Ilkka Kanerva on kuollut – Poliitikot muistelevat pitkä­aikaista kansan­edustajaa, presidentti Niinistö: ”Syvän vakuuttava ääni ja ajatus on hiljennyt”

Ilkka Kanerva oli kuollessaan 74-vuotias. Hän oli kansanedustaja vuodesta 1975 alkaen.

14.4. 23:24 | Päivitetty 15.4. 10:17

Pitkäaikainen kokoomuksen kansanedustaja ja entinen ministeri Ilkka Kanerva on kuollut. Kanervan kuolemasta kertoi myöhään torstai-iltana kokoomus.

Kanerva kuoli torstaina 14. huhtikuuta vakavaan sairauteen. Kanerva oli kuollessaan 74-vuotias. Kanervan puolison Elina Kanerva kertoi Ilta-Sanomille miehensä kuolleen toiveidensa mukaisesti kotonaan. Kanerva asui Turussa.

Kansanedustajana vuodesta 1975 alkaen toiminut Kanerva oli myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

Kanerva oli myös Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja toimi useissa luottamus­tehtävissä. Hän toimi sekä ulkoministerinä, työministerinä, liikenneministerinä sekä ministerinä valtioneuvoston kansliassa ja valtiovarainministeriössä.

Kansanedustajapäivinä laskettuna Kanerva oli eduskunnan pitkäaikaisin edustaja. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi ministerin arvonimen Kanervalle kesäkuussa 2017. ​

Muistokirjoitus: Eduskunnan pitkä­aikaisin kansan­edustaja Ilkka Kanerva liikkui valta­osan urastaan politiikan huipun tuntumassa

Kanerva oli ennen kuolemaansa ollut useita kuukausia poissa eduskunnasta sairauslomalla, mutta sairausloman syytä ei ollut kerrottu.

Kanerva oli keskiviikkona kertonut Twitterissä sairauslomansa jatkumisesta.

Kokoomus pyytää tiedotteessaan sururauhaa Kanervan omaisille.

Suru-uutisen jälkeen sosiaalinen media täyttyi nopeasti osanotoista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvaili Twitter-viestissään Kanervan olleen ”viimeiseen asti – – mukana, isänmaamme asialla”.

”Syvän vakuuttava ääni ja ajatus on hiljennyt”, Niinistö kirjoitti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo välitti Twitterissä osanottonsa ”Iken läheisille” ja toivotti voimia suureen suruun.

”Ministeri, kansanedustaja, kollega, ystäväni Ilkka Kanerva on poissa. Me kaipaamme häntä kovasti”, Orpo kirjoitti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kirjoitti Twitterissä, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on nyt tyhjänä keskeisen tekijän tuoli.

”Ilkka tuki ja rakensi aina joukkuetta. Ymmärsi silloinkin, kun olimme eri mieltä”, Mykkänen muisteli twiitissä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen esitti osanottonsa omaisille.

”Suuri sydän ja valtava kokemus”, Häkkänen twiittasi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) välitti niin ikään osanottonsa Kanervan omaisille ja läheisille.

”On vain yksi Ilkka Kanerva ja nyt hän on poissa. – – Ilkka palveli meitä suomalaisia vuosikymmeniä. Saamme olla kiitollisia hänen elämäntyöstään maamme hyväksi. Tulen aina muistamaan Ilkan positiivisena ja rakentava kollegana ja kanssaihmisenä”, kirjoitti puolestaan oikeusministeri ja Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Twitterissä.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko taas kutsui Kanervaa Twitterissä valtavan ystävälliseksi ihmiseksi.

”Poliittinen vaikuttaja omaa luokkaansa. Maakuntamme mies viimeisen päälle. Ikävä tulee Ikeä. Yhtäkkiä hän on poissa. Kunnioitukseni hänen elämäntyölleen ja syvä osanotto läheisten kaipaukseen”, Saarikko kirjoitti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kirjoitti Twitterissä sytyttävänsä kynttilän ”pitkäaikaiselle työtoverille, ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajalle, ulkoministerille”.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) kuvaili Kanervaa Twitterissä yhdeksi suurimmista suomalaisista: ”Suomalaisen demokratian ja parlamentarismin mies. Suomalaisen urheilun tukipilari. Aatteen ja kotimaakuntansa mies. Lämmin ja ystävällinen työkaveri, joka aina arvosti ja kunnioitti nuorempia kollegojaan.”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr) puolestaan kirjoitti Twitterissä, että eduskunnassa jäädään ”kaipaamaan sivistynyttä ja syvällistä keskustelijaa”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat