Puolustusministeri Kaikkonen: Puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmistelussa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoo, ettei hän lähde kiusaantumaan Erkki Tuomiojan (sd) julkisuudessa esittämistä kommenteista, joiden mukaan Ruotsin puolustusministeri olisi ehdottanut Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk)

10.4. 11:07 | Päivitetty 10.4. 11:58

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoo, ettei valmistelussa ole julkisuudessa esillä olleen kaltaista Suomen ja Ruotsin välistä puolustusliittoa.

”Todennäköisesti tiivistämme tulevaisuudessa edelleen yhteistyötämme Ruotsin kanssa, mutta puhutun kaltaista keskinäistä puolustusliittoa meillä ei kuitenkaan valmistelussa ole”, Kaikkonen sanoi sunnuntaina keskustan puoluevaltuuston yhteydessä Vaasassa.

Kysymys puolustusliitosta nousi esiin, kun eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kertoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Hultqvist on Tuomiojan mukaan keskustellut ehdotuksesta myös puolustusministeri Kaikkosen kanssa.

Kaikkoselta kysyttiin, onko Hultqvist esittänyt puolustusliittoa.

”Olen tavannut Hultqvistin ilmeisesti lähes 60 kertaa tässä vuosien aikana ja monenlaisia keskusteluja ja ajatuksenvaihtoja matkan varrella on ollut, mutta en lähde nyt sen tarkemmin näitä meidän keskinäisiä keskustelujamme avaamaan. Totean vain, että tällaista valmistelua ei ole käynnissä”, hän sanoi.

Kaikkonen sanoi, että vastaava puolustusliitto edellyttäisi varsin laajaa parlamentaarista tahtotilaa molemmissa maissa. Se todennäköisesti edellyttäisi myös ulkopolitiikkojen yhteensovittamista ja koordinointia.

”En pitäisi sitä verrannollisena Nato-jäsenyyteen. Kyllä se olisi useita pykäliä kevyempi ratkaisu”, hän sanoi.

Kaikkoselta kysyttiin myös, kuinka kiusallista on, että Tuomioja tuo vastaavia asioita esiin.

”No, en lähde tästä kiusaantumaan”, hän sanoi.

Kaikkonen ei uskonut, että tapaus vaikuttaisi Suomen ja Ruotsin keskusteluyhteyteen. Hän korosti, että keskusteluyhteys on hyvä ja yhteyttä pidetään jollei päivittäin niin viikoittain.

”Niin kuin todettua, meillä pohdinnassa on kyllä puolustusyhteistyön syventäminen, tosin muilla tavoilla kuin tällä esille otetulla tavalla.”

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kiisti lauantai-iltana, että hän olisi ehdottanut puolustusliittoa Ruotsin ja Suomen välille.

”En kommentoi luottamuksellisia keskusteluja. Sellaista ehdotusta ei ole pöydällä, eikä mitään muutakaan ehdotusta, niissä keskusteluissa, joita käymme muiden puolueiden kanssa Ruotsin valtiopäivillä”, Hultqvist kommentoi uutistoimisto TT:lle lähettämässään tekstiviestissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat