Lakkoilevia hoitajia töihin velvoittava laki ei etene vielä tänään eduskuntaan: hallituksessa erimielisyyttä lain tarpeellisuudesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén: ”Esityksen antamiseen vaikuttaa tilannekuva, joka saadaan taas tänään tiistaina lakkokentältä.”

Hoitajat ovat vaatineet perjantaina alkaneen lakkonsa aikana kunnon palkankorotuksia työnantajilta. Lakkovahteja Meilahden sairaalan edustalla perjantaina.

5.4. 13:57

Pikaisesti virkatyönä sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu luonnos määräaikaiseksi potilasturvallisuuslaiksi ei etene HS:n tietojen mukaan ainakaan vielä tänään tiistaina hallituksen esitykseksi eikä eduskuntaan.

Syynä ovat hallituksen kehysriihikiireet, mutta myös se, että hallituksessa ei ole yksimielisyyttä lain tarpeellisuudesta.

Hallituksen kehysneuvottelut pidetään Säätytalossa tiistaista keskiviikkoon.

Lakiluonnos oli perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) johtaman sote-ministerityöryhmän asialistalla maanantaina. Samalla kuultiin asianosaisia, kuten hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin edustajia.

Lindén viestittää HS:lle, että ”esityksen antamiseen vaikuttaa tilannekuva, joka saadaan taas tänään tiistaina lakkokentältä”.

Lindénin mukaan lakiesitys on sinänsä valmiina, mutta se olisi viimesijainen keino taata potilasturvallisuus lakkojen aikana.

”Aluehallintovirastot kokoavat tilannekuvaa virkavastuulla, ja sosiaali- ja terveysministeriössä siihen on irrotettu useita kokeneita lääkäreitä ja juristeja”, Lindén sanoo.

Hän haluaa torjua väitteet siitä, että tiedot tilanteesta eivät olisi oikeita tai ne olisivat puolueellisia.

Lindénin mukaan myös ”läheltä piti” -tilanteista raportoidaan sairaanhoitopiirien tietokannoista: ”Niiden raportointi ei ole syyllistämistä, vaan osa kokonaiskuvaa. Normaalioloissakin niitä raportoidaan.”

”Olennaista on riittävän työvoiman osoittaminen kiireelliseen hoitoon. Siinä ensisijaista on töiden järjestely ja riittävä suojelutyö”, Lindén sanoo.

Ostopalveluilla ei Lindénin mukaan tätä erikoissairaanhoidon osaa eli tehohoitoa, synnytyksiä, akuuttikirurgiaa ja sydäninfarkteja pystytä korvaamaan.

ALUN perin uusi potilasturvallisuuslaki oli määrä saada eduskuntaan alkuviikosta, jotta se ehtisi voimaan perjantaina alkaneen kaksiviikkoisen hoitajalakon aikana.

Sote-ministereitten viime torstaisen kokouksen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ilmoitti ryhtyvänsä valmistelemaan potilaiden hengen turvaavaa lakia.

Lakon alettua perjantaina STM arvioi, että puutteet suojelutyössä puolustavat lain säätämistä. Taustalla olivat raportit siitä, ettei suojelutyötä ollut annettu tarpeeksi kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Määräaikaisen lain tarkoitus on taata potilasturvallisuuden vähimmäistaso tilanteissa, joissa työhön jäävä henkilöstö ei riittäisi turvaamaan hoidossa olevien henkeä tai terveyttä työtaistelun aikana.

”Pakkolain” valmistelu on saanut paljon arvostelua osakseen. Kritiikkiä on tullut ammattijärjestöjen lisäksi myös hallituspuolueilta, kuten vasemmistoliitolta ja pääministeripuolue Sdp:ltä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korostivat HS:n haastatteluissa työntekijöiden perustuslaillista oikeutta työtaisteluun.

”Meillä koko eduskuntaryhmä suhtautuu erittäin kriittisesti kaavailtuun pakkolakiin, jos se rajoittaa väärin perustein lakko-oikeutta. Meille olisi hyvin vaikeaa hyväksyä laki”, Saramo sanoi.

Lue lisää: Sdp:n ja vasemmisto­liiton eduskunta­ryhmät suhtautuvat kriittisesti hoitajien velvoittamiseen töihin lailla

”Katsotaan nyt askel kerrallaan”, Lindtman vastasi kysymykseen, voisiko Sdp:n ryhmä pakkolain hyväksyä.

”Jos esitys tulee eduskuntaan, pitää se todella tarkkaan käydä läpi, ja myös hoitajajärjestöjä tulee kuulla herkällä korvalla”, Lindtman sanoi maanantaina.

Tiistaina Sdp:n eduskuntaryhmä oli koolla. ”Esillä oli kehysriihi mutta myös hoitoalan työtaistelu. Keskustelu oli hyvä, mutta suhtautuminen potilasturvallisuuslakiin oli hyvin kriittinen. Sopu suojelutyöstä olisi lakia parempi”, Lindtman sanoo HS:lle.

Hallituspuolueista laki olisi tiettävästi helpointa hyväksyä keskustassa ja Rkp:ssä, kun taas vihreät ovat suhtautuneet siihen kriittisemmin ja kaivanneet vielä lisätietoja.

Laki oli määrä saada säädettyä ja voimaan mahdollisimman pian, mutta ensin pitäisi saada aikaan hallituksen yksimielinen esitys.

Lindénin johtama sote-ministerityöryhmä käsitteli maanantain kokouksessaan virkatyönä ja pikavauhtia valmisteltua lakiluonnosta. HS esitteli luonnoksen pääsisällön maanantaina.

Ehdotuksen mukaan aluehallintovirasto (avi) voisi määrätä työtaisteluun osallistuvan terveydenhuollon ammattihenkilön potilasturvatyöhön viikoksi kerrallaan uhkasakon nojalla.

Määräys potilasturvatyöhön olisi määräaikainen ja kestäisi kerrallaan enintään yhden viikon. Määräys voitaisiin uusia.

Potilasturvatyön lisäksi työtaisteluun osallistumattomia terveydenhuollon ammattihenkilöitä voitaisiin määrätä tavanomaisesta poikkeaviin tehtäviin tai työskentelemään työnantajansa toiseen toimintayksikköön.

Lue lisää: Hus: Ensimmäinen lakkoviikonloppu sujui päivystyksissä ”välttävästi”, suojelutyön työvoiman tilanne parantunut

Lue lisää: Tällainen olisi laki, jolla lakossa olevat ja lakon ulkopuoliset hoitajat voitaisiin pakottaa töihin

Lue lisää: Sdp:n ja vasemmisto­liiton eduskunta­ryhmät suhtautuvat kriittisesti hoitajien velvoittamiseen töihin lailla

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat