Olympiakomitea-jupakka saattaa koitua Vapaavuoren kohtaloksi presidenttipelissä – Tutkija: ”Eihän tämä anna kuvaa kovin avoimesta ja demokraattisesta johtajuudesta”

Presidenttikyselyissä Jan Vapaavuori on ollut kyselyissä suosituin kokoomusnimi. Olympiakomitea-jupakka yhdistettynä hänen pormestarikautensa syytöksiin johtamistyylistä voi kuitenkin vaikuttaa Vapaavuoren asemaan presidenttipelissä.

Olympiakomitean puheenjohtaja ja Helsingin entinen pormestari Jan Vapaavuori.

1.4. 17:24

Helsingin entisen pormestarin, kokoomuksen Jan Vapaavuoren nimi on paistatellut viime kuukausina presidenttipelin veikkauslistoilla.

Muun muassa Taloustutkimuksen presidenttikyselyssä Vapaavuori oli kuudennella sijalla ja kokoomuksen nimistä suosituin, vaikkakin jäi rutkasti jälkeen suosikeista eli Olli Rehnistä, Pekka Haavistosta ja Sanna Marinista.

Vapaavuori ei suoraan ole sanonut havittelevansa presidenttiyttä, mutta ei hän sitä ole suoraan kiistänytkään.

Vapaavuoren nimi on noussut julkisuuteen viime viikon aikana Olympiakomitean ahdisteluskandaalin yhteydessä.

Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Lehtimäkeä syytetään asiattomasta käytöksestä kahta työyhteisön naista kohtaan. Lehtimäki erosi tehtävästään maanantaina. Erityisesti tapauksessa on kritisoitu sitä, että Lehtimäki sai pestilleen jatko-kauden maaliskuussa, vaikka oli saanut toiminnastaan Olympiakomitealta kirjallisen varoituksen jo syksyllä.

Vapaavuori on Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajana saanut selvitellä tapausta medialle, ja häntä on syytetty asioiden pimittämisestä.

Julkisuudessa on vaadittu myös Vapaavuoren eroa.

Lue lisää: Olympia­komitean puheen­johtaja Jan Vapaavuori: En aio erota

Lue lisää: Jan Vapaavuoren luottamus joutuu testiin – Sami Itani: ”Urheilun päätöksenteko ei ole tarpeeksi läpinäkyvää”

Perjantaina Olympiakomitea-tapaus sai jatkoa, kun komitean hallituksen urheilijajäsen Anni Vuohijoki kertoi eronneensa tehtävästä.

Vuohijoki kertoo, että myös häntä epäillään häirinnästä. Kyse on tapauksesta, johon Vapaavuori viittasi aiemmassa lehdistötilaisuudessa.

Avoimessa kirjeessään Vuohijoki kertoo puhuneensa avoimesti seksistä ja seksuaalisuudesta ja sanoo, että siitä on ”pitkä matka seksuaaliseen häirintään”.

Lue lisää: Anni Vuohijoki kertoo saaneensa Jan Vapaavuorelta sähkö­postin, jossa häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä – kertoo eroavansa Olympiakomitean hallituksesta

Vuohijoen mukaan hän oli keskustellut asiasta tällä viikolla Vapaavuoren kanssa, ja tämä oli todennut, että asia on loppuunkäsitelty. Pari päivää myöhemmin Vapaavuori oli jo muuttanut mielensä ja varoitteli Vuohijokea median yhteydenotoista.

”Mä en voi jäädä kiinni siitä, että en muka olisi tiennyt siitä”, Vuohijoki kirjoittaa Vapaavuoren sanoneen hänelle puhelimessa.

Vuohijoki kommentoi, että tapauksessa on kyse ”pelolla johtamisesta”.

Onko Olympiakomitea-jupakka katkaissut Vapaavuoren mahdollisilta presidenttihaaveilta siivet jo ennen kuin lento ehti edes alkaa?

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari toteaa, että Olympiakomitean tapaus on vielä niin kesken, että sen lopputulemista on vaikea sanoa vielä mitään.

”Tämä alkaa vaikuttaa poliittiselta skandaalilta, jossa uusia asioita pulpahtelee pintaan. Saa nähdä, mitä selvitykset vielä tuovat julkisuuteen. Tämä keskustelu voi jatkua pidempäänkin”, Ruostetsaari sanoo.

Ruostetsaaren mukaan Vapaavuoren kohdalla olennaista on muistella hänen aikaansa Helsingin kaupungin pormestarina. Tuolloinkin käytiin keskustelua Vapaavuoren johtamistyylistä. Häntä arvosteltiin muun muassa mikromanageerauksesta ja pieniin asioihin puuttumisesta. Tuolloinen keskustelu heijastelee Vuohijoen kommenttia pelolla johtamisesta.

”Lopputulosta on vaikea sanoa, mutta eihän tämä anna kuvaa kovin avoimesta ja demokraattisesta johtajuudesta”, Ruostetsaari sanoo.

Helsingin yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Emilia Palonen toteaa, että tutkijoiden on tässä vaiheessa vielä täysin mahdotonta sanoa, miten tämän hetken kohut vaikuttavat presidentin valintaan vuonna 2024.

”Joskus kohusta jää jälki, joskus ei. Se riippuu siitä, kuinka kohua politisoidaan ja pidetään pinnalla. Voihan olla, että etenkin naisäänestäjät miettivät kaksi kertaa, miten äänestävät”, Palonen sanoo.

Nyt on meneillään presidenttipelin esikampanjointi, Palonen toteaa. On tavallista, että kampanjointi aloitetaan hiljakseen jo edellisessä tehtävässä. Erilaisten urheilujärjestöjen johtotehtävissä oleminen onkin ollut suosittu presidenttiyttä edeltävä toimi. Esimerkiksi Sauli Niinistö oli Suomen palloliiton puheenjohtaja, kun hänet valittiin presidentiksi.

”Jos siitä tuleekin negatiivinen vaikutus, niin sittenhän se ei ole ollut kovin hyvä diili”, Palonen sanoo.

Esimerkiksi venäläisten yhtiöiden kanssa veljeilleiden poliitikkojen nimiä ei presidenttiveikkauksissa tällä hetkellä nähdä.

Olympialiikettä on Suomessa pidetty mallikkaana, vaikka kansainvälisesti se on korruptiossa ja muissa epäselvyyksissä ryvettynyt. Nyt toiminta kyseenalaistuu myös kotimaassa.

”Kenttä on ollut puhtoinen, mutta nyt se näyttääkin likaiselta.”

Ruostetsaari lisää, että presidenttipelissä täytyy punnita myös tämän hetken maailmanpoliittista tilannetta. Se määrittelee sitä, millaisia ominaisuuksia presidentiltä vaaditaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntemus nousee tällä hetkellä vahvaksi valttikortiksi yhdessä johtajakykyjen kanssa.

”Vaikea kansainvälinen poliittinen tilanne rajaa tavallista enemmän sitä joukkoa, josta presidentti voi tulla valituksi.”

Palonen nostaakin kokoomuksen vaihtoehdoista esiin Alexander Stubbin, jonka nimi on kyselyissä ollut melko tasoissa Vapaavuoren kanssa.

”Tässä maailmantilassa haetaan kansainvälisen diplomatian osaajaa, ja sellainenhan Stubb on.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat