Tuomioja SVT:lle: Suomella suhteellisen turvallinen tilanne myös ilman Nato-jäsenyyttä – Halla-aho olettaa ulko­asiain­valio­kunnan käsittelevän Tuomiojan toimintaa

Halla-ahon mukaan kysymys on, onko Tuomioja kertonut julkisuuteen salassa pidettäviä tietoja. Pääministerin mielestä kyse oli avoimesta keskustelusta, johon hän kansanedustajia kannustaa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps), varapuheenjohaja Erkki Tuomioja (sd) ja pääministeri Sanna Marin (sd).

10.4. 13:04 | Päivitetty 11.4. 6:48

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) olettaa, että valiokunta tulee käsittelemään sen vara­puheen­johtajan Erkki Tuomiojan (sd) julkisuuteen antamia lausuntoja.

”Kyllä tämä varmaankin nousee esille, kun seuraavan kerran kokoonnumme. Olettaisin, että tämä on asia, joka valiokunnan jäseniä kiinnostaa”, Halla-aho arvioi.

Tuomioja sanoi Hufvudstadsbladetin lauantaina julkaiseman jutun mukaan, että Ruotsin puolustus­ministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustus­liittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Hultqvist on Tuomiojan mukaan keskustellut ehdotuksesta myös Suomen puolustus­ministeri Antti Kaikkosen (kesk) kanssa. Hultqvist ja Kaikkonen ovat kieltäytyneet kommentoimasta luottamuksellisia keskusteluja ja sanoneet, ettei Tuomiojan esiin nostamaa vaihtoehtoa ole valmistelussa.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: Puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmistelussa

Halla-aho kommentoi Tuomiojan toimintaa tässä vaiheessa vähäsanaisesti.

”Relevantti kysymys on, missä Tuomioja on nämä väittämänsä asiat kuullut. Ovatko ne olleet valiokunnalle annettuja tietoja, ovatko ne olleet salassa pidettäviä tietoja? Itse en tietenkään voi näitä asioita kommentoida”, Halla-aho toteaa.

Ulkoasiainvaliokunnan seuraava kokous on määrä pitää pääsiäistauon vuoksi runsaan viikon kuluttua.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi Tuomiojan toimintaa pääministerin haastattelutunnilla Ylellä. Marin ei nähnyt puoluetoverinsa toiminnassa vikaa. Hän sanoi, että kansanedustajilla on oikeus käydä keskustelua erilaisista vaihtoehdoista.

”Itse en lähde tuomariksi tässä kohtaa niin, että ryhtyisin yksittäisiä kansanedustajia moittimaan tai heidän puheitansa jollakin tavalla suitsimaan.”

Pääministerin mielestä Tuomiojan lausunnoissa oli kyse avoimesta keskustelusta.

”Tämä on se aika, kun keskustelua saa käydä ja kannustan kansanedustajia osallistumaan siihen ilman pelkoa siitä, että jos he mielipiteensä tai kysymyksensä esittäisivät, niin heidät tyrmättäisiin. Jos keskustelua nyt suitsitaan, niin nämä kaikki asiat nousevat myöhemmin kummittelemaan”, Marin sanoi Ylellä.

Tuomioja itse kommentoi lausuntojaan STT:lle sunnuntaina. Hänen mukaansa ajatus Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta ”on ollut esillä lähinnä sosiaalidemokraattien keskusteluissa ruotsalaisten ja suomalaisten kanssa”.

Tuomioja sanoo STT:lle, että asiaa ei ole varsinaisesti käsitelty missään vaan kyse on ollut hänen käymistään yksittäisistä keskusteluista. Näitä keskusteluja hän sanoo käyneensä muun muassa Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa olevien henkilöiden kanssa ja myös epävirallisissa etäkokouksissa, joita Suomen ja Ruotsin ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien demarijäsenillä on keskenään.

Tuomioja ei halua ottaa kantaa Suomen ja Ruotsin puolustusministerien keskinäisiin keskusteluihin, mutta hänen mukaansa asiasta on keskusteltu myös laajemmin.

Myös puhemies Matti Vanhanen (kesk) on kommentoinut Tuomiojan sanomisia. Hän kertoi MTV:n haastattelussa luottavansa Tuomiojan arviointikykyyn, onhan tämä entinen ministeri. Vanhasen mukaan Tuomioja on tottunut salaisten asioiden käsittelyyn.

Vanhanen pitää keskustelun käymistä puolustusliitosta luonnollisena. Hän totesi, että Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä on tiivistetty jo pitkään.

”Ei kannata kauhistella tätä keskustelua lainkaan”, Vanhanen sanoi MTV:lle sunnuntaina.

Tuomioja kommentoi sunnuntai-iltana Suomen turvallisuuspolitiikkaa Ruotsin SVT:n haastattelussa.

Tuomioja sanoi näkevänsä, että Suomella ”on suhteellisen turvallinen tilanne” myös ilman Nato-jäsenyyttä. Tiiviimpi yhteistyö Ruotsin kanssa, jossa Yhdysvallat olisi ulkopuolisena kolmantena osapuolena, voisi olla Tuomiojan mukaan riittävä.

Tämä ei hänen mielestään myöskään “aiheuttaisi samoja mahdollisia ongelmia kuin Nato-jäsenyys”, eikä sen tarvitsisi olla lopullinen ratkaisu.

Haastattelu oli osa SVT:n Agenda-ohjelman laajempaa Suomen Venäjä- ja Nato-suhteita käsittelevää osiota.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat