Keskusta ehdottaa Antti Kurvista maa- ja metsätalous­ministeriksi, uudeksi tiede- ja kulttuuri­ministeriksi nousemassa Petri Honkonen

Tiede- ja kulttuuriministerinä olisi nousemassa keskustan ehdotuksen mukaan kansanedustaja Petri Honkonen.

31.3. 10:10 | Päivitetty 31.3. 10:17

Keskusta ehdottaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista uudeksi maa- ja metsätalousministeriksi, puolue tiedottaa.

Kurvisen tilalle tiede- ja kulttuuriministerinä olisi nousemassa keskustan ehdotuksen mukaan kansanedustaja Petri Honkonen.

Nykyinen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on ilmoittanut luopuvansa poliittisesta urastaan kuluvan vaalikauden jälkeen. Siksi hän luopuu nyt ministerisalkustaan.

Päätöksen keskustan ministeriehdokkaista teki keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan valtuuskunnan yhteiskokous.

Lepän seuraaja on määrä nimetä virallisesti valtioneuvoston jäseneksi hutikuun aikana.

Kauhavalainen Kurvinen on taustaltaan luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja, ja hän on toiminut aiemmin muun muassa keskustanuorten puheenjohtajana. Eduskuntaan hän nousi vuosi 2015.

Vaalikauden alkupuolella Kurvinen toimi eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana.

Uusi ministeri aloittaa tilanteessa, jossa maataloustuottajien tilanne on ollut heikko energian ja lannoitteiden hintojen voimakkaan nousun seurauksena.

Taustalla on myös viime kesän kuivuuden aiheuttama kehno sato, minkä lisäksi Venäjän sota Ukrainassa sotkee maailmankauppaa ja koko maailman elintarvikehuoltoa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) johtama ministeriryhmä on hahmotellut, että maatalouden tilannetta pyrittäisiin helpottamaan 300 miljoonan euron tukipaketilla.

Myös Honkonen on toisen kauden kansanedustaja. Hän on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta ja valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2014 eli vuotta ennen valintaansa kansanedustajaksi. Honkonen on koulutukseltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja.

Keskustan nuorempaa polvea edustava 34-vuotias Honkonen on toiminut puolueen varapuheenjohtajana syksystä 2019 alkaen. Hän haki puolueen puheenjohtajaksi vuotta myöhemmin, mutta jäi äänestyksessä kolmanneksi.

Tällä vaalikaudella Honkonen on toiminut eduskunnassa perustuslakivaliokunnan jäsenenä.

Tiede- ja kulttuuriministerin pesti on vaihtunut usein, sillä Honkosesta on tulossa neljäs henkilö tehtävässä tällä vaalikaudella. Ensimmäisenä salkkuun tarttui Saarikko, jonka äitiysvapaan ajan tehtävää hoiti Hanna Kosonen. Saarikon siirryttyä valtiovarainministeriksi tehtävään nimitettiin Kurvinen. Nimike on tällä vaalikaudella käytössä ensimmäistä kertaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat