Marin tiedotus­tilaisuudessaan Tukholmassa: Saman­tahtisuuteen Ruotsin kanssa pyritään, mutta edellytys se ei ole

”Suomi ei sanele Ruotsille aikatauluja tai johtopäätöksiä eikä Ruotsi Suomelle”, Marin sanoi.

13.4. 9:10 | Päivitetty 13.4. 16:54

Sekä Suomi että Ruotsi tekevät oman päätöksensä mahdollisesta Natoon liittymisestä omassa aikataulussaan, tähdensi pääministeri Sanna Marin (sd) keskiviikkona Tukholmassa tavattuaan Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin.

Marinin ja pääministeri Anderssonin keskusteluiden pääaiheena olivat turvallisuusympäristön muuttunut tilanne Euroopassa sekä Suomessa ja Ruotsissa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu. Marin ja Andersson pitivät iltapäivällä ensin yhteisen tiedotustilaisuuden, ja myöhemmin iltapäivällä Marin puhui myös suomalaistoimittajille.

Neuvottelujen jälkeen Marin kertoi toimittajille käyneensä Anderssonin kanssa keskustelua ”hyvin konkreettisella tasolla”.

Pääministerit olivat keskustelleet myös aikatauluista. Marin toisti omassa tiedotustilaisuudessaan, että maiden olisi suotavaa kulkea ”samaan suuntaan ja samaan tahtiin”.

Marinilta kysyttiin, että jos Suomi tekee oman päätöksensä nopeasti, pakottaako se Ruotsia kiirehtimään omaansa.

”En haluaisi nähdä, että toinen hoputtaa, pakottaa tai painostaa. Molemmilla on intressissä arvioida muuttunutta turvallisuusympäristöä ja molemmissa maissa tätä arviota tehdään. Molemmat tekevät päätöksensä oman kansallisen aikataulunsa mukaisesti”, hän sanoi.

”Suomi ei sanele Ruotsille aikatauluja tai johtopäätöksiä eikä Ruotsi Suomelle”, Marin lisäsi.

Marinilta kysyttiin myös, onko Ruotsissa täysin ymmärretty, miten vakaasti Suomen juna kulkee.

”Jäi kuva, että Ruotsissa ymmärretään tämä”, Marin vastasi.

Pääministerit Magdalena Andersson ja Sanna Marin tapasivat keskiviikkona.

Marin toisti myös aiemmin esittämänsä näkemyksen, että Suomella on on edellytykset ja kyky tehdä päätöksiä tarvittaessa nopeastikin.

”Kaikki keskeiset tahot ovat nyt niissä pöydissä, joissa asioista on mahdollisuus päättää”, hän sanoi.

Teoriassa Marinin mukaan ”ei tarvitse odottaa yhden (selonteko)prosessin päättymistä, ennen kuin annamme toisen, esimerkiksi toisen selonteon tai tiedonannon eduskunnalle”.

Lue lisää: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi pitkällä aikavälillä Itämeren alueen vakautta, toteaa hallituksen selonteko – Koko tiedotustilaisuus katsottavissa

Toisaalta Marin halusi myös ”antaa prosessille tilaa”.

”Jos ratkaisu tehdään, on tärkeää, että kaikilla on mahdollisuus sitoutua siihen yhteisesti”, hän tähdensi.

Eduskunnan valiokunnat saavat Marinin mukaan selonteon käsittelyn yhteydessä ”kaiken tiedon minkä ne tarvitsevat”. Hän viittasi muun muassa tietoon erilaisista hybridivaikuttamisen mahdollisuuksista, mitä ei voida antaa julkisuuteen.

Marinilta kysytiin myös, millaisista ehdoista Suomen tulisi sopia Naton mahdollisissa liittymisneuvotteluissa.

Hänen mukaansa Naton puolelta ”ei tule ehtoja tai ehdottomuuksia mahdolliseen jäsenyyskeskusteluun”. Hän sanoi oman käsityksensä olevan, että kansallisia kysymyksiä voidaan ratkoa myös liittymisneuvottelujen jälkeen.

Nato ei liioin Marinin mukaan edellytä ydinaseiden tai pysyvien tukikohtien ottamista Suomen maaperälle.

Marin kertoi aiemmin päivällä, että keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä käydään seuraavien viikkojen, ei kuukausien aikana.

Juuri ennen Marinin ja Anderssonin tapaamista ruotsalaislehti Svenska Dagbladet uutisoi omiin lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä kesäkuun loppuun mennessä.

SvD:n tietojen mukaan pääministeri Andersson toimittaa Nato-jäsenhakemuksen kesäkuun lopussa Madridissa järjestettävässä huippukokouksessa.

Lehden puoluelähteistä saamat tiedot kertovat, että Anderssonin puolueen sosiaalidemokraattien johto on jo tehnyt Nato-asiasta päätöksensä.

Andersson ei vahvistanut SvD:n tietoja ennen neuvotteluja pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Sen sijaan hän viittasi Nato-päätöksen aikataulusta puhuessaan Ruotsin syyskuisiin valtiopäivävaaleihin. Hänen mukaansa päätös olisi niiden vuoksi hyvä saada tehtyä hyvissä ajoin.

Marinilta kysyttiin neuvottelujen jälkeen myös kommenttia Svenska Dagbladetin tietoihin, joiden mukaan Britannia on valmis tarjoamaan konkreettista turvaa Suomelle ja Ruotsille mahdollisen Nato-hakemuksen jättämisen ja sen hyväksymisen välisellä, niin sanotulla harmaalla ajanjaksolla.

Marin ei kommentoinut lehden tietoja. Hän totesi kuitenkin, että mikäli tällainen uutinen on ollut, se on hyvä asia.

SUomen ja Ruotsin pääministereillä oli viimeksi kahdenkeskinen tapaaminen Helsingissä viime kuun alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat