Pääkaupunki­seudun koulut ja päivä­kodit jatkavat toimintaansa normaalisti pääsiäisen jälkeen: lakko siirtyy

Myös Helsingin yksityiskouluja koskeva lakko siirtyy toukokuulle.

Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) mukaan lakkovaroitus koskee 11 400:aa opettajaa.

13.4. 22:59 | Päivitetty 14.4. 19:03

Pääkaupunkiseudun kuntien koulut ja päiväkodit jatkavat toimintaansa normaalisti tiistaina, sillä lakko siirtyy.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) päätti torstaina siirtää kunta-alan palkansaajien lakkoa kahdella viikolla. Se alkaa aikaisintaan tiistaina 3. toukokuuta, ellei sovintoon päästä. Lakko kestäisi 9. toukokuuta asti.

HS kertoi lakon siirrosta jo keskiviikkoiltana.

Koulujen ja päiväkotien lisäksi viikon lakko vaikuttaisi muun muassa kirjastoihin, museoihin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Sen piirissä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa olisi ollut 31  000 palkansaajaa. Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) mukaan lakkovaroitus koskee 11 400:aa opettajaa.

”On hyvä, että sovittelulautakunnan työlle saadaan lisää aikaa”, Piekkala arvioi tiedotteessa.

Samaan aikaan torstaina yksityisen opetusalan palkansaajia edustavat liitot hylkäsivät sovittelijan sovintoehdotuksen, eli Helsingin yksityiskouluissa uhkasi alkaa lakko pääsiäisen jälkeen tiistaina. Lakon oli määrä kestää 19.–26. huhtikuuta.

Torstaina illalla kävi ilmi, että myös tätä yksityiskoulujen lakkoa on siirretty kahdella viikolla.

Yksityiskoulujen lakon kohteena on viisitoista oppilaitosta pääkaupunkiseudulla.

Lisäksi palkansaajia edustavat liitot antoivat torstaina uuden lakkovaroituksen yksityiskouluihin. Tämä lakko järjestettäisiin 3.–9. toukokuuta. Se koskisi helsinkiläisten koulujen lisäksi Tampereella Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua.

Pääsiäisen jälkeen tiistaina pääkaupunkiseudun kaupunkeja uhkaava kunta-alan palkansaajien viikon lakko lakko siirtyy kahdella viikolla eli alkaa aikaisintaan tiistaina 3. toukokuuta.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala esitti keskiviikkona lakon siirtoa, ja työministeri Tuula Haatainen (sd) päätti siirrosta torstaina.

HS kertoi siirrosta keskiviikkoiltana, ja valtakunnansovittelijan toimisto kertoi verkkosivuillaan päätöksestä torstaina.

LakkoJa voidaan yleensä siirtää kertaalleen ja enintään kahdella viikolla, jos ne kohdistuvat yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavat yleistä etua.

Tieto siirtopäätöksestä on annettava riitapuolille tiedoksi viimeistään kolme vuorokautta ennen aiotun työtaistelun alkamishetkeä.

Lisäksi myös lakon osapuoli voi lykätä lakon alkua, jos työnantaja siihen suostuu. Niin menettelivät äsken hoitajajärjestöt Tehy ja Super. Ne ilmoittivat maanantaina aloittavansa työtaistelunsa toisen aallon vasta keskiviikkona 20. huhtikuuta eikä 15. huhtikuuta, jolloin ensimmäinen lakko päättyy.

Se tarkoittaa, että hoitajien lakossa on viiden päivän tauko, mutta keskiviikkona 20. päivä huhtikuuta on alkamassa noin 35 000 hoitajan lakko.

Jos sovintoon ei päästä, muun muassa kouluja ja päiväkoteja koskeva laajempi kunta-alan palkansaajien lakko uhkaa edelleen alkaa, mutta vasta toukokuussa.

Lakossa olisivat mukana Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukoon kuuluvat ammattiliitot, kuten opettajien OAJ, Lääkäriliitto ja Akavan erityisalat sekä Julkisen alan unioniin kuuluvat ammattiliitto Jyty ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Esimerkiksi Helsinki oli jo varautunut keskeyttämään perusopetuksen kokonaan 19.–25. huhtikuuta, jos lakko toteutuisi aiemmin ilmoitetusti.

Helsingissä on perusopetuksessa yhteensä noin 46 000 oppilasta.

Lakon myötä myös päiväkoteja suljettaisiin. Lakko vaikuttaisi myös kiinteistöpalveluihin ja ruokahuoltoon.

Kaikkiaan 425 000:ta kunta-alan palkansaajaa koskevat työehtosopimukset umpeutuivat helmikuun lopussa, jolloin myös neuvottelut keskeytyivät.

Valtakunnansovittelija on antanut yhden sovintoesityksen, joka olisi kelvannut vain työnantajien edustajalle eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajille.

Nyt riitaa yrittää ratkoa alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen johtama sovittelulautakunta, mutta kovin pikaista ratkaisua ei lautakunnalta ole odotettavissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat