Yle: Suosituimpana puolueena jatkava kokoomus otti kannatuskyselyssä hurjan loikan – taustalla Nato-kannat, arvioi tutkija

Hallituspuolueista Sdp oli ainoa, jonka kannatus nousi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo

7.4. 6:40 | Päivitetty 7.4. 7:42

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena Ylen kannatuskyselyssä. Oppositiopuolueen kannatus nousi hurjat 3,5 prosenttiyksikköä ja asettui 26,1 prosenttiin.

Kakkossijalla on pääministeripuolue Sdp, jonka kannatus nousi 0,5 prosenttiyksiköllä ja oli 19 prosenttia. Kolmanneksi suosituin puolue oli perussuomalaiset 13,6 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisten kannatus sukelsi 2 prosenttiyksikön verran.

Ylen mukaan kokoomukselle ei ole sen kyselyissä koskaan mitattu näin korkeita kannatuslukuja. Kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja pitää näin korkeaa lukua poikkeuksellisena ja harvinaisena.

Hän selittää sitä Ukrainan sodan Suomessa aiheuttamalla Nato-kannatuksen nousulla. Kokoomus on suurista puolueista ainoa, joka on virallisen linjansa mukaisesti jo pitkään kannattanut Suomen jäsenyyttä Natossa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Naton suosio suomalaisten keskuudessa teki historiallisen harppauksen.

”Suomalaisten turvallisuudentunne on järkkynyt ja Nato-jäsenyyden kannatus on noussut. Kokoomus Suomen Nato-myönteisimpänä puolueena hyötyy tästä”, Turja sanoo Ylelle.

Turjan mukaan tämä kertoo sitä, että kannatuksen kasvu liittyy nimenomaan turvallisuuspoliittiseen muutokseen.

Ylen kannatusmittauksessa kokoomuksen nousu tulee lähes kokonaan miesäänestäjistä. Miehet ovat myös HS:n gallupien mukaan Nato-myönteisempiä.

Hallituspuolueista Sdp oli ainoa, jonka kannatus nousi. Kaikkein eniten laskua oli hallituspuolueista keskustalla, jonka kannatuksesta on sulanut edellisen tarkastelujakson jälkeen 1,1 prosenttiyksikköä.

Kyselyn virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Myös HS-gallupeissa kokoomus on pitkään ollut suosituin puolue.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat