Venäjä toimisi teidän maassanne samalla tavalla kuin Ukrainassa, sanoi presidentti Zelenskyi eduskunnalle – historiallinen puhe katsottavissa nyt suomeksi tulkattuna

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvasi Suomen kuuluvan Ukrainan sodanvastaisen koalition ”moraalisiin johtajiin”, koska Suomi antoi Ukrainalle apua ja aseita varhaisessa vaiheessa. Puhe on katsottavissa videolta tai luettavissa englanniksi käännettynä.

7.4. 13:14 | Päivitetty 8.4. 17:32

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati kovempia pakotteita ja lisää aseita Ukrainalle puheessaan, jonka hän piti Suomen eduskunnalle videoyhteydellä perjantaina. Vastaavaa tilaisuutta ei ole koskaan aiemmin järjestetty eduskunnassa.

Zelenskyi viittasi Suomen talvisotaan. Hänen sanoi ukrainalaisten rohkeuden pelastavan nyt heidän maansa.

”Teidän historiassanne olette nähneet Venäjän hyökkäyksen omaan maahanne. Uhka on edelleen olemassa.”

Zelenskyi pyysi eduskunnalta hetken hiljaisuutta venäläisjoukkojen uhrien muistoksi. Presidentti syytti venäläisiä silmittömästä väkivallasta aseettomia siviilejä vastaan miehittämillään alueilla.

Lue lisää: Motižinin kylästä paljastui järjestelmällinen siviileihin kohdistunut tuho – nyt asukkaat kertovat HS:lle, mitä kokivat: ”Heitä oli kidutettu, heidät hakattiin hengiltä”

Lue lisää: Donetskin alueen kuvernööri syyttää Venäjää rypäle­pommien käytöstä Kramatorskissa – Lavrov: Valko-Venäjän tulisi antaa turvatakuut Ukrainalle

Hän sanoi, että Venäjä toimisi Suomessa yhtä julmasti kuin se on toiminut Ukrainassa. Hän kertoi muun muassa Venäjän tänään Kramatorskin rautatieasemalle tekemästä iskusta, jossa hänen mukaansa kuoli yli 30 ihmistä.

”Tämä oli aivan tavallinen Itä-Ukrainan juna-asema, johon ihmiset olivat kerääntyneet odottamaan evakuointia. Näin Venäjä suojelee venäjänkielisiä Itä-Ukrainassa. (...) Kukaan ei voi selittää, miksi Venäjä tarvitsee tätä sotaa? Miksi ampua ohjuksilla siviilejä? Miksi tämä julmuus?” Zelenskyi kysyi videopuheessaan.

Lisäksi venäläisjoukot ovat hänen mukaansa pommittaneet Harkovassa vesivarastoa.

Hän kiitti Suomea siitä, että se päätti pian Venäjän hyökkäyksen alettua auttaa Ukrainaa ja lähetti muun muassa aseita.

”Olette sodanvastaisen koalition moraalisia johtajia”, Zelenskyi sanoi.

Hän vaati kuitenkin EU:lta vielä kovempia toimia. EU-maat eivät ole pystyneet sopimaan Venäjältä tulevan energian tuontikiellosta, vaikka Venäjä rahoittaa energiasta saamillaan tuloilla sotaa Ukrainassa.

Zelenskyi ilmaisi turhautumisensa siihen, että ukrainalaiset joutuvat odottamaan aseita ja pakotteita.

Hän myös kannusti Suomen hallitusta painostamaan niitä suomalaisyrityksiä, joilla on vielä toimintaa Venäjällä, jotta Venäjä voitaisiin kokonaan katkaista maailmantaloudesta.

”Venäjän kanssa pitää katkaista kaikki siteet”, hän sanoi.

Zelenskyi puhui myös jälleenrakennuksesta. Hän kertoi monien koulujen, päiväkotien ja yliopistojen tuhoutuneen ja kutsui suomalaisia auttamaan niiden korjaamisessa ja uudistamisessa.

Puheen päätyttyä eduskunta taputti sille seisaaltaan.

Alla Zelenskyin puhe englanniksi tulkattuna.

Lue lisää: Presidentti Zelenskyin liikuttava puhe kertoi, miten paljon ”moraalinen johtaja” Suomi on muuttunut

HS seurasi puheen hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat