Suomi vuokraa yhdessä Viron kanssa lng-terminaali­laivan, uusiutuvan poltto­aineen jakeluvelvoitetta alennetaan

Toimet ovat osa torstaina esiteltyä noin 850 miljoonan euron pakettia, joka tähtää energian saatavuuden turvaamiseen ja irtautumiseen venäläisestä fossiilienergiasta.

7.4. 10:48 | Päivitetty 7.4. 13:40

Suomi vuokraa yhdessä Viron kanssa lng-terminaalilaivan, kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tiedotustilaisuudessa torstaina. Lng on nesteytettyä maakaasua, jota voidaan kuljettaa laivoilla. Tarkoituksena on mahdollistaa Suomen irtautuminen riippuvuudesta venäläisestä putkia pitkin tulevasta maakaasusta.

Hallitus päätti myös polttoaineen jakeluvelvoitteen alentamisesta.

Toimet ovat osa torstaina esiteltyä noin 850 miljoonan euron pakettia, joka tähtää energian saatavuuden turvaamiseen ja irtautumiseen venäläisestä fossiilienergiasta.

Pakettiin sisältyy noin 350 miljoonan euron suuruinen pidemmän aikavälin energiapaketti, joka hyväksyttiin jo aiemmin tällä viikolla hallituksen kehysriihessä.

Asiasta päätti varautumisen ministerityöryhmä torstain kokouksessaan.

Polttoaineen jakeluvelvoitetta alennetaan väliaikaisesti 7,5 prosenttiyksikköä tälle ja ensi vuodelle, minkä on tarkoitus laskea polttoaineen pumppuhintaa. Jakeluvelvoite pakottaa polttoaineen jakelijoita sekoittamaan bensiinin ja dieselin joukkoon biopolttoainetta.

Tällä hetkellä velvoite on 19,5 prosenttia, ja sen on tarkoitus nousta vuosittain, kunnes se vuonna 2029 olisi 30 prosenttia.

Etenkin hurjasti kallistuneesta dieselistä kärsinyt kuljetusala on vaatinut väliaikaista jakeluvelvoitteesta luopumista.

Lng-terminaalilaivan lopullinen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa yhdistettynä maakaasun siirtoverkkoon. Suomessa ei kuitenkaan ole vielä lng-yhteensopivaa satamaa. Siksi laiva sijoitettaisiin ensi talveksi Viron Paldiskiin, jos sataman rakentamistyöt Suomessa eivät toteudu siihen mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) jatkaa yhdessä Viron energia-asioista vastaavan ministeriön lng-terminaalilaivan vuokrauksen valmistelua ja tuo nopealla aikataululla vuokrausesityksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjattavaksi, TEMin tiedotteessa todetaan.

Varautumisen ministerityöryhmän sopimaan pakettiin kuuluu myös esimerkiksi kotimaisen hakkeen käytön lisääminen erinäisillä investoinneilla. Se korvaa lämmityksessä venäläistä energiapuuta.

Lisäksi turpeen riittävyys Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastossa pyritään varmistamaan ensi talven lämmityskautta varten.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) korosti tiedotustilaisuudessa myös alan yksityisten toimijoiden roolia siinä, että tavoitteet energiaomavaraisuudessa toteutuvat.

Nyt sovitut menot ovat kehyspoikkeaman piirissä eli niiden ei tarvitse mahtua budjetin menokehysten sisään, koska ne katsotaan suoriksi seurauksiksi Venäjän hyökkäyssodasta.

Lue lisää: Hallitus valmistelee vihreille investoinneille ohituskaistaa ja laittaa 13,5 miljoonaa valitusruuhkan purkamiseen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat