Rosatom Fennovoimasta: Osapuolten velvoitteet ovat voimassa ja niiden täyttämistä jatketaan

Venäjän valtionyhtiö lähetti Helsingin Sanomille lausunnon ydinvoimalaprojektin jatkosta.

Ydinvoimalaitoksen rakennustyöt Pyhäjoella jatkuvat.

6.4. 13:56

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on ilmoittanut katsovansa Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kaatamisessa Fennovoimaa omistavan venäläisen Rosatomin suuntaan.

Lintilä toivoi HS:n haastattelussa, että Rosatom tekisi itse ”oman arvion tilanteesta ja toimet, joita tässä vaaditaan”.

Voimalan suunnittelu ja rakennustyöt Pyhäjoella jatkuvat edelleen, vaikka ministeri on jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio esitellä tämän hankkeen rakentamislupaa valtioneuvostolle.

Myös Säteilyturvakeskus jatkaa turvallisuusarvioinnin tekemistä.

Lue lisää: Säteily­turva­keskus jatkaa Fenno­voiman turvallisuus­arviointia – Professori: On todellinen riski siitä, että Fenno­voiman saamaa tietoa on päätynyt Venäjälle

Näyttää siltä, että venäläisiltä ei ole tulossa ministerin toivomaa apua Fennovoiman nopeaan kaatamiseen.

Rosatom omistaa Fennovoimasta reilun kolmanneksen Raos Voima -tytäryhtiönsä kautta. HS ei tavoittanut Raos Voiman hallituksen puheenjohtajaa Anastasija Zotejevaa kommentoimaan, mitä yhtiö aikoo Fennovoiman kanssa tehdä.

Raos Voiman hallituksessa istuu suomalainen konsultti Heikki Jaatinen, joka toimii myös yrityksen asiainhoitajana muun muassa kaupparekisterin suuntaan.

Jaatinen oli aiemmin viisi vuotta töissä Moskovassa suomalaisen asianajotoimiston tehtävissä. Jaatinen kertoo HS:lle, että hänen roolinsa yhtiössä on pieni ja liittyy vain esimerkiksi osakepääomien korotusten hoitamiseen.

”Olen juristi ammatiltani ja olen ollut Raos Voimassa vain yhtiöroolissa. En ole yhtiön palveluksessa enkä sillä tavalla mukana toiminnassa. En ole kyvykäs enkä oikea ihminen kommentoimaan tätä hanketta.”

Oletko harkinnut lähteväsi Ukrainan sodan vuoksi pois Rosatomin yhtiöstä?

”En osaa sanoa, miten pitkään voin jatkaa tässä roolissa. Täällä on suomalaisia ihmisiä töissä ja tämä asia on prosessissa”, sanoo Jaatinen ja vetoaa salassapitosopimuksiin.

Jaatinen ohjaa esittämään Fennovoimaa koskevat kysymykset Raos Voiman maajohtajalle Alina Haapalainen-Kameneville, joka puolestaan pyytää toimitusta lähettämään kysymykset sähköpostilla.

HS kysyi muun muassa, miten Rosatom reagoisi, jos suomalaiset poliitikot päättäisivät lopettaa hankkeen Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia.

Lopulta kysymyksiin saatiin Moskovasta lyhyt vastaus, jonka perusteella Rosatom ei vaikuta lainkaan innokkaalta päästämään kotimaisia osakkaita irti hankkeesta ilman mittavia korvausvaatimuksia.

Lausunnon mukaan projektin osapuolten velvoitteet ovat voimassa ja niiden täyttämistä jatketaan.

”Kaikilla Hanhikivi 1 -projektissa mukana olevilla yhtiöillä, kuten Raos Voimalla, JSC Rusatom Energy Internationalilla ja muilla yhtiöillä, on velvoitteensa voimassaolevien sopimuksen mukaisesti. Kaikki projektin osapuolet jatkavat velvoitteidensa täyttämistä.”

Yhtiöltä saadussa lausunnossa ilmoitetaan lisäksi, että osapuolet tarkkailevat tilannetta ja ovat ”tiiviissä dialogissa” keskenään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat