Sdp:n ja vasemmisto­liiton eduskunta­ryhmät suhtautuvat kriittisesti hoitajien velvoittamiseen töihin lailla

Sdp:n eduskuntaryhmää johtava Antti Lindtman sanoo, ettei ole innostunut laista. ”Pitäisi ensin pystyä tekemän kaikki mahdollinen, jotta yhteinen sopu suojelutyön tarpeesta syntyisi.”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

4.4. 14:39

Potilasturvallisuuslaista voi tulla kiistakysymys paitsi työnantajien ja työntekijöiden välillä, myös hallituspuolueitten välillä ja jopa sisällä.

Ainakin vasemmistoliitolle lain hyväksyminen olisi vaikeaa, ja Sdp:täkin se jakaa .

”Meillä koko eduskuntaryhmä suhtautuu erittäin kriittisesti kaavailtuun pakkolakiin, jos se rajoittaa väärin perustein lakko-oikeutta. Meille olisi hyvin vaikeaa hyväksyä laki”, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo HS:lle.

Saramo korostaa, ettei ryhmällä ole lopullista päätöstä asiasta, ja myös lain valmistelu on kesken. ”Jos esitys tulee eduskuntaan, se vaatii asiallista käsittelyä myös perustuslakivaliokunnassa.”

Myös pääministeripuolue Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi MTV-uutisille, ettei ole innostunut laista vaan toivoo, että sopuratkaisu yritettäisiin ensin löytää.

HS:lle Lindtman tarkentaa, että ”pitäisi ensin pystyä tekemän kaikki mahdollinen, jotta yhteinen sopu suojelutyön tarpeesta syntyisi”.

”Suomessa kyllä pystytään yhdistämään oikeus työtaisteluun elämän turvaamiseen. Yhteinen ratkaisu on aina parempi kuin lakitie”, Lindtman sanoo.

”Katsotaan nyt askel kerrallaan”, Lindtman vastaa kysymykseen, voisiko Sdp:n ryhmä pakkolain hyväksyä.

”Jos esitys tulee eduskuntaan, pitää se todella tarkkaan käydä läpi, ja myös hoitajajärjestöjä tulee kuulla herkällä korvalla”, Lindtman sanoo.

Saramon mukaan näyttää siltä, ettei osa työnantajista edes yritä neuvotella työntekijöiden kanssa suojelutyöstä.

”Pelkään, ettei pakkolaki ratkaisisi mitään, sillä voisi käydä niin, etteivät hoitajat tulisi töihin pakottamalla. Ja miten laki vaikuttaisi pitemmällä tähtäimellä, kun on jo valtava työvoimapula, eivätkä lähihoitajien koulutuspaikat täyty”, Saramo pohtii.

”Työnantaja näyttää kaasuttavan rotkoon pakkolain kanssa”, arvioi monivuotista palkkaohjelmaa julkisella sektorilla palkkakuopassa oleville ehdottanut Saramo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistutti tiedotteessaan jo sunnuntaina, että lakko-oikeus on suomalaisen yhteiskunnan vahvasti suojaama perusoikeus, jota puolue kunnioittaa.

Andersson kehotti työnantajia huolehtimaan potilaiden turvallisuudesta hoitajalakon aikana muilla keinoilla ennen lakia.

”On turha edes keskustella lakko-oikeuden rajoittamisesta potilasturvalailla, mikäli työnantaja ei ole ottanut käyttöön kaikkia perusoikeuksia vähemmän loukkaavia keinoja henkilökunnan riittävyyden turvaamiseksi”, Andersson sanoo.

Työnantaja voi vahvistaa työvoiman riittävyyttä esimerkiksi määräämällä muuta terveydenhuollon virkakuntaa työhön, hyödyntämällä ostopalveluita sekä muita kuntia ja kuntayhtymiä, Andersson sanoi.

Nämä keinot luetellaan myös sosiaali- ja terveysministeriön kunnille ja sairaanhoitopiireille lähettämissä ohjeissa.

Ennen hoitajien lakon alkua torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) johtama hallituksen sote-ministerityöryhmä sai tilannekuvan sairaanhoitopiirien potilasturvallisuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti, että se käynnistää potilasturvallisuuslain valmistelun, jotta asiakkaitten ja potilaiden turvallisuus taattaisiin lakon aikana.

Sote-ministerit ovat koolla myös tänään maanantaina. Vasemmistoliiton edustaja työryhmässä on sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Osastopäällikkö Satu Koskelan mukaan lakiluonnos on nyt valmis, ja vitä viimeistellään vielä kuulemisten jälkeen. Laki koskee muun muassa tehohoitoa, päivystyksiä ja synnytyksiä.

Käytännössä lakkoilevat työsuhteiset hoitajat voitaisiin velvoittaa lain nojalla antamaan välttämätöntä suojelutyötä.

Suojelutyö on työtä, joka työtaistelun aikana on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Suojelutyön määrä perustuu pitkälti neuvotteluihin.

Lakkoilmoituksessa järjestöt, kuten nyt hoitajajärjestöt Tehy ja Super luettelevat, mikä katsotaan suojelutyöksi.

Työnantajien ja työntekijöiden edustajat neuvottelevat paikallisesti tarkemmin suojelutyön rajoista ja siitä, kuinka monta hoitajaa on kulloinkin vuorossa.

Työnantajat eli sairaanhoitopiirit ovat antaneet vaihtelevia arvioita suojelutyön riittävyydestä.

Andersson vetosikin työmarkkinaosapuoliin, että ne löytäisivät yhteisen ja yksiselitteisen tilannekuvan suojelutyön tarpeesta lakon aikana.

”Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että terveydenhuollon työnantajat välittävät hyvin erilaista tilannekuvaa henkilövajauksen määrästä, kuin mitä osastoilla käytännön työtä tekeviltä hoitajilta kuullaan, Andersson sanoi.

Tehy ja Super vaativat maanantain tiedotteessaan, että työriitaa ryhdyttäisiin taas sovittelemaan. Ne myös tyrmäsivät suunnitellun potilasturvalain.

Laajempi hoitoalan lakko on alkamassa 15. huhtikuuta. Siihen osallistuisi 40 000 hoitajaa 13 sairaanhoitopiirissä.

”Jos tilanne olisi niin vakava kuin työnantajat julkisuudessa viestivät, ja olisi tarve rajoittaa hoitajien perusoikeuksia potilasturvalailla, nyt on syytä alkaa neuvotella”, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Valtakunnansovittelija Vuokko PIekkala sanoo HS:lle, että hän kartoittaa keskusteluissa riidan osapuolten kanssa, onko edellytyksiä sovun löytymiselle, mutta yhteistapaamisesta ei ole vielä sovittu, koska näkemykset ovat kaukana toisistaan.

Tehyn ja Superin lisäksi kunta-alan neuvotteluissa ja sovitteluissa palkansaajia edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni Jau (JHL ja Jyty) sekä työnantajien puolella Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Vain KT olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen, jonka sovittelija antoi viime viikolla.

Kaikkiaan kunta-alan työehtosopimus koskee 425 000:ta palkansaajaa.

Lue lisää: Saanko hoitoa, jos murran käteni, saan sydänkohtauksen tai sairastun koronaan? – Näin hoitajalakko vaikuttaa ihmisten arkeen

Lue lisää: Kolme hallitus­puoluetta ohjaisi lisää rahaa lakkoileville hoitajille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat