Lakkosumaa ryhtyy purkamaan sovittelu­lautakunta TEM:n Elina Pylkkäsen johdolla

Sovittelulautakuntaan turvaudutaan, kun kiista palkoista ja muista työehdoista on erityisen hankala.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen johtaa sovittelulautakuntaa, jonka on määrä saada aikaan sopu työmarkkinoille ja estää lakkojen laajentuminen.

8.4. 11:24

Tavallistakin tiukempaa työmarkkinasolmua ryhtyy nyt purkamaan sovittelulautakunta, jota johtaa alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Tavoitteena on saada aikaan sopu kunta-alan kiistassa, jotta lakkosuma ei laajenisi. Meneillään jo jo 25 000 hoitajan lakko, joka uhkaa laajeta 40 000 hoitajan lakoksi 15. huhtikuuta.

Heti pääsiäisen jälkeen 19. huhtikuuta on ilmoitettu alkavaksi noin 31 000 kunta-alan palkansaajan lakko, joka vaikuttaisi päiväkoteihin, kouluihin, kirjastoihin, museoihin ja terveyshuoltoon.

”Saman tien”, vastaa Pylkkänen HS:n kysymykseen, milloin hän ryhtyy työriitaa ratkomaan.

Jo tänään perjantaina Pylkkänen aikoo laatia yhdessä lautakunnan jäsenten kanssa suunnitelman sovittelutyön etenemisestä.

”Paneudumme nämä ensimmäiset päivät todella intensiivisesti tilanteeseen. Osapuolilta saamme ensikäden tietoa, miten he sen näkevät. Kaikkeni teen, ja olen optimistinen”, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen myöntää, ettei tehtävä ole helppo.

”Sota toi epävarmuutta ja lisähaastetta kansantalouteen, koska talouskasvu hidastunee sodan vuoksi”, Pylkkänen sanoo mutta varoo ottamasta tarkemmin kantaa palkankorotusvaraan tai järjestöjen vaatimiin monivuotisiin palkkaohjelmiin.

”Sovittelu lähtee nyt puhtaalta pöydältä. Ja onhan lautakunnassa niin lainsäädännön, kuntatalouden kuin työmarkkinoidenkin asiantuntemusta”, Pylkkänen sanoo.

Pylkkänen on koulutukseltaan taloustieteen tohtori. Ennen nykyistä virkaansa hän on johtanut Palkansaajien tutkimuslaitosta (nykyinen Labore) ja työskennellyt muun muassa valtiovarainministeriössä finanssineuvoksena.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) perjantaina asettamaan sovittelulautakuntaan turvaudutaan vain silloin, kun riita on erityisen hankala.

Haatainen toivoo lautakunnalta pikaista toimintaa ja ratkaisua sitkeään riitaan. Ministeri ei silti aseta lautakunnalle mitään aikatauluja.

”Itsenäiselle sovittelulautakunnalle tulee nyt antaa työrauha”, Haatainen sanoo HS:lle.

”Lautakunta tuo sovitteluun sen lisäarvon, että se on laajapohjainen ja siinä on eri tahoja edustettuina, jolloin mukaan tulee toivottavasti uusia ulottuvuuksia”, Haatainen sanoo.

Lautakuntaa esitti valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala, jonka sovintoesityksen kaikki kunta-alan palkansaajajärjestöt hylkäsivät viime viikolla. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle esitys olisi kelvannut.

Palkansaajajärjestöt pitivät esityksen suurimpana puutteena sitä, ettei niiden vaatimista monivuotisista palkkaohjelmista puhuttu siinä mitään. Myös palkankorotusprosentteja pidettiin matalampina kuin muille aloille oli sovittu, eikä työoloihinkaan ollut luvassa kohennuksia.

Sovittelulautakunnassa on yhdeksän jäsentä. Lautakunnan varapuheenjohtaja on työelämäprofessori Martti Hetemäki, joka oli pitkään valtiovarainministeriön kansliapäällikkö.

Lautakunnan muut jäsenet ovat entinen kunta-alan työmarkkinajohtaja, varatuomari Jouni Ekuri, budjettineuvos Tanja Rantanen , Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, entinen kansanedustaja ja ministeri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli , SAK-taustainen entinen neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, STTK-taustainen lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen ja Akava-taustainen entinen neuvottelija, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala.

Työriitalain mukaisen sovittelulautakunnan asettamisesta ja sen avustamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella.

Lautakunnan jäsenet valitaan niin, että he edustavat sekä työntekijöitä että työnantajia mutta eivät ole mukana ajankohtaisissa neuvotteluissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat