Ranskan ulkoministeri Le Drian: Ranska tukee Suomea, jos Suomi päättää hakea Natoon

Torstai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa Suomen ja Ranskan ulkoministerit ilmoittivat muun muassa vahvistavansa maiden välistä vuoropuhelua.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian

31.3. 17:23 | Päivitetty 31.3. 19:39

Ranskan eurooppa- ja ulkoministeri Jean-Yves Le Drian vahvisti torstaina Suomen-vierailunsa aikana, että Ranska tukee Suomea, jos se päättää hakea sotilasliitto Natoon.

Le Drian korosti, että Natoon hakeminen on Suomen oma päätös. Ranska kunnioittaa Suomen päätöstä, oli se mikä tahansa, ulkoministeri sanoi.

Ranska seuraa Suomen poliittista selvitystyötä suurella mielenkiinnolla, ulkoministeri sanoi.

Nato-jäsenyyden mahdollisuuksia perkaavan ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon pitäisi valmistua pääsiäisviikolla, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi.

Kysymykseen Nato-hakemuksen aikataulusta Le Drian niinikään totesi, että Ranska tukisi Suomea, vaikka se päättäisi hakea jäsenyyttä vielä silloin, kun sota Ukrainassa on kesken.

Le Drian totesi Suomen olevan jo läheinen kumppani Natolle. Lisäksi hän kertoi Ranskan lisänneen läsnäoloaan Nato-maa Virossa.

”Eurooppa on vahva, kun sen maiden armeijat ovat vahvoja ja kykeneviä yhteistyöhön”, Le Drian sanoi.

Le Drian keskusteli vierailunsa aikana Haaviston kanssa muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuusjärjestyksestä sekä Suomen ja Ranskan kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Tiedotustilaisuudessa ministerit ilmoittivat muun muassa vahvistavansa Suomen ja Ranskan välistä vuoropuhelua. Molemmat ministerit korostivat suhteiden olevan jo ennestään hyvät.

Le Drian korosti puheessaan Euroopan yhtenäisyyttä. Hän painotti, että eri riippuvuuksien vähentäminen Venäjästä on nyt tärkeää.

”Olemme päättäneet ankarista pakotteista Venäjää vastaan, jotta hinta nousisi niin kovaksi, että neuvotteleminen nousee presidentti Putininkin intresseihin”, Le Drian sanoi.

Le Drian tapasi vierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat