huomio kestävyysvajeeseen, palvelualan nostoon kriisistä ja teollisten investointien vauhdittamiseen”, Niinistö kirjoittaa.

Vihreiden varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne myöntää verotuksen keventämisen tavoittelemisen arvoiseksi.

”Silti olisi huono idea toteuttaa 800 ME kevennykset työttömiltä leikkaamalla ja ihan erityisesti nyt tilanteessa, jossa puolustukseen ja turvallisuuteen tarvitaan uusia satsauksia”, Harjanne sanoo Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska kysyy Twitterissä Orpolta, onko tämän mielestä tärkeintä pitää köyhät köyhinä.

”Kokoomus haluaa leikkaukset sosiaalietuuksiin, kuten työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen. Samaan aikaan ruoan, bensan ja energian hinta nousee”, Ovaska kirjoittaa.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä puolestaan kiittelee Twitterissä kokoomusta rehellisyydestä.

”Kovaa kyytiä olisi kokoomuspolitiikka vähäosaisemmille, mutta hyvä toki että se ääneen sanotaan”, Könttä sanoo.

Kokoomuksen kanssa oppositiossa istuvien perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra suhtautuu myös kriittisesti Orpon ehdotukseen.

Purran mukaan sosiaaliturvaa ei pidä leikata, koska Suomeen tulee maahanmuuttajia EU:n ulkopuolelta.

”Työn kannustimien lisääminen sosiaaliturvaa leikkaamalla samaan aikaan kun rajan yli lappaa matalapalkka-aloille EU:n ulkopuolista väkeä ennätysmäärin? Ja sitten taas lisää. Ja lisää. Kuten persuja lukuun ottamatta kaikki haluavat. Voi suomalaista poloa omassa maassaan”, sanoo Purra Twitterissä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelän mielestä Orpon ajatukset talouspolitiikasta kuvastavat kokoomuksen ja perussuomalaisten eroavaisuuksia.

”Molempien mielestä talous on saatava kuntoon. Kokoomuksen keino siihen on kurittaa suomalaista onnetonta ja vähäosaista. Perussuomalaiset haluavat leikata ulkomaille menevistä rahoista”, Mäkelä kirjoittaa Twitterissä.

Tukea Petteri Orpon näkemykset saavat muun muassa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajalta Juho Romakkaniemeltä . Hänen mukaansa työvoimapulan aika on nimenomaan hyvä aika parantaa kannustimia Orpon esittämillä keinoilla.

”On järjestelmän vika, että meillä on yhtä aikaa korkea rakenteellinen työttömyys sekä paljon avoimia työpaikkoja”, Romakkaniemi kirjoittaa Twitterissä.

”Silloin työttömyysturvaa on lyhennettävä ja porrastettava sekä työn verotusta alennettava. Tällä epäsuhta korjaantuu ja kannustimet saadaan kuntoon”, hän jatkaa.

Romakkaniemi on Orpon kanssa samoilla linjoilla siinäkin, että nykyisen hallituksen politiikka tulee aiheuttamaan seuraavalle paljon korjattavaa.

Tarkennus 27.3. kello 8.10. Orpon kommenttia täydennetty jutussa. Orpon kerrottiin uutisessa sanovan, että ymmärtää menolisäykset, mutta hänen mukaansa hallituksen velvollisuus olisi tehdä ne kehysten sisällä. Sanatarkasti Orpo sanoi HS:n haastattelussa, että ”hallituksen velvollisuus olisi tehdä ne lähtökohtaisesti kehysten sisällä”.

Oikaisu 26.3. kello 16.45: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Aino-Kaisa Pekonen olisi sosiaali- ja terveysministeri. Pekonen on kansanedustaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat