Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on antanut sovintoesityksen uusiksi työ- ja virkaehtosopimuksiksi, jotka koskevat koko kunta-alaa eli noin 425 000:ta palkansaajaa kunnissa ja kuntayhtymissä.
Kirjavassa joukossa on muiden muassa hoitajia, opettajia, lääkäreitä, lastenhoitajia, kirjastovirkailijoita, toimistosihteereitä, laitoshuoltajia, sosiaalityöntekijöitä ja insinöörejä.
Neuvotteluosapuolten tulee vastata keskiviikkona kello 18.00 sovintoesitykseen. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.
Jos sovintoesitys hylätään, hoitoalan lakko alkaa perjantaina 1. huhtikuuta aamukuudelta kuudessa sairaanhoitopiirissä. Työtaisteluun osallistuu 25 000:ta hoitajaa.
Mikäli neuvotteluissa ei edetä, lakko laajenee 15. huhtikuuta kolmeentoista sairaanhoitopiiriin, koskien 40 000:ta hoitajaa.
Maanantaina valtakunnansovittelija ilmoitti, että alun perin jo perjantaina alkavaksi ilmoitettu isompi lakko siirrettiin kahdella viikolla. Siirtopäätöksen tekee työ- ja elinkeinoministeriö sovittelijan esityksestä.
Ensimmäinen lakko koskee Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä.
Pääsopijajärjestöjen ilmoittamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot koskevat koko kunta-alaa.
Maanantaina Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisen alan unioni Jau ilmoittivat jo kolmannesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ajalle 4.–10. huhtikuuta.
Huhtikuun puolella on ilmoitettu alkavan myös muita laajoja lakkoja, jotka vaikuttaisivat päiväkoteihin, kouluihin, museoihin, kirjastoihin ja terveydenhoitoon, kun työtaisteluihin osallistuisi esimerkiksi opettajia ja lääkäreitä.
Pääkaupunkiseutua uhkaa 19. huhtikuuta noin 31 000 palkansaajan työnseisaus. Sen on määrä kestää viikko.
Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista alkoivat 11. tammikuuta.
Vanhat sopimukset olivat voimassa helmikuun loppuun asti, minkä jälkeen alkoi sopimukseton kausi, jolloin työrauhavelvoite ei ole enää voimassa.
Työnantajia neuvotteluissa ja sovittelussa edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
Työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavat Juko, Jau ja Sote.
Jukossa on mukana noin akavalaista 30 ammattiliittoa, joista suurimpia ovat Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Akavan erityisalat, Lääkäriliitto ja Talentia.
Jau on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja ammattiliitto Jytyn neuvottelujärjestö. Näissä on edustettuina lukuisia ammattiryhmiä.
Sotessa ovat hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä Suomen Palomiesliitto SPAL.
Neuvottelut kunta-alalla keskeytyivät helmikuun lopussa erimielisyyteen palkankorotuksista, sopimusjärjestelmästä ja kaikkien palkansaajien pääsopijajärjestöjen vaatimista monivuotisista palkkaohjelmista, joihin perätään rahoitusta kuntatyönantajan lisäksi valtiolta.
Esimerkiksi Tehy ja Super ovat esittäneet viisivuotista palkkaohjelmaa, joka toisi normipalkankorotusten lisäksi 3,6 prosentin lisän ansioihin vuodessa.
Tavoitteena olisi kohentaa alan vetovoimaa ja kuroa umpeen palkkojen jälkeenjääneisyyttä pitkällä aikavälillä.
JHL:n esittämä lisäkorotus on 4,7 prosenttia vuodessa, ja Jukolle kävisi kumpikin esitys.
KT piti vaatimuksia julkiselle taloudelle kestämättöminä.