Ministeri Lindén ei viekään vielä eteenpäin lakia, joka velvoittaisi hoitajat töihin – hän sanoo silti tuovansa esityksen tarvittaessa pääsiäisen jälkeen

Lindén sanoi vielä sunnuntaina vievänsä esityksen kiistellystä potilasturvallisuuslaista valtioneuvoston käsiteltäväksi keskiviikkona.

Pääministeri Sanna Marin (sd) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén tammikuussa.

12.4. 10:28 | Päivitetty 12.4. 13:49

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ei aiokaan viedä esitystä potilasturvallisuuslaista valtioneuvoston istuntoon keskiviikkona. Kiistelty laki mahdollistaisi lakko-oikeuden rajoittamisen ja hoitajien velvoittamisen töihin tilanteissa, joissa potilaiden henki ja terveys olisivat vakavassa vaarassa.

Lindén vetoaa maanantaina tulleeseen tietoon siitä, että hoitajien lakko taukoaa pääsiäisen ajaksi. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa valmis tuomaan esityksen valtioneuvostoon pääsiäisen jälkeen, jos potilasturvallisuus on yhä uhattuna.

Vielä sunnuntai-iltana Lindén sanoi vievänsä esityksen potilasturvallisuuslaista valtioneuvoston käsittelyyn siitäkin huolimatta, ettei asiasta ole yksimielisyyttä hallituksessa.

Ministeri vakuutti tiistain tiedotustilaisuudessa, ettei hänen päätökseensä perääntyä esityksen eteenpäin viemisestä vaikuttanut minkäänlainen poliittinen paine. Hän sanoi toivovansa, että ratkaisu työkiistaan löytyy ennen ensi viikon laajaa lakkoa. Lindénin mukaan hänen päätökseensä perääntyä esityksen edistämisestä ei vaikuttanut se, että hoitajaliittojen vastustuksen vuoksi se saattaisi vaikeuttaa neuvotteluita.

Lue lisää: Tehy ja Super: Hoitajalakon toinen aalto siirtyy alkamaan 20. huhti­kuuta – aiempi lakko päättyy pääsiäiseksi

Lindén vetosi siihen, että jos hoitajien lakko jatkuu suunnitellusti nykyistä laajempana pääsiäisen jälkeen, sen ulkopuolelle pitäisi rajata palvelut, joissa lakko voisi vaarantaa henkeä ja terveyttä. Lindén sanoo saaneensa ”liian monelta syöpäsairaalta ja omaiselta suoraan yhteydenoton siitä, että leikkaukset ja hoidot viivästyvät vakavasti”.

Vasemmistoliitto on kertonut vastustavansa esitystä, ja vihreät sekä esimerkiksi Lindénin puoluetoveri Sanna Marin (sd) ovat sanoneet suhtautuvansa siihen erittäin kriittisesti. Lindén kiersi tiedotustilaisuudessa kysymyksen siitä, tukevatko Marin ja muu Sdp-johto häntä lain edistämisessä.

Ministeri on kuitenkin katsonut, että vastustuksesta huolimatta hänellä on velvollisuus edistää välttämättömänä pitämäänsä lakiesitystä.

”Olen tullut omassa punninnassani siihen lopputulokseen, että pidän potilasturvallisuuslain säätämistä välttämättömänä. Lakko on käynnissä kuudessa sairaanhoitopiiristä, ja niistä kahdessa eli Varsinais-Suomessa sekä [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin] Husin alueella tilanne on osin jopa kriittinen potilasturvallisuuden kannalta”, Lindén sanoi HS:lle sunnuntaina.

Jos Lindén olisi vienyt esityksen potilasturvallisuuslaista valtioneuvosto istuntoon, se olisi saattanut poikkeuksellisella tavalla tulla äänestetyksi kumoon. Lakiesitysten kaatuminen valtioneuvoston istuntoon on äärimmäisen harvinaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat