Nato-kantaansa panttaava Erkki Tuomioja pitää mahdollisena, että Suomi päättää liittymisestä ennen kesää

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Tuomioja ei kerro omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) kuvattuna eduskunnassa 23. maaliskuuta.

1.4. 15:34 | Päivitetty 1.4. 16:16

Sotilasliitto Naton jäsenyyttä aiemmin vastustanut kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) pitää mahdollisena, että Suomi päättää liittymisestä Natoon ennen kesää.

Hän kuitenkin sanoo STT:lle, että olisi hyvä tietää, miten Ukrainan sota päättyy ennen kuin tehdään ratkaisuja. Hän uskoo, että tämä halutaan tietää muuallakin kuin Suomessa.

Kysymykseen Natoon liittymisen hyvistä vaihtoehdoista Tuomioja vastaa, että joka tapauksessa "tapahtuu paljon asioita", vaikka Suomi ei tekisi mitään. Suomi ei ole hänen mukaansa jäämässä yksin.

”EU:n yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja puolustusyhteistyössä tehostetaan. Korostetaan, että tämä EU:n lauselma 42.7 on kaikkia sitova.”

Perussopimuksen artiklassa 42.7 todetaan, että jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa apua kaikin käytettävissään olevin keinoin, jos jokin jäsenmaista joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Artikla ei kuitenkaan velvoita aseelliseen apuun tai anna turvatakuita jäsenmaalle.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä eduskunnassa toimiva Tuomioja muistuttaa, että Suomi on jo päättänyt vahvistaa omaa kansallista puolustusvalmiuttaan. Lisäksi voidaan edetä kahdenvälisissä ja muissa puolustusyhteistyökuvioissa, ennen kaikkea Ruotsin kanssa.

Ruotsin ajatuksia Natosta kuunnellaan herkällä korvalla. Tuomiojan mukaan SDP:llä on päivittäinen yhteys Ruotsin sosiaalidemokraattien kanssa.

”Mihin tahansa päädytäänkin, olisi molempien valtioiden etujen mukaista, ja ehkä enemmän Suomen etujen mukaista, että ratkaisu olisi sama”, sanoo Tuomioja.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi keskiviikkona, että ei sulje pois mahdollisuutta maan Nato-jäsenyydestä.

Tuomioja ei kerro omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen. Hän sanoo muodostavansa kantansa vasta, kun asiaa käydään läpi yhteisesti puolueessa ja eduskunnassa.

Tuomiojan mukaan puolueen kansanedustajat kannattavat suositusta, että tässä vaiheessa ei vastata Nato-kannasta tuleviin kyselyihin, joita tulee jopa päivittäin.

Ulkoasiainvaliokunnan muut demariedustajat Kristiina Salonen, Johannes Koskinen ja Kimmo Kiljunen sanovat yhä pohtivansa kantaansa. Kiljunen kuuluu myös puolustusvaliokuntaan.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä toimiva Mika Kari huomauttaa, että selontekokeskustelu käytäisiin tyhjille seinille, jos kaikki edustajat olisivat lyöneet kantansa lukkoon.

”Ei myöskään ole hyvä, että syntyisi kuva, että Suomi on etukäteen jo tehnyt ratkaisun, ja sen jälkeen sille odotettaisiin vain virallista leimaa”, sanoo Kari.

SDP:ltä ei ole odotettavissa virallista kantaa Nato-jäsenyyteen välittömästi. Nato-päätös pitää demareiden mukaan valmistella huolellisesti, analysoiden seuraukset ja riskit kaikissa etenemisvaihtoehdoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat