Tuomiojan puheet Suomen ja Ruotsin puolustus­liitosta hämmensivät ulkoasiain­valiokunnassa: ”Naapuri­maan ministerin nimissä spekulointi on ongelmallisempi asia”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kertoi lauantaina Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle. Lausunto aiheutti hämmennystä.

Kimmo Kiljunen (sd), Jouni Ovaska (kesk), Inka Hopsu (vihr) ja Elina Valtonen (kok).

11.4. 17:21

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk) luonnehtii Suomen ja Ruotsin mahdollisesta puolustusliitosta viikonloppuna syntynyttä keskustelua hämmentäväksi.

”Miksi juuri [Erkki] Tuomioja, miksi juuri nyt?” Ovaska kysyy.

”Pakollakin tulee mieleen, onko tämä jokin koepallo, joka on heitetty ilmoille.”

Jouni Ovaska

Ovaska sanoo jääneensä pohtimaan, onko joku tosiasiallisesti pohtimassa tällaista mahdollisuutta esimerkiksi Nato-jäsenyyden rinnalle, ja onko Ruotsissa tällaista pohdintaa laajemminkin.

”Toki on hyvä, että asioista keskustellaan ja laajasti analysoidaan, mutta jäin miettimään, mitä tällä keskustelulla halutaan, mitä siinä on takana.”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kertoi lauantaina Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Tuomiojan antaman haastattelun mukaan Hultqvist olisi keskustellut ehdotuksesta myös puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) kanssa.

Lue lisää: Tuomioja HBL:lle: Ruotsin puolustus­ministeri ehdottaa suomalais-ruotsalaista liittoa vaihto­ehtona Natolle – Ministeri Hultqvist: ”Ei ole pöydällä”

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist kiisti heti lauantai-iltana, että hän olisi ehdottanut puolustusliittoa Ruotsin ja Suomen välille.

”En kommentoi luottamuksellisia keskusteluja. Sellaista ehdotusta ei ole pöydällä, eikä mitään muutakaan ehdotusta, niissä keskusteluissa, joita käymme muiden puolueiden kanssa Ruotsin valtiopäivillä”, Hultqvist kommentoi uutistoimisto TT:lle lähettämässään tekstiviestissä.

Sunnuntaina myös Kaikkonen kommentoi keskustan puoluevaltuuston yhteydessä, ettei julkisuudessa esillä olleen kaltaista Suomen ja Ruotsin välistä puolustusliittoa ole valmistelussa.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: Puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmistelussa

Keskustan Ovaska kertoo päätyneensä pohdinnoissaan siihen, että Tuomiojan ulostulo liittynee demareiden sisäiseen keskusteluun.

Kimmo Kiljunen

Ulkoasiain­valio­kunnan jäsen, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) sanoo asian olevan juuri niin.

”Totta kai meidän on keskusteltava näistä eri vaihtoehdoista erityisesti ruotsalaisten kollegojen kanssa. Onko viisasta tuoda se esille, siitä en ole varma, mutta tämä ei ole mikään valtiosalaisuustasoinen asia.”

Samoin lausuntoaan selitti myös STT:lle sunnuntaina asiaa kommentoinut Tuomioja. Hänen mukaansa ajatus Suomen ja Ruotsin puolustusliitosta ”on ollut esillä lähinnä sosiaalidemokraattien keskusteluissa ruotsalaisten ja suomalaisten kanssa”.

Tuomioja sanoi STT:lle, että asiaa ei ole varsinaisesti käsitelty missään vaan kyse on ollut hänen käymistään yksittäisistä keskusteluista.

Tuomioja totesi haastattelussa, ettei halua ottaa kantaa Suomen ja Ruotsin puolustusministerien keskinäisiin keskusteluihin, mutta hänen mukaansa asiasta on keskusteltu myös laajemmin.

Kiljunen näkee, että Tuomiojaa on lähdetty tahallaan ja perusteettomasti syyttämään väärätapaisesta avoimuudesta.

”Minun nähdäkseni, niin paljon kuin minä ymmärrän – ja minä jonkin verran ymmärrän tästä asiasta –, Tuomioja ei mitään valtionsalaisuuksia ja keskusteluja ole ollut avaamassa eikä mitään ulkoasiainvaliokunnassa esillä olleita pohdiskeluja.”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) sanoi sunnuntaina olettavansa, että valiokunta tulee käsittelemään sen vara­puheen­johtajan julkisuuteen antamia lausuntoja.

Lue lisää: Tuomioja SVT:lle: Suomella suhteellisen turvallinen tilanne myös ilman Nato-jäsenyyttä – Halla-aho olettaa ulko­asiain­valio­kunnan käsittelevän Tuomiojan toimintaa

Samoin olettaa valiokunnan jäsen Elina Valtonen (kok).

Elina Valtonen

”Ulkoasiain­valio­kunnassa varmaan käydään läpi, että miten vara­puheen­johtaja Tuomioja on päätynyt lehdessä kertomaan asioita, jotka eivät sitten ilmeisesti pidä paikkansa tai joita ei ainakaan vahvisteta”, Valtonen sanoo.

”Kyllähän tiettyyn rajaan asti tietenkin ihmisillä voi olla mahdollisuus spekuloida asioita, mutta jos spekuloi ikään kuin naapurimaan ministerin nimissä niin se on sitten vähän ongelmallisempi asia.”

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Inka Hopsun (vihr) mukaan valiokunnassa on aiemminkin nähty puheenjohtajien ulostuloja, joiden jälkeen kokouksessa on kuultu kyseistä henkilöä.

Inka Hopsu

”Varmaan samalla tavalla nyt sitten kuullaan Tuomiojan näkemyksiä. En osaa siihen sanoa, että onko ollut tällaisia [luottamuksellisia tietoja], mutta Tuomioja on kuitenkin kokenut poliitikko. Varmaan osaa olla tarkkana siitä, onko jostakin luottamuksellisesta neuvottelusta tai keskustelusta ollut kysymys.”

Sinänsä Hopsu ei pidä viikonlopun puolustusliittokeskustelua mitenkään ihmeellisenä.

”Kai sellaista Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa on aika ajoin väläytelty, ettei se nyt sinänsä mikään uusi idea ole. Siihen ei ole käsittääkseni Ruotsilla suurta innostusta”, Hopsu sanoo.

”Parasta olisi, että maat etenisivät samansuuntaiseen ratkaisuun Nato-suhteessa, jolloin myös kahdenvälinen yhteistyö jatkuisi tiiviinä.”

Myös Ovaska ja Valtonen pitävät kahdenvälistä yhteistyötä tärkeänä, mutta ovat sitä mieltä, että keskustelussa pitäisi keskittyä Natoon ja Itämeren alueen turvallisuuteen.

Heistä Suomen ja Ruotsin puolustusliitto ei voi olla Naton korvike.

"Niistä kahdesta asiasta ei tarvitse edes puhua samana päivänä”, Valtonen sanoo.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto Tuomiojan puheista: Tällä hetkellä keskustelu keskittyy Nato-jäsenyyteen – hallitus antaa selonteon eduskunnalle keskiviikkona

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat