Paperiliitto hylkäsi UPM:n lakkoa koskevat sovintoesitykset – lakko jatkumassa toukokuun puoliväliin

Vuoden alussa alkanut noin 2 000 työntekijän lakko UPM:n tehtailla jatkuu 14. toukokuuta saakka, ellei sovintoa sitä ennen synny.

Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla on jatkunut jo yli sata päivää.

14.4. 10:01 | Päivitetty 14.4. 10:56

Paperiliiton hallitus päätti torstaina, että sovittelija Leo Suomaan antamat sovintoesitykset metsäyhtiö UPM:n työriidasta hylätään, ja lakkoa jatketaan 14. toukokuuta asti, ellei sovintoa sitä ennen synny.

UPM on pettynyt Paperiliiton hylkypäätökseen ja olisi puolestaan sovintoesitykset hyväksynyt.

Sovittelija oli pyytänyt vastauksia neljään sovintoesitykseensä torstaiaamuksi kello kymmeneen mennessä.

Paperiliiton hallitus totesi, että se ei voi hyväksyä sovintoesityksiä, koska niiden kattavuus ei riitä.

Sovintoesitykset liiketoimintoihin Pulp, Specialty Papers, Raflatac ja Biofuels kattavat vasta puolet UPM:n paperiliittolaisista.

Toiselta puolikkaalta sopimus olisi jäänyt puuttumaan. Päätös hylkäämisestä oli yksimielinen.

Paperiliitto on tiedotteen mukaan pettynyt, että se joutui Communication Papersin uhmakkuuden vuoksi hylkäämään neljä sovintoesitystä.

Uhmakkuutta osoitti liiton mukaan myös se, ettei UPM:n johto vastannut mitenkään avoimeen kirjeeseen, jolla UPM:n paperiliittolaiset pääluottamusmiehet vetosivat vielä keskiviikkona UPM:n johtoon, jotta ratkaisua olisi yritetty vielä uudelleen Communication Papersin eli painopaperiyksikön kanssa.

Koska yrityskohtaisia työehtoja ei UPM:n liiketoimintoihin ole sovittu, Paperiliiton hallitus päätti myös pidentää lakkoa kahden viikon jaksolla eli 14. toukokuuta saakka, ellei neuvottelutulosta sitä ennen saavuteta.

Lakosta tai sen jatkosta tulee aina ilmoittaa kaksi viikkoa ennen sen alkamisajankohtaa. Aiemmin ilmoitettu lakon päättymisajankohta oli 30. huhtikuuta.

Noin 2 000:ta Paperiliittoon kuuluvaa työntekijää koskeva lakko on ollut käynnissä 12:ssa UPM:n yksikössä vuoden alusta.

Pari sataa Paperiliiton jäsentä tekee suojelutyötä tehtaiden lämmöntuotannossa ja vesienkäsittelyssä Helsingin käräjäoikeuden 21. tammikuuta antaman päätöksen mukaisesti.

Tämän viikon tiistaina sovittelija Suomaa kertoi antaneensa myös neljättä UPM:n yksikköä eli biojalostamoa koskevan sovintoesityksen.

Edellisenä päivänä eli maanantaina annetut sovintoesitykset koskivat erikoispaperien ja tarrojen liiketoimintoja. Jo maaliskuussa sovintoesitys saatiin aikaan selluliiketoimintaan.

Viime viikolla valtakunnansovittelijan toimisto kertoi, että sovittelu painopapereista on keskeytetty, koska osapuolten ”kannat ovat lähentymisestään huolimatta edelleen varsin kaukana toisistaan”.

Paperiliiton luottamusmiehet vetosivat vielä keskiviikkona UPM:n johtoon, että myös yhtiön painopaperien liiketoimintaa koskeva ratkaisu saataisiin aikaan.

Alun perin Paperiliitto on tavoitellut yhtä yrityskohtaista sopimusta ja UPM liiketoimintakohtaisia. Riitaa on ollut etenkin työajasta ja palkasta.

Paperiliiton tiedotteessa puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että UPM on ajanut itsensä nurkkaan rajujen tavoitteittensa takia, eikä näytä perääntyvän, ”vaikka lakko on kestänyt 104 päivää, toimipaikkojen alkuvuoden tulos jää nollaan ja asiakkaat kärsivät materiaalipulasta”.

Vanhalan mukaan Paperiliitto ei tavoittele päättynyttä paperiteollisuuden työehtosopimusta parempia työehtoja, ja palkankorotustavoite on yleisen linjan mukainen.

”Muihin metsäyhtiöihin verrattuna UPM:n haluttomuus sopia on johtanut siihen, että yhtiön työntekijät ovat joutuneet työnantajan täysin kohtuuttoman periaatteellisen ajojahdin kohteeksi”, Vanhala sanoo.

Myös UPM kertoo tiedotteessaan olevansa pettynyt.

”Olemme erittäin pettyneitä Paperiliiton päätökseen ja siihen, että jo kolme ja puoli kuukautta kestänyt lakko jatkuu. Olemme neuvotelleet tositarkoituksella ja tehneet useita kompromisseja. Omalta osaltamme olemme hyväksyneet sovintoesitykset”, sanoo UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén yhtiön tiedotteessa.

Hollménin mukaan vuosikymmeniä vanhan sopimuksen uudistaminen on tärkeää sekä työntekijöiden että yhtiön kannalta.

”On suuri pettymys, että tiiviiden neuvottelujen jälkeen yhdessäkään liiketoiminnassa ei päästy maaliin. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vahvisti kaikkien liiketoimintojen sovitteluissa, että kukin liiketoiminta voidaan sopia erikseen”, Hollmén sanoo.

Hollménin mukaan sovittelussa löydettiin yhdessä neljään liiketoimintaan sovintoesitykset, joissa oli huomioitu molempien osapuolten tarpeita ja toiveita.

”Sovintoesitykset hyväksyttiin hyvässä uskossa, jotta työrauha liiketoimintoihin olisi saatu palautettua. Nyt kun Paperiliitto on hylännyt jo kertaalleen rakennetut esitykset, liiketoiminnat lähtevät puhtaalta pöydältä”, Hollmén selvittää tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat