Valta­kunnan­sovittelijalta sovinto­esitys kunta-alan työ­riitaan – koskee 425 000:ta palkan­saajaa

Osapuolten tulee vastata keskiviikkona ehdotukseen. Mikäli esitys hylätään, 25 000 hoitajan lakko alkaa perjantaiaamuna kuudessa sairaanhoitopiirissä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on antanut sovintoesityksen kunta-alan työriitaan.

29.3. 21:02 | Päivitetty 29.3. 21:03

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on antanut sovinto­esityksen uusiksi työ- ja virka­ehto­sopimuksiksi, jotka koskevat koko kunta-alaa eli noin 425 000:ta palkansaajaa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Kirjavassa joukossa on muiden muassa hoitajia, opettajia, lääkäreitä, lastenhoitajia, kirjasto­virkailijoita, toimisto­sihteereitä, laitos­huoltajia, sosiaali­työntekijöitä ja insinöörejä.

Neuvottelu­osa­puolten tulee vastata keskiviikkona kello 18.00 sovintoesitykseen. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Jos sovintoesitys hylätään, hoitoalan lakko alkaa perjantaina 1. huhtikuuta aamukuudelta kuudessa sairaan­hoito­piirissä. Työtaisteluun osallistuu 25 000:ta hoitajaa.

Mikäli neuvotteluissa ei edetä, lakko laajenee 15. huhtikuuta kolmeen­toista sairaan­hoitopiiriin, koskien 40 000:ta hoitajaa.

Maanantaina valtakunnansovittelija ilmoitti, että alun perin jo perjantaina alkavaksi ilmoitettu isompi lakko siirrettiin kahdella viikolla. Siirtopäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö sovittelijan esityksestä.

Ensimmäinen lakko koskee Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä.

Pääsopijajärjestöjen ilmoittamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot koskevat koko kunta-alaa.

Maanantaina Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisen alan unioni Jau ilmoittivat jo kolmannesta ylityö- ja vuoron­vaihto­kiellosta ajalle 4.–10. huhtikuuta.

Huhtikuun puolella on ilmoitettu alkavan myös muita laajoja lakkoja, jotka vaikuttaisivat päiväkoteihin, kouluihin, museoihin, kirjastoihin ja terveyden­hoitoon, kun työtaisteluihin osallistuisi esimerkiksi opettajia ja lääkäreitä.

Pääkaupunkiseutua uhkaa 19. huhtikuuta noin 31  000 palkansaajan työnseisaus. Sen on määrä kestää viikko.

Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista alkoivat 11. tammikuuta.

Vanhat sopimukset olivat voimassa helmikuun loppuun asti, minkä jälkeen alkoi sopimukseton kausi, jolloin työrauhavelvoite ei ole enää voimassa.

Työnantajia neuvotteluissa ja sovittelussa edustaa Kunta- ja hyvin­vointi­alue­työnantajat KT.

Työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat Juko, Jau ja Sote.

Jukossa on mukana noin akavalaista 30 ammattiliittoa, joista suurimpia ovat Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Akavan erityisalat, Lääkäriliitto ja Talentia.

Jau on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja ammattiliitto Jytyn neuvottelujärjestö. Näissä on edustettuina lukuisia ammattiryhmiä.

Sotessa ovat hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä Suomen Palomiesliitto SPAL.

Neuvottelut kunta-alalla keskeytyivät helmikuun lopussa erimielisyyteen palkankorotuksista, sopimusjärjestelmästä ja kaikkien palkansaajien pääsopijajärjestöjen vaatimista monivuotisista palkka­ohjelmista, joihin perätään rahoitusta kuntatyönantajan lisäksi valtiolta.

Esimerkiksi Tehy ja Super ovat esittäneet viisivuotista palkkaohjelmaa, joka toisi normi­palkan­korotusten lisäksi 3,6 prosentin lisän ansioihin vuodessa.

Tavoitteena olisi kohentaa alan vetovoimaa ja kuroa umpeen palkkojen jälkeenjääneisyyttä pitkällä aikavälillä.

JHL:n esittämä lisäkorotus on 4,7 prosenttia vuodessa, ja Jukolle kävisi kumpikin esitys.

KT piti vaatimuksia julkiselle taloudelle kestämättöminä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat