Tuomioja HBL:lle: Ruotsin puolustus­ministeri ehdottaa suomalais-ruotsalaista liittoa vaihto­ehtona Natolle – Ministeri Hultqvist: ”Ei ole pöydällä”

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoi uutistoimisto TT:lle, että mitään Tuomiojan kuvailemaa ”ehdotusta ei ole pöydällä”.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kuvattuna eduskunnan valtiosalissa 8. huhtikuuta.

9.4. 21:20 | Päivitetty 10.4. 10:32

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle, sanoo kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) Hufvudstadsbladetille.

Hultqvist on Tuomiojan mukaan keskustellut ehdotuksesta myös puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) kanssa.

Tuomiojan mukaan ehdotus nousi esiin sotilasliitto Naton noustua vahvaksi vaihtoehdoksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Silloin on herännyt kiinnostusta myös vaihtoehtoisia etenemistapoja kohtaan”, Tuomioja sanoo HBL:lle.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kommentoi asiaa tekstiviestitse uutistoimisto TT:lle lauantai-iltana.

”Sellaista ehdotusta ei ole pöydällä, eikä mitään muutakaan ehdotusta, niissä keskusteluissa, joita käymme muiden puolueiden kanssa Ruotsin valtiopäivillä”, Hultqvist kirjoitti.

Hultqvist sanoi TT:lle kuitenkin myös, ettei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja. Hultqvistin kommenteista uutisoi muiden muassa ruotsalaislehti Svenska Dagbladet.

Tuomioja sanoo, että suomalais-ruotsalaisen puolustusliiton ei tarvitsisi olla ikuinen vaihtoehto, vaan se voisi olla ratkaisu muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Kansanedustaja toivoo Suomen harkitsevan asiaa, mutta pelkää hallituksen tehneen jo päätöksensä Nato-jäsenyydestä.

Tuomioja sanoo HBL:lle uskovansa, että Suomi jättää Nato-jäsenhakemuksen muutamien viikkojen tai kuukausien sisällä. Hän toivoo Suomen ja Ruotsin pitävän päätöksissään yhtä.

Oikaisu 10. huhtikuuta kello 10.31: Peter Hultqvist kommentoi asiaa uutistoimisto TT:lle eikä Svenska Dagbladetille, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat