Keskustan puoluevaltuusto antoi mandaatin edetä tarvittaessa Naton suhteen – Saarikko: Olen valmis ottamaan suunnan kohti Natoa, jos valtionjohto katsoo oikeaksi

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pyysi puoluevaltuustolta tukea puolueen päättäjille tehdä Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavat ratkaisut. Puoluevaltuusto antoi mandaatin yksimielisesti. Saarikon mukaan Nato-harkintaa voidaan tehdä jo ennen kesää.

9.4. 9:13 | Päivitetty 9.4. 20:32

Keskustan puoluevaltuusto antoi lauantaina puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa valtuutuksen kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.

Linjaus tehtiin yksimielisesti eikä vastaesityksiä tullut.

Puheenjohtaja Annika Saarikko pyysi vastaavaa mandaattia aiemmin lauantaina puoluevaltuustolle pitämässään puheessa.

”Keskustan on nyt oltava valmis kaikkiin Suomen turvallisuuden kannalta tarvittaviin ratkaisuihin, sisältäen Nato-jäsenyyden”, Saarikko sanoi.

Hän totesi itse olevansa valmis Nato-ratkaisuun.

”Jos valtiojohto yhdessä päätyisi siihen, että askel ja aika on oikea, olen keskustan puheenjohtajana, teidän tuellanne, valmis ottamaan suunnan kohti Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa.”

Puoluevaltuuston keskustelussa Natoon myönteisesti suhtautuvia puheenvuoroja kuultiin huomattavan paljon, eikä soraääniä juuri kuulunut.

Jotkut edustajista olisivat olleet valmiita jo suoraan kannanottoon Naton puolesta.

Muun muassa europarlamentaarikko Elsi Katainen toivoi puheenvuorossaan, että puoluevaltuusto lausuisi selvän viestin siitä, että keskusta on halukas liittymään Natoon.

Yksi harvoista Natoon kielteisesti suhtautuneista oli keskustaveteraani Paavo Väyrynen. Hän vastusti sekä Saarikon antaman mandaatin antamista että Nato-jäsenyyttä. Väyrynen ei tosin ole puoluevaltuuston jäsen, hänellä on puheoikeus.

Väyrynen ilmoitti vastikään pyrkivänsä jälleen puoluejohtoon kesän puoluekokouksessa.

”Myös nykyisessä tilanteessa Suomen turvallisuuden kannalta viisain ratkaisu on sotilaallinen liittoutumattomuus”, hän sanoi.

Väyrynen katsoi, ettei puoluevaltuustolla ole oikeutta vastaavan valtuutuksen antamiseen vaan sellainen kuuluisi puoluekokoukselle.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen asettui Saarikon tueksi ja totesi, että puoluevaltuusto on puoluekokousten välillä puolueen korkein päättävä elin.

”Ja teidän tehtävänne on antaa Annikalle ja muulle puoluejohdolle se mandaatti, jota nyt pyydetään.”

Saarikolta kysyttiin lehdistötilaisuudessa muun muassa Natoon hakeutumisen mahdollisesta aikataulusta.

Hän viittasi eduskunnan prosessiin, joka ottaa aikansa. Saarikko antoi samalla kuvan, että päätös voi tulla nopeastikin.

”En pitäisi yllätyksenä, vaikka harkintaa Suomessa tehtäisiin jo ennen kesää.”

Hän kommentoi myös saamaansa laajaa tukea. Saarikko toivoi, että yksimielisyys kysymyksessä välittyy myös puoleen ulkopuolelle.

”Ehkä ulkoapäin meille on asetettu enemmän arvioita siitä, miten vaikea tämä kysymys keskustalle olisi kuin mitä me itse olemme missään vaiheessa kokeneet”, Saarikko sanoi.

Puheessaan Saarikko tuomitsi vahvasti Venäjän toimet ja hyökkäyksen Ukrainassa. Hän kuvaili Venäjää ”arvaamattomaksi ja aggressiiviseksi sotavallaksi” joka käyttää pidäkkeetöntä voimaa pakottaakseen toisen tahtoonsa.

”Ylitettyään Ukrainan rajan Venäjä on ylittänyt ihmisyyden rajat. Venäjä, jonka kanssa jaamme 1 300 kilometriä yhteistä rajaa. Rajan on lopulta tultava vastaan”, Saarikko sanoi.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko piti linjapuheen keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa lauantaina.

Lue lisää: Keskusta saattaa yllättää ja esittää lauantaina odotettua suoraviivaisemman Nato-kannan

Keskustan nykyisessä turvallisuuspoliittisessa linjauksessa todetaan, että keskusta ei kannata Suomen sotilaallista liittoutumista, mutta se haluaa, että Suomi pitää auki mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä.

”Mikäli liittoutuminen tulisi ajankohtaiseksi, sillä olisi oltava paitsi pitävät turvallisuus­poliittiset perustelut myös yhteiskunnan laaja hyväksyntä”, linjauksessa sanotaan.

Keskustan kannattajien keskuudessa Naton kannatus on kasvanut huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa.

Edellisen HS-gallupin mukaan keskustan kannattajien Nato-kannatus oli suurin piirtein samaa tasoa kuin kansalaisten keskuudessa yleisesti, noin 60 prosentin luokkaa.

Myös moni näkyvä keskustalainen on kertonut nyt kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Ylen kyselyssä puoluevaltuuston jäsenille liki kaksi kolmasosaa vastaajista kannatti jäsenyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat