Päätös lakkoilijat töihin velvoittavasta laista lykkääntyy – hallituksessa pattitilanne

Sote-ministeriryhmä kokoontuu taas sunnuntaina. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén: ”Tilannetta seurataan. Suojelutyötä on saatava lisää kiireellisimpään hoitoon.”

Lakkovahteja Meilahden sairaalan edustalla 1. huhtikuuta.

7.4. 11:00 | Päivitetty 7.4. 14:25

Hallituksen sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä käsitteli torstaina kiisteltyä potilasturvallisuuslakia, josta on jo valmiina sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) virkatyönä valmisteltu lakiluonnos.

Ministeriryhmää johtava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) kertoi kokouksen jälkeen, että sote-ryhmä jatkaa lakiesityksen käsittelyä sunnuntaina.

”Tilannetta seurataan. Suojelutyötä on saatava lisää kiireellisimpään hoitoon”, viestitti Lindén HS:lle kokouksen jälkeen.

Ministerit vetoavat voimakkaasti työtaisteluosapuoliin, jotta suojelutyön riittävyys saadaan varmistettua ja potilaiden henki ja terveys turvattua.

Ministeriryhmä toivoo myös, että tilanne saataisiin ratkaistua nopealla aikataululla neuvotteluteitse.

Lindénin mukaan lakiluonnos sinänsä olisi jo valmis annettavaksi, mutta nyt se saa vielä ”odottaa” tarkempaa päätöstä.

Poikkeuksellisen lain avulla niin lakkoilevat kuin lakon ulkopuolellakin olevat terveydenhuollon ammattihenkilöt voitaisiin velvoittaa uhkasakon nojalla välttämättömään potilasturvatyöhön lakon aikana.

HS esitteli lakiluonnoksen keskeisen sisällön maanantaina. Kyseessä oli viime sunnuntaille päivätty versio, jota on vielä ministeriössä viimeistelty osapuolten kuulemisen jälkeen.

Lakiluonnoksen mukaan määräyksen potilasturvatyöhön antaisi aluehallintovirasto (avi) viikoksi kerrallaan, ja sen voisi uusia.

Potilasturvatyö tarkoittaa muun muassa tehohoitoa, päivystystä, jota ilman potilaan terveydentila vaarantuu vakavasti, ensihoitoa, synnytyksiä, pitkäaikaisten sairauksien vaatimaa välttämätöntä hoitoa sekä näihin hoitoihin liittyviä lääketieteellisiä tukipalveluja.

Sote-ministereitten työryhmää johtava perhe- ja peruspalveluministeri Lindén viestitti aamulla, että torstain kokouksessa oli vielä määrä kuulla hallituspuolueiden näkemykset kaavaillusta potilasturvallisuuslaista, vaikka ”osin ne ovat jo tiedossa”.

Ankarimmin lakia on hallituspuoleista vastustanut vasemmistoliitto.

Torstain tiedotteessa puolueen puheenjohtaja Li Andersson vahvisti, että vasemmistoliitto puolustaa julkisen sektorin työntekijöiden lakko-oikeutta.

”Herkässä työmarkkinatilanteessa pakkolakien säätäminen voi johtaa suojelutyöstä käytävien neuvottelujen vaikeutumiseen ja lakon pitkittymiseen”, Andersson sanoo.

Myös Sdp ja vihreät ovat suhtautuneet kriittisesti lain säätämiseen ja toivoneet, että suojelutyön tarpeesta ja riittävyydestä päästäisiin sopuratkaisuun neuvotellen.

Keskusta ja Rkp eivät ole ilmaisseet kantaansa yhtä selvästi. Ne ovat korostaneet, että ministeri Lindén ja sosiaali- ja terveysministeriö valmistelevat nyt lakia virkavastuulla.

Hoitajien järjestöt Tehy ja Super ovat pitkin matkaa arvostelleet sairaanhoitopiirejä, jotka ovat niiden mukaan antaneet liioiteltuja tietoja vaikeuksista saada hoitajia suojelutyöhön.

Keskiviikkona eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai katsauksen suojelutyöstä viranomaisilta.

Potilasturvallisuustilanteesta terveydenhuollon työtaistelun aikana kertoivat kansanedustajille Lindénin lisäksi STM:n virkamiehet, jotka hyödynsivät esityksissään aluehallintovirastojen (avien) ja Valviran raportteja.

Ministeriö kertoo hankkineensa ja hankkivansa päivittäin tiedot ja arviot tilanteesta ja sen vaikutuksista aluehallintovirastoilta, joille valtion laillisuusvalvontaviranomaisina kuuluu potilasturvallisuuden toteutumisen ja toiminnan lainmukaisuuden valvonta.

STM:n eduskunnalle antaman lausunnon mukaan sairaanhoitopiirit ovat yhä ilmoittaneet vaikeuksista hoitajien saamisessa suojelutyöhön, vaikka esimerkiksi kuolemantapauksia ei työtaistelusta johtuen ole raportoitu.

Esimerkiksi kiireellisiä syöpähoitoja ja syöpäkirurgiaa on jouduttu siirtämään, ja psykiatrian osastohoidossa on suojelutyön vähyyden vuoksi aiheutunut vaaratilanteita.

Palvelun järjestäjillä on STM:n mukaan ollut merkittäviä vaikeuksia vastata niistä velvoitteista jotka sille on lailla annettu.

Kasvavana ongelmana aluehallintovirastojen tiistain raportin mukaan useilla alueilla on se, että henkilöstöä ei tule suojelutyöhön tai se ei vastaa yhteydenottoihin suojelutyöhön kutsumiseksi.

Valvojien arvion mukaan lakon vaikutukset potilasturvallisuuteen ovat yhä merkittäviä, vaikka ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta ei ole tehty.

Päivystyksien ja erityisesti päivystysleikkausten ruuhkautuminen aiheuttaa avin mukaan riskin potilasturvallisuudelle. Päivystykselliseen hoitoon liittyvä varautuminen ja valmius ovat heikentyneet, avin raportissa sanotaan.

Suojelutyöneuvotteluissa on kuitenkin lähes kaikilla alueilla tapahtunut edistymistä, kertoi avien keskiviikon raportti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat