Hallitus peruu tutkimus­rahoitukseen kaavaillut meno­leikkaukset – 350 miljoonan euron korotus edelliseen kehykseen verrattuna

Ammattikoulutuksen opettajien palkkaamiseen on tulossa pysyvää rahoitusta 50 miljoonaa euroa ensi vuodesta lähtien. Aiemmin kyseessä oli määräaikainen ”tulevaisuusinvestointi”.

Opetusministeri Li Andersson ennen Säätytalon kehysriihineuvotteluja tiistaina.

5.4. 18:40

Hallitus kertoi maanantaina kehysriihen jälkeen, että sen vuosi sitten päättämät leikkaukset tutkimusrahoitukseen perutaan.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen on tulossa 350 miljoonan euron määrärahojen ja myöntövaltuuksien lisäys verrattuna edelliseen kehykseen.

Lisäksi hallitus on linjannut, että yrityksille tarkoitettu tutkimuksen verokannustin otetaan käyttöön ensi vuodesta alkaen.

Kyseessä on taloudellisilta vaikutuksiltaan 100 miljoonan euron arvoinen kannustin.

Business Finlandin avustusvaltuutta korotetaan pysyvästi 63 miljoonaa euroa.

Lisäksi otetaan käyttöön uusi 10 miljoonan euron valtuus alueelliseen tutkimusrahoitukseen, mistä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) iloitsi tiedotteessaan. Tarkoitus on aktivoida pk-yrityksiä eri puolilla maata käytännönläheiseen tutkimukseen.

Suomen Akatemian tutkimushankevaltuutta korotetaan 147 miljoonaa euroa, ja strategisen tutkimuksen myöntövaltuutta 25 miljoonaa euroa edelliseen kehykseen verrattuna.

Ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehitystyöhön osoitetaan viiden miljoonan euron korotus

Valtion tutkimusrahoitus on ensi vuonna yhteensä noin 2,3 miljardia euroa elin noin 200 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Tänä vuonna summaa nosti EU:n elpymispaketti.

Hallituksen linjaukset tki-rahoituksesta keräsivät tuoreeltaan kiitosta, ja niiden katsottiin vievän kohti tavoitteeksi asetettua neljän prosentin bkt-osuutta vuodelle 2030.

”Merkittävät tki-panostukset, yhteensä 350 miljoonaa euroa jo ensi vuodelle, parantavat tuottavuuden nousun edellytyksiä. Myös sadan miljoonan euron verokannustin on erittäin myönteinen päätös”, arvioi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder tiedotteessa.

Julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2023–2026 esitteli tiistaina valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

Lue lisää: Puolustukseen yli kaksi miljardia euroa, maahanmuuton menoihin 780 miljoonaa euroa, sosiaalitukiin korotus – Tästä hallitus päätti

Saarikko ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) olivat ennakoineet tutkimusrahoituksen leikkausten perumista jo etukäteen.

Myös ammatillisen koulutuksen opettajien palkkaukseen on tulossa nyt määräaikaisen rahoituksen sijaan pysyvää rahoitusta.

Opetusministeri Li Andersson (vas) kertoi jo tammikuussa omasta esityksestään vakinaistaa ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkausrahat.

Pysyvä määräraha ammattiopettajia varten on 50 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lähtien. Se on kuitenkin vähemmän kuin määräaikaisena ollut lisäys 70–80 miljoonaa euroa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen lisääminen 50 miljoonalla eurolla on ”askel oikeaan suuntaan”.

OAJ muistutti, että edellisellä hallituskaudella ammatillisesta koulutuksesta irtisanottiin jopa 1 600 opettajaa, mikä on johtanut koulutuksen laadun osittaiseen romuttumiseen.

”Koulutuksen järjestäjien on nyt käytettävä annettu rahoitus siihen, mihin se on alun perin tarkoitettu eli opettajien palkkaamiseen”, sanoo tiedotteessa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Pettynyt opettajien järjestö oli siihen, ettei riihessä saatu aikaan päätöstä opettajarekisterin perustamisesta. Myöskään odotukset kunta-alan virka- ja työehtosopimusten tukemisesta eivät toteutuneet.

”Hallitukselta odotetaan yhä toimia kuntatyönantajan suuntaan palkkaohjelman toteuttamiseen”, Luukkainen sanoo.

Suomen ylioppilaskuntien liitto Syl kiitteli hallitusta tiederahoituksesta mutta pettyi siihen, että opiskelijoiden hyvinvointi jäi huomiotta.

Syl esitti aiemmin viiden toimenpiteen pakettia pudokkuuden ehkäisemiseksi ja opintoihin palaamisen helpottamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat