Natoon liittymisen kannatus vakiintunut ennätystasolle: 59 prosenttia kannattaa jäsenyyttä

Natoon liittymistä kannatti 59 prosenttia suomalaisista HS:n tuoreessa mielipidekyselyssä.

Nato-jäsenyyden kannatus näyttää vakiintuneen noin 60 prosentin tuntumaan Suomessa.

13.4. 13:11

Noin 59 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Natoon. Jäsenyyttä vastustaa 17 prosenttia ja 24 prosenttia ei ole vielä muodostanut kantaansa.

Tulokset selviävät HS:n tuoreesta gallupista, joka on tehty kuuden viime päivän aikana.

Tuloksissa on pientä notkahdusta verrattuna HS:n kaksi viikkoa sitten julkaisemaan kyselyyn. Siinä vastanneista 61 prosenttia kannatti Natoon liittymistä, 16 prosenttia vastusti ja 23 prosentilla ei ollut mielipidettä.

Natoon liittymisen kannatus oli edellisessä Nato-gallupissa suurempi kuin koskaan HS:n mittaushistoriassa. HS muutti kuitenkin maaliskuussa kyselymenetelmää, minkä vuoksi tulokset eivät ole aiempiin verrattuna täysin vertailukelpoisia.

MTV3 julkaisi maanantaina Nato-gallupin, jonka mukaan 68 prosenttia suomalaisista kannattaa sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

HS:n teettämä gallup vahvistaa aikaisemman havainnon siitä, että Natoa kannattavat erityisesti miehet ja vanhemmat ikäluokat.

Miehistä 72 prosenttia haluaisi Suomen liittyvän Natoon ja naisista 50 prosenttia.

Kaikkein Nato-myönteisimpiä ovat 70 vuotta täyttäneet suomalaiset. Heistä 71 prosenttia kannattaa Natoon liittymistä. Lähes yhtä suurta kannatus on 60–69-vuotiailla.

Varauksellisimmin Natoon suhtautuvat enintään 30-vuotiaat. Heistä Nato-jäsenyyden kannalla on vain 39 prosenttia.

Ammattiryhmistä Nato-myönteisimpiä ovat johtajat ja ylemmät toimihenkilöt, yrittäjät ja eläkeläiset. Myös alemmista toimihenkilöistä valtaenemmistö on jäsenyyden kannalla.

Sen sijaan työntekijöistä jäsenyyttä kannattaa vain 45 prosenttia ja opiskelijoista 41 prosenttia. Opiskelijoista 40 prosenttia ei ole vielä muodostanut Nato-kantaansa.

Koulutus ja tulotaso vaikuttavat myös Nato-näkemyksiin. Akateemisesti koulutetuista valtaosa kannattaa jäsenyyttä mutta peruskoulutetuista vain vajaa puolet.

Kyselystä ilmenee myös se, että mitä korkeampia ovat vastaajien tulot, sitä suopeammin suhtaudutaan Natoon.

Poliittisesti oikealla olevista noin kolme neljäsosaa on jäsenyyden kannalla.

Sen sijaan vasemmistossa mielipiteet jakautuvat. Vasemmistossa alle puolet kannattaa ja noin kolmasosa vastustaa Nato-jäsenyyttä.

HS-gallupin tuloksien perusteella Nato-kanta jakaa esimerkiksi vasemmistoliittolaisista. Juuri nyt kannattajia ja vastustajia on yhtä paljon. Vasemmistoliitossa on kuitenkin huomattavan paljon sellaisia, joilla ei ole vielä kantaa Nato-jäsenyyteen.

Sosiaalidemokraateista, vihreistä, keskustalaisista, perussuomalaisista ja kokoomuslaista on kaikista enemmistö Nato-jäsenyyden kannalla. Vahvinta kannatus on kokoomuksessa.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 8.–13.4.2022.

  • Vastaajien kokonaismäärä oli 1 057.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79-vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Asiaa kysyttiin seuraavasti: Natossa on tällä hetkellä 30 ja EU:ssa 27 jäsenmaata. EU-maista 21 on myös Naton jäseniä. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei?

Lue lisää: Moni suomalainen pohtii vielä Nato-kantaansa: ”Jos muu ei auta”, sanoo yksi, ”pärjäämme Venäjälle”, arvioi toinen

Lue lisää: Näin Suomen Nato-päätös etenee – Valtionjohto voi periaatteessa esittää jäsenyyttä milloin tahansa

Lue lisää: Yli puolet kansanedustajista kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 12 vastustaa – Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä

Lue lisää: Selonteko: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi pitkällä aikavälillä Itämeren alueen vakautta – HS:n studio pui selonteon antia suorassa lähetyksessä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat