Keskustan Nato-viestissä ei kuulunut sora­ääniä – Jäsenyyden hakeminen näyttää nyt lähestyvän liki vääjäämättä

Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa tunnelma oli hiukan kuin päivän etukäteen päättyneessä kehysriihessä viikolla – siis draamasta kaukana, kirjoittaa HS:n politiikan toimittaja Elina Kervinen kommentissaan.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko tapasi kansalaisia lauantaina Vaasan torilla puoluevaltuuston kokouksen yleisötapahtumassa.

9.4. 16:03 | Päivitetty 9.4. 20:32

Kun keskustan puoluevaltuusto oli lauantaina koolla Vaasassa, oli henki hyvin selvä: Nato-hakemus voidaan keskustalaisten puolesta jättää, jos valtionjohto pitää sitä parhaana ratkaisuna Suomen turvallisuuden kannalta.

Kokous antoi yksimielisesti valtuutuksen puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa ”kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.”

Puheenjohtaja Annika Saarikko oli jo etukäteen kertonut pyytävänsä valtuutusta. Odotuksena oli, että hän sen myös saa. Yllättävää silti oli, miten helposti siunaus tuli.

Vaasalaisen hotellin kokoussalissa ei kuulunut juuri lainkaan soraääniä, eikä päätöksestä tarvinnut äänestää suuntaan tai toiseen.

Keskustelussa – joka kesti vain pari kolme tuntia – valtuutettu toisensa jälkeen kannatti Saarikon esitystä ja suhtautui Nato-jäsenyyteenkin suopeasti.

Tunnelma oli siis hiukan kuin päivän etukäteen päättyneessä kehysriihessä viikolla – draamasta kaukana.

Nato-jäsenyyttä ja Saarikon pyytämää mandaattia vastusti yhtenä harvoista veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen, joka ei ole puoluevaltuuston jäsen. Eikä hänkään saanut vastustukseensa varsinaista paloa.

”Tässä ei pidä hätäillä niin, että sotatoimien ollessa kiivaimmillaan kiirehditään jotain uusia päätöksiä tekemään”, Väyrynen sanoi.

Vaikkei keskusta ottanut lauantaina suorasanaista Nato-jäsenyyttä puoltavaa kantaa, näytti puolue selkeää vihreää valoa etenemiselle asiassa.

Samaan aikaan lauantaina pääministeri Sanna Marin (sd) keskusteli Nato-asiasta Ylen Ykkösaamussa. Nato-jäsenyys toisi omalta osaltaan turvaa, hän sanoi.

Marin kertoi myös, että näillä näkymin Sdp päättää Nato-linjauksestaan toukokuun alussa.

Kumpikaan, Saarikko tai Marin, eivät kertoneet viikonlopun puheenvuoroissaan suoranaisesti omia kantojaan Nato-jäsenyyteen.

Lausunnot vahvistivat silti jälleen kerran viime päivinä jo selkeäksi muodostunutta kuvaa: Suomi tuntuu etenevän vauhdilla kohti Nato-jäsenyyden hakemista.

Yllätyksiä voi toki edelleen matkalla tulla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat