Ruotsalais­lehden mukaan Helsingissä järjestettiin ”Nato-tapaaminen”– Presidentti Niinistö vahvistaa HS:lle avanneensa tilaisuudessa turvallisuus­ajatteluaan

Tapaamiseen osallistui ruotsalaislehden mukaan joukko ruotsalaisia ja suomalaisia yritysjohtajia.

Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg, presidentti Sauli Niinistö ja ruotsalainen suursijoittaja Jacob Wallenberg

11.4. 20:52 | Päivitetty 11.4. 22:21

Ruotsin valtiovarainministeri Mikael Damberg ja joukko ruotsalaisia yritysjohtajia osallistui viime viikolla korkean tason kokoukseen Helsingissä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja suomalaisten yritysjohtajien kanssa, kertoo ruotsalainen Expressen-lehti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvistaa HS:lle, että Helsingissä kokoontui viime viikolla niin sanottu Jakobsonin-Wallenbergin ryhmä. Edesmenneen suomalaisdiplomaatin Max Jakobsonin aikoinaan perustama epävirallinen keskusteluryhmä toimii edelleen Suomen ja Ruotsin suhteiden edistämiseksi.

Ryhmä kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan epämuodollisesti ajankohtaisista aiheista.

”Pidän yhteyttä arvokkaana”, Niinistö sanoo.

Hän kertoo olleensa puhumassa ryhmän kokouksessa aiemminkin, jo yli 20 vuotta sitten valtiovarainministerinä.

Tällä kertaa Niinistö kertoo saaneensa pyynnön tulla puhumaan suomalaiselta taholta. Alustuksen luonnollisena aiheena oli hänen mukaansa vallitseva tilanne Ukrainassa ja Suomen turvallisuusajattelu.

”Selvitin ajatuksiani kansainvälisestä politiikasta, tulevaisuudesta Ukrainassa ja Suomen asemoinnista tällä hetkellä. Viestini oli sama kuin se, mitä olen julkisestikin puhunut. Mitään suurta salaisuutta se ei sisältänyt”, Niinistö sanoo.

Expressenin mukaan kokouksen viesti Ruotsin elinkeinoelämälle on, että Ruotsin tulisi Nato-kysymyksessä peesata Suomea.

Pyrittiinkö kokouksessa taivuttelemaan ruotsalaisia Nato-jäsenyyden kannalle?

Niinistö huvittuu kysymyksestä: ”Minä en ainakaan taivutellut. Poistuin tilaisuudesta puheeni jälkeen”, Niinistö sanoo.

Ruotsalaisten puolelta tapaamiseen osallistui Expressenin mukaan muiden muassa Ruotsin liike-elämän mahtimies Jacob Wallenberg. Paikalla olivat lehden mukaan myös Ruotsin ja Suomen puolustusvoimien komentajat.

Niinistö ei kommentoi tietoja läsnäolijoista.

Expressenin mukaan tapaaminen pidettiin viime torstaina. Ruotsin hallitus ei ole tiedottanut tapaamisesta, lehti kertoo.

Expressenin mukaan tapaamisen viesti ruotsalaisille oli, että ulkomaisten investointien houkutteleminen voi olla vaikeaa, jos Ruotsi ei liity Natoon.

Valtiovarainministeri Damberg ja Wallenberg kieltäytyivät kommentoimasta uutista Expressenille.

Valtioneuvoston kanslian mukaan pääministeri Sanna Marin (sd) tapaa Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin Tukholmassa keskiviikkona.

Tapaamisen aiheet keskittyvät Euroopan turvallisuustilanteeseen ja siinä tapahtuneisiin muutoksiin. Marin ja Andersson keskustelevat muun muassa Suomessa ja Ruotsissa käytävästä turvallisuuspoliittisesta keskustelusta.

Pääministerit tapasivat viimeksi 5. maaliskuuta Helsingissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat