Ulkoministeri Haavisto Tuomiojan puheista: Tällä hetkellä keskustelu keskittyy Nato-jäsenyyteen – hallitus antaa selonteon eduskunnalle keskiviikkona

Haaviston mukaan Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on on tiivistä, mutta tällä hetkellä keskustelu keskittyy Natoon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr)

11.4. 11:37

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä ennen EU:n ulkoministerikokousta Luxemburgissa maanantaina. Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) vihjasi viikonloppuna Hufvudstadsbladetille Nato-jäsenyyden vaihtoehdoksi suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa.

Lue lisää: Tuomioja SVT:lle: Suomella suhteellisen turvallinen tilanne myös ilman Nato-jäsenyyttä – Halla-aho olettaa ulko­asiain­valio­kunnan käsittelevän Tuomiojan toimintaa

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: Puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmistelussa

”Ajatuksia saa esittää ja erilaisia konsepteja, mutta Suomella ja Ruotsilla on omat harkintansa menossa ratkaisuista”, sanoi Haavisto toimittajille.

Haaviston mukaan Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö on on tiivistä, mutta tällä hetkellä keskustelu keskittyy Natoon.

”Suomi ei aseta rajoja tai esteitä yhteistyölle. Tällä hetkellä niiden vuoksi on alettu keskustella Nato-jäsenyydestä.”

Haavisto sanoi, että Suomi ja Ruotsi käyvät jatkuvaa keskustelua toistensa turvallisuustilanteesta, mutta eivät vaikuta toistensa ratkaisuihin. Haavisto kuitenkin toivoi, että jos jompikumpi maa valitsee hakea Nato-jäsenyyttä, molemmat tekevät sen ja mahdollisimman samanaikaisesti.

”Toivottavasti, jos teemme samanlaisia ratkaisuja, teemme ne suunnilleen samaan aikaan”, sanoi Haavisto ruotsalaistoimittajalle.

Hän ei kuitenkaan avannut Suomen aikatauluja tarkemmin kuin sen, että hallitus antaa eduskunnalle Nato-selvityksen keskiviikkona ja sen jälkeen asiasta käydään parlamentaarista keskustelua.

Mahdollisen Nato-jäsenyyden hakeminen ei kuitenkaan ole sidottu selonteon etenemiseen eduskunnan prosessissa vaan valtiojohto voi esittää jäsenyyden hakemista periaatteessa milloin tahansa.

Lue lisää: Näin Suomen Nato-päätös etenee – Valtionjohto voi periaatteessa esittää jäsenyyttä milloin tahansa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat