Hallitus valmistelee vihreille investoinneille ohituskaistaa ja laittaa 13,5 miljoonaa valitusruuhkan purkamiseen

Tuulivoimayhtiöiden mukaan valitusten jumiutuminen hallinto-oikeuksiin on rakentamisen keskeisin pullonkaula Suomessa.

Suomessa on eri asteisessa valmistelussa lähes 340 maatuulivoimapuistoa. Kuvassa Ilmattaren rakenteilla oleva puisto Urjalassa.

6.4. 13:50

Suomessa on valmisteilla miljardien eurojen arvosta uusia, markkinaehtoisesti rakentuvia tuulivoimainvestointeja, mutta merkittävä osa hankkeista viivästyy jopa vuosia valitusten vuoksi.

Nyt hallitus yrittää purkaa valitussumaa lisäämällä hallinto-oikeuksien määrärahoja lähivuosina 13,5 miljoonalla eurolla. Summa on osa noin 40 miljoonan panostuksia vihreän investointien vauhdittamiseen, mistä hallitus sopi tiistaina kehysriihessä. Hallinto-oikeuksien lisäksi lisäresursseja ovat saamassa ely-keskukset, aluehallintovirastot, maakunnat ja kunnat.

Hallitus kertoi myös valmistelevansa hallinnollisen ohituskaistan tietyille vihreän siirtymän investoinneille. Näihin lukeutuvat investoinnit uusiutuvaan energiaan, puhtaaseen vetyyn, hiilidioksidin talteenottoon ja akkuteollisuuteen. Hankkeet saavat viideksi vuodeksi etusijan lupaviranomaisten ja hallinto-oikeuksien käsittelyssä.

Investointeja halutaan vauhdittaa ilmastosyistä, mutta myös Venäjän fossiilienergiasta irtaantumiseksi.

Hallinto-oikeuksien ruuhkautuminen on ollut tuulivoima-alan näkökulmasta keskeinen pullonkaula, kertoo alan suurimpiin yhtiöihin Suomessa lukeutuvan Ilmattaren hankekehitysjohtaja Jussi Mäkinen. Hänen mukaansa valtaosasta hankkeita valitetaan. Tyypillisesti valitus koskee joko tuulipuistolle tehtyä kaavaa tai rakentamislupaa. Valitusprosessi voi merkittävästi viivästyttää rakentamistöiden alkua.

”Tyypillisesti alle vuodessa ei saada ratkaisua, ja valitettavan tyypillistä on, että se voi venyä pariinkin vuoteen. Sen jälkeen yleensä valitetaan myös korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Se voi viedä noin vuoden”, Mäkinen kuvaa.

Viime vuonna hallinto-oikeuksiin tuli vireille noin 17 500 valitusta, joista runsaat 1 600 koski rakentamista tai ympäristöä. Ruuhkautumisesta kertovat myös Tuomioistuinviraston tilastot: rakentamisasioissa keskimääräinen käsittelyaika on venynyt vuoden 2014 alle 10 kuukaudesta yli 13 kuukauteen, ympäristöasioissa 12 kuukaudesta lähes 19 kuukauteen.

Tiettävästi pisin tuulivoimarakentamista koskeva valitusprosessi kesti 4 vuotta ja kaksi kuukautta.

Mäkisen mukaan yhtiöiden kannalta ongelma ovat esimerkiksi valitukset, joita ovat tehneet henkilöt, joilla ei lain mukaan valitusoikeutta ole.

”Oikeudella kestää luvattoman kauan todeta tämä. Lisäresurssit auttaisivat tämän perkaamisessa.”

Toinen helppo kohde ruuhkan purkamiseksi olisivat Mäkisen mukaan asiat, joista löytyy jo korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu.

Hän uskoo, että kohtuullinen panostus hallinto-oikeuksien resursseihin voisi vauhdittaa investointeja merkittävästi.

”Jos päätöksiä tekeviä tuomareita olisi 1-2 enemmän per hallinto-oikeus, sillä olisi merkittävä vaikutus lopputulemaan”, Mäkinen uskoo.

Suomessa on käynnissä ennennäkemätön investointiaalto uuteen maatuulivoimaan. Tuulivoimayhdistyksen hankelistauksen mukaan eriasteisessa valmistelussa on 336 puistoa, yhteensä lähes 6 300 voimalaa. Maatuulivoimalat eivät Suomessa enää saa tukea, vaan investoinnit syntyvät yksityisellä rahalla.

”Tämä voisi olla itse itsensä takaisin maksava lisäresurssi, jos sillä saa nopeutettua vuosilla uusien energiainvestointien syntymistä Suomeen”, Mäkinen sanoo.

Lue lisää: Puolustukseen yli kaksi miljardia euroa, sosiaalitukiin korotus, miljardeja lisää velkaa – Tästä hallitus päätti

Lue lisää: Ministeri Emma Kari ehdottaa Suomeen uutta virastoa – tarkoitus saada vihreät hankkeet lupa­jonon kärkeen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat