Perussuomalaisten Riikka Purra ja Jussi Halla-aho ilmoittavat kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä

Molemmat sanovat tunnistavansa Nato-jäsenyysprosessin uhkakuvat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-Aho.

29.3. 8:53

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja puolueen entinen puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoittivat tiistaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

”Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä ja tuen valtiojohtoa jäsenyyden edistämisessä. En näe Nato-jäsenyyttä ongelmiemme automaattisena poispyyhkijänä vaan tavoiteltavana osana Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittista palettia”, Purra kertoi tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa

”Puolustusliiton hyödyt näen erityisesti ennaltaehkäisyn ja pelotteen kannalta.”

Halla-aho kertoi kannastaan Twitterissä. Hänen mukaansa Nato-jäsenyyden riskit ovat pienempiä kuin muiden vaihtoehtojen riskit.

Halla-aho katsoo, että Venäjä on potentiaalinen sotilaallinen uhka Suomelle. Myös hän arvioi, että Nato muodostaisi niin vahvan pelotteen, että ”Venäjä ei lähde kokeilemaan”.

Purra kertoo olleensa aiemmin sitä mieltä, että Suomen ei tule liittyä sotilasliitoon. Hänen mukaansa Nato-optio ja tasapainoileva suhde Venäjään näyttivät takaavan riittävästi Suomen turvallisuuden. Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta mureni kuitenkin ”paitsi eurooppalainen turvallisuusjärjestys myös Suomen ja Venäjän välisen suhteen koko perusta”, Purra toteaa.

”Kyse on Ukrainasta, mutta jokainen tietää, että kyse voisi olla myös Suomesta.”

Purra sanoo tunnistavansa Nato-jäsenyysprosessin uhkakuvat, jotka voivat olla Venäjän poliittista painostusta ja vakavampiakin toimia. Hänestä niitä ei kuitenkaan voida välttää olemalla hakematta.

Samansuuntaisesti argumentoi Halla-aho.

”Venäjä voi helposti järjestää erilaisia konflikteja pelotellakseen suomalaiset perääntymään tai painostaakseen Naton nykyiset jäsenmaat olemaan hyväksymättä Suomea jäseneksi”, hän kirjoittaa.

”Edellinen ei poista kaikkien muiden vaihtoehtojen riskejä. ’Nato-option’ jatkaminen on nähdäkseni vielä vaarallisempaa. Se antaa Venäjälle motiivin vaikuttaa Suomeen mutta ei luo pelotetta, joka pidättelisi Venäjää vaikuttamisyrityksiltä.”

Purran mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä on lähipäivinä linjaamassa oman kantansa Nato-jäsenyydestä. Hän kertoi aiemmin, että perussuomalaisten jäsenkyselyn perusteella yli 63 prosenttia vastanneista puolueen jäsenistä kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista.

Lue lisää: Suomen liittyminen Natoon olisi Venäjälle ensisijaisesti arvovalta­tappio, arvioi asian­tuntija – Mitä kaikkea sotilasliittoon liittyminen muuttaisi?

Lue lisää: Olisiko Suomen tie Natoon läpi­huutojuttu? Jäsenyyden jarruna saattaa seistä yksi sotilasliiton vahvimmista maista

Lue lisää: Mitkä tekijät puhuvat Nato-jäsenyyden puolesta, entä sitä vastaan? Pohdi eri väitteiden avulla, mitä mieltä itse olet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat