Kunta-alalle kymmeniä­tuhansia palkansaajia koskeva lakkovaroitus toukokuuksi

Liitot kertovat tiedotteessaan, että lakko koskee kymmentä kaupunkia ja sen piiriin kuuluisi yli 81­000 kuntapalkansaajaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n tunnus toimitalon seinässä Helsingin Sörnäisissä.

14.4. 12:48 | Päivitetty 14.4. 14:06

Ammattiliitto JHL, Ammattiliitto Jyty ja Juko kertovat jättäneensä viikon lakkovaroituksen ajalle 3.–9. toukokuuta. Liitot kertovat tiedotteessaan, että lakko koskee kymmentä kaupunkia ja sen piiriin kuuluisi yli 81­000 kuntapalkansaajaa.

Liittojen mukaan lakko alkaa, jos kunta-alan työehtokiistaan ei saada sopua.

Lakkovaroitus koskee muun muassa kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES) sekä opetushenkilöstön (OVTES) sopimusta.

Viikon kestävän lakon on määrä alkaa 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä, liittojen tiedotteessa kerrotaan.

Liittojen mukaan lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

Alkuperäisen aikataulun mukaan lakon piti alkaa 19. huhtikuuta, mutta työministeri Tuula Haatainen päätti siirtää lakkoa kahdella viikolla eteenpäin. Koko maahan on kuitenkin ilmoitettu toistaiseksi jatkuva ylityö- ja vuoronvaihtokielto 18.4. alkaen.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudun koulut ja päivä­kodit jatkavat toimintaansa normaalisti pääsiäisen jälkeen: lakko siirtyy

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine mukaan lakolla pyritään hakemaan sellaista ratkaisua, joka ”nostaa matalapalkkaiset työntekijät pois palkkakuopasta”.

”Palkkaohjelman on kohdistuttava koko kunta-alalle niin, että euromääräiset korotukset kohdistetaan matalimpiin palkkaluokkiin. Ohjelmalla parannetaan kuntien ja aloittavien hyvinvointialueiden veto- ja pitovoimaa työnantajana”, sanoo Niemi-Laine tiedotteessa antamassa lausunnossaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat