Valvira: Lakko vaarantaa vakavasti potilas­turvallisuutta

Valvontavirasto pitää potilasturvallisuuslakia tarpeellisena ja perusteltuna, koska potilaiden perustuslailliset oikeudet eivät toteudu työtaistelun aikana.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson

7.4. 15:49

Hoitajien työtaistelu on aiheuttanut Valviran mukaan tilanteen, joka vaarantaa potilasturvallisuutta vakavasti.

”Ihmisten ja potilaiden oikeudet, joista on säädetty perustuslaissa ja laissa potilaan asemasta ja oikeuksista, eivät toteudu. Hoitajalakon olisi loputtava mahdollisimman pian. Valvira pitää potilasturvallisuuslakia tarpeellisena ja perusteltuna”, sanotaan Valviran lausunnossa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylijohtaja Markus Henriksson oli kuultavana torstaina sote-ministerityöryhmän kokouksessa, jossa ministerit saivat katsauksen työtaistelusta ja potilasturvallisuuslain valmistelusta.

Sote-ministerit eivät vielä päättäneet kiistellyn lain valmistelun jatkosta, vaan jatkavat tilanteen seurantaa ja kokoontuvat uudelleen sunnuntaina.

Lue lisää: Päätös lakkoilijat töihin velvoittavasta laista lykkääntyy – hallituksessa pattitilanne

Valviran ohella ministerit ovat saaneet tietoa suojelutyöstä aluehallintovirastoilta, joiden arvion mukaan lakon vaikutukset potilasturvallisuuteen ovat yhä merkittäviä vaikka ilmoituksia potilasturvallisuuden vaarantumisesta ei ole tehty.

Valvojien arvioiden mukaan suojelutyötilanne on myös kohentunut siitä, kun 25 000 hoitajan lakko viime perjantaina alkoi.

Valvira korostaa, että hoitajat työhön määräävä laki on ehdottomasti viimesijainen keino potilasturvallisuuden varmistamisessa, mutta viimesijainenkin keino on tarpeellinen.

Valviran mukaan sairaanhoitopiireiltä saatujen tietojen mukaan erityisesti diagnostiikkapalveluiden – laboratorio-, röntgen- ja muut kuvantamispalvelut – saatavuudessa on ollut ongelmia, mikä on omiaan vaikeuttamaan esimerkiksi syöpähoitojen aloittamista ja toteutusta.

Osalla alueista esimerkiksi syöpädiagnostiikka on pysähtynyt Valviran mukaan kokonaan, ja kiireellisiä leikkauksia on jouduttu perumaan tai lykkäämään paljon. Myöskään suuronnettomuusvalmiutta ei ole pystytty ylläpitämään asianmukaisesti.

Myös sairaalapsykiatriassa on ollut Valviran mukaan turvattomuustilanteita: ”Potilasturvallisuuden vaarantumisen riskit ovat kohonneet useissa hengelle ja terveydelle välttämättömissä toiminnoissa, jolloin ne voivat myös realisoitua todellisiksi haittatapahtumiksi, kuten potilaiden vammautumiksi tai jopa kuolemisiksi.”

Vaikka Valvira pitää lakia tarpeellisena, se korostaa kuitenkin, että työnantajien tulee varmistaa myös työtaistelun aikana se, että terveydenhuollon ammattihenkilöitä ei saa määrätä suorittamaan sellaisia tehtäviä, joihin heillä ei ole koulutuksensa ja ammattitaitonsa perusteella riittäviä edellytyksiä.

Valvontaviranomaisilla ei ole Valviran mukaan käytössä sellaisia ohjaus- tai valvontakeinoja, joilla ne voisivat riittävän tehokkaasti ja nopeasti vaikuttaa vallitsevaan tilanteeseen potilasturvallisuuden sitä edellyttäessä.

Valvontaviranomaisilla ei ole myöskään mahdollisuutta vaikuttaa suojelutyöneuvotteluihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat