Hallituksen kiista lakko-oikeutta rajoittavasta laista sai poikkeuksellisen käänteen: Ministeri Lindén sanoo tuovansa laki­esityksen valtio­neuvoston istuntoon, vaikka sopua siitä ei ole

Lindén katsoo, että potilasturvallisuuslaki on välttämätöntä säätää ihmisten hengen ja terveyden suojelemiseksi.

Hallitus on edelleen erimielinen lain tarpeellisuudesta, mutta perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) katsoo velvollisuudekseen pyrkiä edistämään sitä tästä huolimatta. Kuvassa Lindén Säätytalolla huhtikuussa.

10.4. 22:00

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) aikoo antaa virkamiehille luvan viedä esityksen potilasturvallisuuslaista valtioneuvoston istuntoon päätettäväksi keskiviikkona.

Hallitus on edelleen erimielinen lain tarpeellisuudesta, mutta Lindén katsoo velvollisuudekseen pyrkiä edistämään sitä tästä huolimatta.

”Olen tullut omassa punninnassani siihen lopputulokseen, että pidän potilasturvallisuuslain säätämistä välttämättömänä. Lakko on käynnissä kuudessa sairaanhoitopiiristä, ja niistä kahdessa eli Varsinais-Suomessa sekä [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin] Husin alueella tilanne on osin jopa kriittinen potilasturvallisuuden kannalta.”

Hallituksen sote-ministeriryhmä keskusteli aiheesta jälleen sunnuntai-iltana, muttei päässyt yksimielisyyteen. Tilanne on poikkeuksellinen: on yhä epäselvää, päätyykö hallitus keskiviikkona antamaan Lindénin edistämää esitystä eduskuntaan.

Vasemmistoliitto on ilmoittanut vastustavansa lakko-oikeutta rajoittavaa lakiesitystä, ja vihreät on sanonut suhtautuvansa siihen erittäin kriittisesti. Myös pääministeri Sanna Marin (sd) on sanonut lakiesityksen antamista hänelle ”erittäin vastenmieliseksi teoksi”.

Lindén sanoo, että laki mahdollistaisi töihin määräämisen vain sellaisissa tilanteissa, joissa potilaan henki tai terveys on vakavassa vaarassa.

”Tässä keskustellaan siitä kymmenestä prosentista hoitoa, jossa on kyse ihmisen hengissä säilymisestä. Joillakin alueilla suojelutyötä annetaan lähes riittävästi, joillakin alueilla ei läheskään. Siksi lain säätäminen on mielestäni oikeudellisesti välttämätöntä. Tällä ei mielestäni poljeta lakko-oikeutta, vaan turvataan potilaiden henki ja terveys.”

Lindén on käynyt läpi tilannetta myös oikeuskanslerin kanssa.

”Minua sitoo oikeudellinen vastuu. Koska olen päätynyt siihen, että laki tarvitaan, velvollisuuteni on viedä esitys valtioneuvoston päätettäväksi. Arvioni on sama kuin [sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto] Valviran, aluehallintoviraston ja ministeriömme virkamiesten.”

Jos sopua ei synny, hoitajien lakko laajenee perjantaina. Sen jälkeen Lindénin mukaan väestöpohjasta laskettuna 85 prosenttia Suomen erikoissairaanhoidosta on lakon piirissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat