Ministeri Lindén: Hoitajien lakko näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä – Hallitus valmistelee pikaisesti potilas­­turvallisuus­lakia

Lain myötä voitaisiin lakon piiriin kuuluvaa henkilöstöä määrätä tekemään tarvittaessa välttämätöntä suojelutyötä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) puhui eduskunnan kyselytunnilla perjantaina.

31.3. 16:24 | Päivitetty 1.4. 6:40

Hallitus on niin huolissaan työtaisteluiden vaikutuksista asiakkaiden ja potilaiden turvallisuuteen, että on ryhtynyt valmistelemaan lainsäädäntöä, joka takaisi turvallisuuden lakon aikana.

Tavoitteena on säätää potilasturvallisuuslaki, joka täydentäisi nykyisiä henkilöstön suojelutyövelvoitteita.

Lakia valmistellaan nyt virkatyönä. Vielä ei ole tiedossa, onko seurauksena myös hallituksen lakiesitys, jonka eduskunta käsittelisi.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikön Satu Koskelan mukaan on mahdollista, että erityinen potilas­turvallisuus­laki saataisiin säädettyä niin nopeasti, että se ehtisi voimaan perjantaina aamulla alkavan 25 000 hoitajan kahden viikon lakon aikana.

Työtaistelu on kuuden sairaanhoitopiirin alueilla, myös Uudellamaalla.

Ministeriö ei ole työtaistelutilanteisiin varauduttaessa työmarkkina­neuvotteluiden tai varautumistoimenpiteiden osapuoli, eikä ota kantaa neuvottelutilanteeseen tai neuvotteluiden sisältöön, Koskela sanoo.

”On silti syntynyt suuri huoli, ettei suojelutyö riitä turvaamaan asiakkaitten ja potilaitten turvallisuutta. Lain myötä voitaisiin lakon piiriin kuuluvaa henkilöstöä määrätä tekemään tarvittaessa välttämätöntä suojelutyötä”, Koskela sanoo.

”Kyseessä olisi viimesijainen keino”, hän huomauttaa.

Mallina uudelle potilasturvallisuuslaille voisi Koskelan mukaan olla laki, joka ehdittiin säätää vuonna 2007, mutta jota ei otettu käyttöön, kun silloinen työriita ratkesi.

Syksyllä 2007 sairaanhoitajien järjestö Tehy uhkasi joukkoirtisanoutumisilla, kun työehtoneuvotteluista ei saatu järjestöä tyydyttäviä tuloksia. Työnsä oli jättämässä liki 13 000 ammattilaista.

Vaarantumassa olivat erityisesti tehohoito, synnytykset, päivystys ja syövän akuuttihoito.

Lopulta eduskunta päätyi säätämään harvinaisen poikkeuslain. Väliaikaiseksi tarkoitettu potilasturvallisuuslaki ei koskaan ehtinyt tulla voimaan, sillä sitkeään työtaisteluun löytyi ihan viime hetkillä sopu.

Kiistelty laki olisi murtanut Tehyn joukkoirtisanoutumistoimet ja pakottanut sekä irtisanoutuneet että työelämän ulkopuolella olevat terveydenhuollon ammattilaiset eläkeläisiä myöten töihin potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Hallituksen sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä sai torstaina kokouksessaan katsauksen huomenna alkavasta hoitajien työtaistelusta.

Aluehallintovirastoilta saamiensa tietojen perusteella STM arvioi, että työtaisteluun varautuminen ja siihen liittyvät alueelliset neuvottelutilanteet sisältävät ilmeisen riskin potilasturvallisuuden välittömästä vaarantumisesta.

Niin käy, mikäli voimassa olevaan lainsäädäntöön perustuvat varautumistoimet ja niiden toimeenpano, kuten suojelutyö, osoittautuvat riittämättömiksi.

Sote-ministerityöryhmää johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd). Eduskunnan kyselytunnilla hän sanoi, että ”korona, sen aiheuttama hoitovelka, ukrainalaisten pakolaisten hoitotarpeet ja huomenna alkava lakko ovat todella huolestuttava yhtälö”.

Erityinen huoli Lindénin mukaan on se, ettei viimeisten tietojen mukaan ole osoitettu riittävästi henkilöstöä suojelutyöhön, kiireellisten potilaiden hoitoon.

Aluehallintovirastojen kautta saatu informaatio on ollut Lindénin mukaan niin huolestuttavaa, että se näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä.

Lainainvalmistelu ei Lindénin mielestä ole puuttumista työtaisteluun vaan suojelutyön varmistamista.

Toista mieltä on hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, jonka mukaan ”hallitus nyt todellakin puuttuu neuvotteluihin ja hoitajien lakko-oikeuteen”.

”Näinkö eduskunta säätää lain sinisten valojen loisteessa hoitajia arvostaen?” Rytkönen kysyy Twitterissä.

Lainsäädännöllä varmistettaisiin STM:n tiedotteen mukaan ”viimesijainen mahdollisuus suojelutyötä täydentäviin välttämättömiin velvoitteisiin, mikäli voimassa olevan lain mukaiset turvaamistoimet eivät riitä potilasturvallisuuden varmistamiseen”.

Ministeriö muistuttaa, että perustuslaissa julkiselle vallalle ja ministeriöille on annettu vastuu siitä, että viranomaisten on pystyttävä suojaamaan kansalaisten henki ja terveys, sekä turvaamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.

Sairaanhoitopiirit ja yliopistosairaaloiden ylilääkärit ovat myös ilmaisseet huolensa potilasturvallisuuden vaarantumisesta, kun suojelutyö on rajattu niin vähäiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat