Puolustusvoimien henkilöstö­määrän lisäys ja materiaali­hankinnat aloitetaan heti – Kaikkonen: ”Paluuta entiseen ei ole näköpiirissä”

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan lisäpanostusten tavoitteena on varmistaa, ettei sota tule koskaan Suomen rajoille.

6.4. 10:54 | Päivitetty 6.4. 16:25

Hallituksen kehysriihessä tiistaina tekemät määrärahalisäykset ovat iso mutta tarpeellinen lisäpanostus Suomen puolustuskykyyn, luonnehtii Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoo käyneensä Puolustusvoimain ehdotukset ”kammalla läpi”, ja vakuutti perustelujen olevan vahvoja.

Hallitus hyväksyi puolustusministeriön ja Puolustusvoimien tekemän ehdotuksen lisämäärärahoista sellaisenaan. Puolustukseen annetaan yhteensä noin 2,2 miljardia euroa lisää rahaa vuosien 2023–2026 aikana.

Kaikkonen ja Kivinen kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että puolustusvoimien henkilöstömäärän lisäys ja puolustusmateriaalihankinnat aloitetaan heti.

Kaikkosen mukaan Suomen puolustus on ollut ennestään hyvässä kunnossa, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaikki entinen on haastettu. Sota on hänen mukaansa osoittanut, että puolustustarvikkeiden, ammusvarastojen ja maanpuolustustahdon on oltava kunnossa.

”Muutos on pitkäaikainen, eikä paluuta entiseen ole näköpiirissä”, Kaikkonen sanoi keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan lisäpanostusten tavoitteena on varmistaa, ettei sota tule koskaan Suomen rajoille.

”Panostamalla puolustukseen nostamme kynnystä sille, että joutuisimme sotilaalliseen konfliktiin.”

Kivisen mukaan puolustusmateriaalihankinnoilla täydennetään pitkällä aikavälillä syntyneitä vajeita ja puutteita. Puolustusvoimat aikoo kasvattaa ampumatarvikkeiden ja varaosien varastomääriä pysyvästi.

Valtaosa lisärahoituksesta käytetään tarvikehankintoihin ja ennen kaikkea jo käytössä olevien ampumatarvikkeiden ja ohjusten lisähankintoihin. Kuitenkin myös uusien lennokkisuorituskykyjen hankintaa ja käyttöönottoa nopeutetaan, ja samoin vahvistetaan esimerkiksi tiedustelukykyä.

Kivinen huomautti, että moni muukin maa tekee tällä hetkellä päätöksiä puolustuksensa vahvistamisesta, mikä vaikuttaa tarvikkeiden saatavuuteen ja todennäköisesti myös hintaan.

”Me nojaudumme hankinnoissa joustavuuteen ja hyvään ennakkosuunnitteluun”, Kivinen sanoi.

Rahoitus mahdollistaa myös henkilöstölisäyksiä.

Puolustusvoimien henkilöstömäärää lisätään puolustusselonteossa sovitun mukaisesti lähivuosina 500 henkilötyövuodella. Kertausharjoituksiin vuosittain kutsuttavien reserviläisten määrä puolestaan kasvaa 10 000:lla nykyisestä 19 300 reserviläisestä, puolustusministeriö kertoi jo eilen.

Kivisen mukaan sota Ukrainassa osoittaa Suomen puolustuksen kehittämisen lähtökohdat oikeiksi. Tähän kuuluvat laaja reservi ja moderniin teknologiaan perustuvat asejärjestelmät.

Kaikkosen mukaan Suomen puolustus on ollut jo ennestään hyvässä kunnossa, mutta Ukrainan sodan myötä kaikki entinen on haastettu. Sota on hänen mukaansa osoittanut, että uskottava puolustus edellyttää ajanmukaista ja käyttökuntoista puolustusmateriaalia sekä riittäviä ampumatarvike- ja varaosavarantoja.

”Tarvitaan myös puolustusvoimien henkilöstön ja reserviläisten riittävää osaamista sekä koko kansakunnan korkeaa maanpuolustustahtoa. Hyödynnämme näitä oppeja, kun parannamme puolustuskykyämme kehysriihessä tehdyillä mittavilla päätöksillä”, Kaikkonen sanoi.

Komentaja Kivisen mukaan puolustuskyvyn parantaminen on tarpeen Suomessa käytävästä turvallisuuspoliittisesta keskustelusta huolimatta.

”Jokaisen maan on varauduttava turvallisuusympäristön haasteisiin. Näitä tarpeita eivät poista kansainvälinen puolustusyhteistyö, sen syventäminen tai Nato-jäsenyyden mahdollinen hakeminen”, Kivinen sanoi.

Puolustusmäärärahoihin kohdennetaan lisärahoitusta yhteensä noin 2,2 miljardia euroa vuosien 2023–2026 aikana. Ensi vuonna Puolustusvoimien määrärahoja lisätään vajaalla 800 miljoonalla eurolla ja vuosina 2024–2026 noin 408–536 miljoonalla eurolla vuodessa.

Lisäksi jo kevään toisessa lisätalousarviossa puolustuksen määrärahoja kasvatetaan tänä vuonna noin 700 miljoonalla eurolla.

Kaikkosen korostikin puolustukseen panostamisen alkavan välittömästi. Lisätalousarvioon sisällytetään puolustuskyvyn parantamista koskeva 1,74 miljardin euron tilausvaltuus vuosille 2022–27, mikä mahdollistaa ministerin mukaan sen, että Puolustusvoimat voi käynnistää hankintoja ja tehdä sopimuksia jo tänä vuonna.

Hallitus hyväksyi eilisessä kehysriihessään puolustusministeriön ja Puolustusvoimien tekemän ehdotuksen lisäpanostuksista sellaisenaan.

”Mikä taitaa olla aika harvinaista, mutta toki harvinainen on tilannekin, joka on päällä”, Kaikkonen kommentoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Lue lisää: Lisää kertausharjoituksia, henkilöstöä ja aseistusta: Hallitus hyväksyi puolustus­ministeriön esityksen yli kahden miljardin lisärahasta sellaisenaan

Lue lisää: Puolustukseen yli kaksi miljardia euroa, sosiaalitukiin korotus, miljardeja lisää velkaa – Tästä hallitus päätti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat