Lakkosuman sovittelu on nyt jäissä – lakot uhkaavat laajeta pääsiäisen jälkeen muun muassa kouluihin

Kunta-alan työriidan osapuolet olivat koolla torstaina, mutta sovittelu ei edennyt. HS:n tietojen mukaan työministeri asettanee perjantaina sovittelulautakunnan ratkomaan lakkosumaa, joka uhkaa laajeta entisestään.

Työministeri Tuula Haatainen nimittää sovittelulautakunnan ratkomaan lakkosumaa mahdollisimman pian, ehkä jo perjantaina.

7.4. 17:03 | Päivitetty 7.4. 19:52

Lakkojen suma uhkaa laajeta pääsisäisen jälkeen, kun hoitajien lisäksi muutkin kunta-alan palkansaajat, kuten opettajat, sosiaalityöntekijät ja lastenhoitajat, ovat menossa viikon lakkoon 19. huhtikuuta.

Tällä hetkellä kukaan ei etsi lakkokevääseen helpotusta neuvotteluin tai sovitteluin.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi torstaina esittäneensä työ- ja elinkeinoministeriölle, että ministeriö asettaisi noin kymmenen hengen sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan työriitaa pakoista ja muista työehdoista.

Sovittelulautakuntaa käytetään erityisen vaikeissa työehtokiistoissa.

HS:n tietojen mukaan työministeri Tuula Haatainen (sd) asettaa lautakunnan mahdollisimman pian, mahdollisesti perjantaina.

Neuvotteluosapuolet olivat vielä torstaina koolla sovittelijan toimistossa, mutta sovittelu ei edennyt.

Piekkalan mukaan uudelle sovitteluesitykselle ei ollut edellytyksiä, koska osapuolten näkemykset ovat yhä niin kaukana toisistaan.

Työntekijöiden edustajat eli Juko, JHL, Jyty, Tehy ja Super hylkäsivät sovittelijan sovintoesityksen viime viikolla, kun Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT:lle se olisi kelvannut.

Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet normaalien tasokorotusten lisäksi monivuotisia palkkaohjelmia nostamaan pienipalkkaiset palkkakuopasta.

Kunta-alan noin 425 000 palkansaajan työehtoja koskeva työriita on poikinut jo 25 000 hoitajan kaksiviikkoisen lakon, joka uhkaa laajeta 13 sairaanhoitopiiriin 15. huhtikuuta. Tuolloin mukana olisi jo 40 000 hoitajaa.

Tätä lakkoa ei voi siirtää, sillä sitä on jo siirretty kertaalleen.

Muilla kunta-alan palkansaajilla on ollut ja on parhaillaan meneillään kahden päivän pistelakkoja, jotka ovat jo sulkeneet päiväkoteja ja kouluja sekä vaikeuttaneet terveydenhuoltoa.

Työnseisausten paikkakuntia ovat Rovaniemi, Jyväskylä, Oulu, Turku ja Tampere.

Myös ylityö- ja vuorovaihtokieltoja on jo ollut.

Pääkaupunkiseudun eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien työntekijöitä on menossa laajaan lakkoon viikoksi pääsiäisen jälkeen eli 19. huhtikuuta, ellei sopua sitä ennen löydy.

Tässä lakossa olisi noin 31 000 työntekijää. Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) mukaan lakkovaroitus koskee 11  400:a opettajaa.

Pääkaupunkiseudun työtaistelua on ainakin teoriassa mahdollista vielä siirtää. Piekkala ei ole vielä päättänyt, esittääkö hän siirtoa työ- ja elinkeinoministeriölle, joka tekee varsinaisen siirtopäätöksen.

Aiemmin on tänä keväänä tehty siirtopäätöksiä lakoista vain ylioppilaskirjoitusten takia.

Siirrosta tulee päättää ja ilmoittaa kolme päivää ennen lakon alkua.

Myös yksityiselle opetusalalle on annettu lakkovaroitus, ja lakko alkaisi 19. huhtikuuta.

Oikaisu 7.4. kello 19.52: Jutussa sanottiin virheellisesti Kunta- ja hyvinvointialojen työnantajat KT, kun se oikeasti on Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT.

Lue lisää: Päätös lakkoilijat töihin velvoittavasta laista lykkääntyy – hallituksessa pattitilanne

Lue lisää: Valvira: Lakko vaarantaa vakavasti potilas­turvallisuutta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat