Eduskunta asetti seuranta­ryhmän, jonka merkitys Suomen Nato-päätöksessä on keskeinen

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) toimii ryhmän puheenjohtajana. Hänen mukaansa mahdollisen Nato-jäsenyysesityksen aikataulu ei ole sidottu parhaillaan valmisteltavan selonteon eduskuntakäsittelyyn.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoi koordinaatioryhmän työstä eduskunnassa perjantaina 1. huhtikuuta 2022.

1.4. 11:08 | Päivitetty 1.4. 15:30

Eduskunnan puhemiesneuvosto on päättänyt asettaa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon koordinaatio­ryhmän. Puhemies Matti Vanhanen (kesk) toimii sen puheenjohtajana. Vanhanen kertoi asiasta perjantaina järjestetyssä tiedotus­tilaisuudessa.

Hän kertoi samalla, että mahdollisen Nato-jäsenyysesityksen aikataulu ei ole sidottu parhaillaan valmisteltavan selonteon käsittelyyn eduskunnassa.

Valtionjohto voisi siis päättää antaa esityksen asiasta jo ennen kuin selonteon käsittely on päättynyt.

”Se, että selonteon käsittely on kesken, ei estä sitä, etteikö presidentti ja valtioneuvosto voisi tehdä eduskunnalle uusia konkreettisia ehdotuksia”, Vanhanen sanoi.

Ajankohtaisselonteoksi virallisesti nimitettävän selonteon on tällä tietoa määrä valmistua ennen pääsiäistä. Tämän jälkeen alkaa sen käsittely eduskunnassa. Selonteossa ei ole määrä ottaa suoraan kantaa siihen, tulisiko Suomen liittyä Natoon vai ei.

Nyt perustetussa ryhmässä jäseniä ovat kaikkien eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Sen varapuheenjohtajina toimivat varapuhemiehet Antti Rinne (sd) ja Juho Eerola (ps).

Kokoonpano tarkoittaa, että ryhmällä on maksimaalinen poliittinen painoarvo.

Ryhmän tehtävänä on varmistaa eri toimijoiden välinen tiedonkulku selonteon eduskunta­käsittelyn aikana.

Selontekoa valmistellaan, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun lopulla muutti Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteen täysin.

Se myös nosti historiallisella tavalla Nato-jäsenyyden kannatusta.

Lue lisää: Eduskuntaan ollaan HS:n tietojen mukaan perustamassa ryhmä, jonka merkitys Suomen Nato-päätöksessä on äärimmäisen keskeinen

Koordinaatioryhmän toimeksiantoon ei Vanhasen mukaan kuulu, että se valmistelisi jonkin kannanoton Suomen Nato-jäsenyydestä.

Eduskunnan kannan ilmaisee eduskunta täysistunnossa, hän muistutti. Kannat valmistellaan valiokunnissa.

Käytännössä ryhmä voi kuitenkin toimia viestikanavana esimerkiksi presidentin, hallituksen ja eduskunnan välillä.

”Uskon, että muut valtioelimet haluavat pysyä melko tarkkaan tietoisina siitä, millä tavalla ajatukset ja näkökulmat puolueiden ja eduskuntaryhmien sisällä kehittyvät, ja työn aikana nähdään, onko tässä ryhmässä tai eduskunnassa muutoin muodostumassa jokin kanta”, Vanhanen sanoi.

Vanhanen painotti, että jos Suomen puolustusratkaisuun tehdään selkeitä muutoksia, aloitteen on tultava presidentiltä ja hallitukselta.

Ryhmä voisi toisin sanoen viestittää valtionjohdolle esimerkiksi, että eduskunnasta näyttäisi löytyvän tukea Nato-jäsenyydelle, jos sitä haluttaisiin esittää.

”Dialogi tämän ryhmän kanssa antaa mahdollisuuden arvioida eri vaihtoehtojen menestyksen mahdollisuutta myöhemmässä päätöksenteossa”, Vanhanen muotoili.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat