Norja tukisi Suomen Nato-jäsenyyttä, kertoo maan ulkoministeri

Kaikki Natoon kuuluvat Pohjoismaat ovat ilmaisseet tukevansa Suomea, jos Suomi päättäisi hakea jäsenyyttä.

Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt

1.4. 12:37

Tukholma

Norja tukisi Suomen Nato-jäsenyyttä, jos Suomi päättäisi sitä hakea, kertoo Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt Helsingin Sanomille.

”Naton ovi pysyy avoinna niille Euroopan maille, jotka haluavat liittyä ja täyttävät jäsenkriteerit. Jos Suomi hakisi Naton jäsenyyttä, sillä olisi tietysti Norjan täysi tuki”, Huitfeldt viestittää sähköpostitse.

Huitfeldtin mukaan Suomi ja Ruotsi ovat jo nyt Naton lähimpiä kumppaneita. Venäjän hyökättyä Ukrainaan yhteistyö ja tietojen jako Suomen, Ruotsin ja Naton välillä on entisestään vahvistunut. Suomi ja Ruotsi osallistuvat nyt Naton Ukrainaan liittyviin konsultaatioihin, ulkoministeri toteaa.

”Tiivis yhteistyömme Suomen kanssa on erittäin tärkeää Norjalle. Norjan hallitus on linjannut, että se vahvistaa ja syventää pohjoismaista turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä”, hän jatkaa.

Nato päättää uusista jäsenistä yksimielisesti. Suomen mahdollinen liittyminen Natoon vaatisi hyväksyntää jokaisessa yksittäisessä Nato-jäsenmaassa.

Aiemmin tällä viikolla sekä Tanska että Islanti kertoivat tukevansa Suomen jäsenyyttä. Nyt siis kaikki Natoon kuuluvat Pohjoismaat ovat ilmaisseet tukevansa Suomea, jos Suomi päättäisi hakea jäsenyyttä.

Lisäksi esimerkiksi Latvia ja Viro ovat kertoneet, että maat voisivat hyväksyä Suomen jäsenhakemuksen välittömästi, mikäli Suomi sellaisen päättäisi jättää. Myös Slovakia ja Slovenia ovat kertoneet HS:lle tukevansa Suomen jäsenyyttä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat