Oikeusneuvos: Venäläisen ydin­teknologian rakentaminen Suomeen voitaisiin kieltää lailla

Työ- ja elinkeinoministeriö on vedonnut taannehtivan lainsäädännön kieltoon. Se ei estäisi Fennovoiman pysäyttämistä, sanoo Juha Lavapuro.

Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimalahanketta vastustettiin Helsingissä 28. maalis­kuuta 2022.

9.4. 16:15

Ainakaan perustuslaki ei estäisi eduskuntaa säätämästä lakia, jolla venäläisen ydinteknologian rakentaminen kiellettäisiin Suomessa, arvioi oikeusneuvos ja oikeustieteen tohtori Juha Lavapuro.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) totesi aiemmin HS:lle, ettei hänen ministeriönsä ole löytänyt keinoa pysäyttää venäläisvetoisen Fennovoiman ydinvoimalahanketta Pyhäjoella lakia muuttamalla.

Ministeriön ylijohtajan Riku Huttusen mukaan kyse olisi silloin ”lain tai menettelyn muuttamisesta jälkikäteen”.

"Taannehtiva lainsäädäntö ei ole käytäntö Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa. Tämä on ero suhteessa ei-demokraattisiin valtioihin.”

Lavapuro on asiasta eri mieltä. Hänen mukaansa perustuslaki ei aseta estettä sille, että venäläisen ydinteknologian rakentaminen kiellettäisiin lailla. Näin olisi mahdollista pysäyttää voimalahanke, jonka rahoittajana ja laitostoimittajana on venäläinen Rosatom-valtionyhtiö.

Hanke sai eduskunnalta myönteisen periaatepäätöksen vuonna 2014.

Lavapuron mukaan ydinvoima on yhteiskunnan tarkasti säätelemä toimiala ja siten ala, jossa taannehtivaa lainsäädäntöä ei ole pidetty ehdottomasti kiellettynä.

”Taannehtiva rikoslaki olisi ihan eri asia, mutta siitähän ei ole nyt kysymys.”

Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa kyse on sopimussuhteista, joihin voidaan puuttua taannehtivasti.

”Kysymys on perustuslain kannalta siitä, onko sopimuskumppaneilla perusteltuja odotuksia, joita pitäisi suojata”, sanoo Lavapuro.

Rosatom on valtionyhtiö, jonka omistaja on hyökännyt vieraan valtion, Ukrainan, ydinvoimalaan ja kohdistanut siihen sotilaallisia toimenpiteitä.

”Jos katsottaisiin, että Venäjän valtio on vakavasti loukannut Ukrainan ydinturvallisuutta, ei omistajayhtiöllä välttämättä ole mitään perusteltuja odotuksia siitä, että heillä olisi oikeus saada rakentaa ydinvoimala toiseenkin maahan vain sen vuoksi, että tällainen periaatepäätös on aiemmin tehty.”

Olosuhteet ovat Lavapuron mukaan muuttuneet, ja muutos voidaan ottaa huomioon.

Juha Lavapuro

Lavapuro sanoo, että mikäli eduskuntaan tulisi esitys venäläisten ydinteknologian käytön kieltämisestä, asia todennäköisesti menisi perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Valiokunnan tehtävänä olisi pohtia esimerkiksi sitä, missä määrin on kyse Rosatomin perustelluista odotuksista ja missä määrin olosuhteet ovat muuttuneet niin paljon, ettei venäläinen omistaja enää voi olla Suomessa rakentamassa ydinvoimalaa.

Lavapuro muistuttaa ydinenergialaista, jonka mukaan ydinenergian käytön tulee olla yhteiskunnan kokonaisedun mukaista.

”Ei liene mahdollista lähteä siitä, että periaatepäätös Fennovoima-hankkeesta sitoisi Suomea niin sanotusti maailman tappiin täysin riippumatta siitä, mitä maailmassa tapahtuu.”

Venäjä ei ole edes tunnustanut käyvänsä sotaa Ukrainassa, eikä se ole tunnustanut Tšernobylin ja Zaporižžjan ydinvoimaloiden valtaustakaan.

”Se tulisi varmasti eduskunnassa erikseen arvioitavaksi, mikä painoarvo Venäjän sanomisille ylipäätään tulee voida antaa”, Lavapuro sanoo.

Hänen mielestään selkeintä olisi, että Euroopan unionin tasolla tehtäisiin poliittinen ratkaisu siitä, että venäläisen ydinteknologian rakentaminen unionin alueella ja tuonti EU-alueelle kiellettäisiin.

HS kertoi perjantaina Fennovoiman ydinvoimalahankkeen ajautumisesta pattitilanteeseen ankarien osakassopimusten vuoksi.

Fennovoiman osakkaana olevat kunnat ja kunnalliset energiayhtiöt eivät pääse eroon yhtiön osakkeista eivätkä sopimusten raskaista maksuvelvoitteista.

Esimerkiksi Vantaan kaupunki arvioi, että sen energiayhtiö voi joutua maksamaan vielä kymmeniä miljoonia hankkeeseen, jonka kaatuminen näyttää Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen väistämättömältä.

Elinkeinoministeri Lintilä ilmoitti maaliskuun alussa, ettei hän tule esittämään voimalalle rakentamislupaa.

Fennovoiman salaisten osakassopimusten sanotaan sisältävän pykälät huomattavista vahingonkorvauksista, mikäli osakkaat lipeävät hankkeesta.

Yleensä sopimuksissa on myös force majeure -pykälä, jonka nojalla sopimusvelvollisuuden täyttämättä jättäminen on ylivoimaisen esteen sattuessa mahdollista.

Lavapuro sanoo, että ei ole osakeyhtiölain asiantuntija, eikä hän ota kantaa osakassopimuksiin. Hän kuitenkin sanoo, että yleisesti ottaen sopimuksilla ei voi poiketa lain pakottavista säännöksistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat