Hallitus käytti teknistä kikkaa ja jätti tekemättä aiemmin sopimiaan leikkauksia 42 miljoonan euron edestä

Lisäleikkauksia kohdistui muun muassa väyliin, valtion kunnille antamiin tukiin ja kehitysyhteistyöhön.

Uudet leikkaukset kohdistuvat lähinnä uusiin tiehankkeisiin, ei niinkään teiden ylläpitoon. Kuvassa Syrjälän siltatyömaa Jämsässä.

5.4. 19:34 | Päivitetty 5.4. 20:23

Hallitus sopi kehysriihessään miljardien euron lisämenoista, mutta myös leikkauksista.

Leikkauspäätös tehtiin jo viime kevään kehysriihessä. Leikkauksilla haluttiin vähentää valtion julkisia menoja ja samalla velkaantumista.

Silloin hallitus sopi, että se vähentää pysyviä menoja 370 miljoonalla eurolla.

Hallitus sopi tuolloin jo varsin tarkasta leikkauslistasta, mutta erityisesti Ukrainan sodan takia hallitus päätti perua Puolustusvoimiin, sisäministeriöön ja tieteeseen kohdistuneita säästöjä.

Tämän takia hallituksen piti etsiä uusia leikkauksia noin sadan miljoonan euron edestä.

Ihan näin ei käynyt, vaan 370 miljoonan euron leikkauslista typistyi neuvottelujen aikana 42 miljoonalla eurolla kehysteknisellä kikalla, jollaista ovat hallitukset ennenkin käyttäneet.

Kikan mahdollistaa kustannustason nousun mukaan liikkuva kehysindeksi, joka nostaa automaattisesti menokehystä.

Hallitus ei toteuttanut koko indeksin mahdollistamaa kehyksen tasonostoa. Näin menokehys laskee, mikä voidaan laskea säästöksi, vaikka mistään ei ole sinänsä leikattu. Valtio vain jättää käyttämättä osan rahoista, joita se indeksinousun mukaan voisi käyttää.

Viime päivien kehysneuvotteluissa eniten uusia leikkauksia kohdistui valtiovarainministeriöön, kaikkiaan lähes 20 miljoonaa euroa.

Toiseksi eniten määrärahoja pienennetään (noin 17 miljoonaa euroa) tiehankkeista.

Kehitysyhteistyöstä lähtee 5 miljoonaa, ympäristöministeriön rahoista 1,5 miljoonaa ja maa- ja metsätalousministeriöstä viisi miljoonaa euroa lisää.

Viime vuonna ja tänä vuonna päätetyt säästöt yhteenlaskettuna eniten leikkauksia kohdistuu liikenne- ja viestintäministeriöön eli käytännössä uusiin väylähankkeisiin.

Valtiovarainministeriön määrärahoista lähtee 48 miljoonaa euroa. Näistä keskeinen osa on valtion kunnille maksamia tukia.

Kolmanneksi eniten leikataan ulkoministeriön kehitysyhteistyöstä sekä maa- ja metsätalousministeriöstä. Molempien leikkaussumma on 40 miljoonaa euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä leikataan noin 20 miljoonaa euroa.

Hallitus ei vielä ilmoittanut, mihin kaikki säästöt tarkalleen kohdistuvat. Niistä kerrotaan 13. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat