Ilkka Kanerva muistetaan laajasta tuttava­piiristään: ”Kerrotaan, että kun hän käveli Turun torilla ja vastaan tuli kaksi ihmistä, hän tervehti heistä kolmea”

Kokenutta ulko- ja puolustuspolitiikan tuntijaa sekä intohimoista urheilumiestä arvostettiin yli puoluerajojen. Kanerva jätti jäljen kollegoihin ystävällisyydellään ja avuliaisuudellaan sekä erinomaisilla keskustelutaidoillaan.

Ben Zyskowicz (vas.), Petteri Orpo, Liisa Jaakonsaari, Sari Multala ja Jyrki Katainen muistelevat kollegaansa Ilkka Kanervaa.

15.4. 13:30 | Päivitetty 15.4. 14:34

Ystävällinen ja laajasti verkostoitunut seuramies, joka taisi politiikan kiemurat aina kuntatasolta kansainvälisille areenoille.

Tällaisena entiset kollegat muistavat pitkäaikaisen kokoomuksen kansanedustajan ja entisen ministerin Ilkka Kanervan. Kanerva kuoli torstaina 14. huhtikuuta vakavaan sairauteen 74-vuotiaana.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) toimi Kanervan kanssa samaan aikaan kansanedustajana yhtäjaksoisesti yli 40 vuotta.

Ensimmäisen kerran Zyskowicz muistelee tavanneensa Kanervan jo vuonna 1970 silloisen Teiniliiton liittokokouksessa, jossa Kanerva oli ehdolla liiton puheenjohtajaksi. Myöhemmin Kanerva valittiin puheenjohtajaksi Kokoomuksen nuorten liittoon, jossa Zyskowizskin toimi ja jossa hän myöhemmin oli töissä.

”Hän oli noina vuosina – ja myöhempinä vuosina – äärettömän ystävällinen ja kannustava kaikkia kohtaan. Sen vuoksi myöhemmällä poliittisella uralla hän oli erittäin arvostettu poliitikko yli puoluerajojen”, Zyskowicz sanoo.

Zyskowiczin mukaan Kanervan laajoista yhteis­työ­suhteista kertoo sekin, että Kanerva oli usein kokoomuksen eduskunta­ryhmässä se, joka parhaiten tiesi, mitä muissa puolueissa ja etujärjestöissä kulloinkin ajateltiin ajankohtaisista asioista.

Ben Zyskowicz ja Ilkka Kanerva osallistuivat perinteiseen Ilta-Sanomien tikkakisaan kesällä 2020.

Politiikassa Kanerva hallitsi Zyskowiczin mukaan laajasti eri sektoreita, joskin ulko- ja turvallisuuspoliittiset kysymykset olivat hänen leipälajinsa. Kanervalla oli näkyvä rooli esimerkiksi kansliaministerinä Harri Holkerin (kok) sinipunahallituksessa, jossa hän toimi työelämä­uudistuksen toisena pääneuvottelijana 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

Myöhemmin Kanerva kantoi liikenneministerin, työministerin ja ulkoministerin salkkuja ja toimi ministerinä valtiovarainministeriössä.

Kanervan uralle kansanedustajana mahtui 12 eduskuntavaalit. Turun kaupungin­valtuustossakin Kanerva istui yhtäjaksoisesti vuodesta 1972 kuolemaansa saakka.

”Vaaleista seuraaviin menestyminen kertoo siitä, että hänen äänestäjänsä olivat tyytyväisiä hänen toimintaansa politiikassa. Totta kai kohut ja erilaiset vaiheet vaikuttivat aika ajoin äänimääriin, mutta aina hän tuli uudelleen valituksi”, Zyskowicz sanoo.

Moni Kanervan tuntenut kuvailee hänen sosiaalisia verkostojaan uskomattoman laajoiksi. Niitä hän ylläpiti loppuun saakka myös kotiseudullaan Turussa.

”Kerrotaan, että kun hän käveli Turun torilla ja vastaan tuli kaksi ihmistä, hän tervehti heistä kolmea. Tätä on käytetty kuvaamaan hänen laajaa tuttavapiiriään Varsinais-Suomessa ja hänen kykyään tuntea ja huomioida kaikki ihmiset.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo muistelee tavanneensa Kanervan ensimmäistä kertaa 1990-luvun alkupuolella puolueen tilaisuudessa. Kanerva kohtasi nuoren poliitikonalun vilpittömällä uteliaisuudella, kyseli kuka hän oli ja mistä tulossa.

Ilkka Kanerva ( oik. ) ja Petteri Orpo kokoomuksen piiritoimistossa Turussa huhtikuussa 2011.

Seuraavalla kohtaamiskerralla Kanerva oli täysin perillä siitä, kenen kanssa oli tekemisissä. Se kertoo siitä, kuinka Kanerva keskittyi ihmisiin ympärillään.

”Hänen kykynsä kohdata ihmisiä oli täysin poikkeuksellinen. Hän oli aina ystävällinen ja muista kiinnostunut. Kaikista tuntemistani ihmisistä oli Ikellä varmasti laajin ystävä- ja tuttavapiiri”, Orpo sanoo.

”Suomi on menettänyt suuren valtiopäivämiehen, jonka laaja-alainen kokemus yhdistyi valloittavaan ja avoimeen persoonaan.”

Vaikeissa tilanteissa Kanerva keräsi ihmiset yhteen ja halusi rauhassa fundeerata, miten asia tulisi ratkaista. Eduskuntaryhmän kokouksissa kireät tilanteet laukesivat Iken huumorintajun avulla, Orpo sanoo.

Erityisesti Orpo jää kaipaamaan heidän keskustelujaan ulko- ja puolustus­politiikasta. Kanervan viisaita neuvoja olisi tässä ajassa tarvinnut koko Suomi, Orpo sanoo.

Toinen yhteinen intohimon aihe oli Turku ja Varsinais-Suomi, eli ”oman kotipesän asiat”. Turussa kaikki tunsivat aktiivisen kuntapoliitikon, joka välitti paikallisista asioista kansainvälisten ja kansallisten areenoiden lisäksi.

Kanerva oli osa kaupunkia. Orpo on hetken hiljaa.

”Kesäisessä jokirannassa ei tulekaan enää Ike vastaan, joka moikkaa iloisesti kaikki vastaantulijat.”

Pitkäaikainen entinen kansanedustaja ja meppi, sosiaalidemokraattien Liisa Jaakonsaari valittiin eduskuntaan vuonna 1979. Siinä vaiheessa Kanerva oli ehtinyt olla kansanedustajana jo yhden kauden.

Jaakonsaareen Kanerva teki vaikutuksen ystävällisyydellään ja ihmisrakkaudellaan.

”Niinä aikoina oli enemmän tiukkuutta puoluerajojen suhteen, että tuliko ihmisistä ystäviä vai ei. Kanerva ei niitä rajoja edustanut, vaan hänellä oli kaikista puolueista paljon ystäviä”, Jaakonsaari sanoo.

Myöhemmin Jaakonsaari ja Kanerva tekivät yhteistyötä ulko­asiain­valiokunnassa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä. Jaakonsaari kuvailee Kanervaa reiluksi ja humoristiseksi poliitikoksi, jonka kielenkäyttö oli ”mestarillisen” ilmaisuvoimaista. Kanerva teki kaavoihin kangistuneesta ulkopolitiikasta rennompaa etsimällä ratkaisuja pilke silmäkulmassa.

”Kun asiat menivät sykkyrään ja turhaan politisoimiseen tai konflikteihin, Kanerva laukaisi tilanteet huumorilla. Sitten voitiin aloittaa uudestaan puhtaalta pöydältä”, Jaakonsaari muistelee.

Eduskunnan uusi puhemiehistö kevätistuntokaudelle 2003: Varapuhemiehet Liisa Jaakonsaari, ja Ilkka Kanerva sekä puhemies Anneli Jäätteenmäki.

Uutiset Kanervan poismenosta ovat surullisia, Jaakonsaari sanoo, sillä juuri nyt olisi Kanervan kokemukselle ollut otollinen hetki. Kanerva koki urallaan myös hankaluuksia ja pettymyksiä, ja teki virheitäkin, kuten kaikki ihmiset.

”Nyt oli hänen aikansa, kun Suomessa tehdään suuria turvallisuus­poliittisia ratkaisuja. Tiesin, että hän on sairas, mutta monesti ajattelin, että hänen asian­tuntemukselleen ja siltoja rakentavalle otteelleen olisi nyt tarvetta. Ja huumorille, ettei kaikki menisi liian vakavaksi.”

Politiikan lisäksi urheilu oli Kanervalle elämänmittainen intohimo. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala kohtasi Kanervan ensimmäistä kertaa urheilupiireissä jo ennen uraansa poliitikkona, kun Multala teki uraa huipputason kilpapurjehtijana ja Kanerva oli Olympiakomitean hallituksessa.

Ilkka Kanerva (vas.), Sari Multala, Susanna Rahkamo ja Jan Vapaavuori Olympiakomitean puheenjohtajaehdokkaiden julkisessa kuulemistilaisuudessa Suomen Urheilumuseossa 21. lokakuuta 2020.

Kun Multala pohti politiikkaan sukeltamista, istui hän Kanervan kanssa eduskunnan kuppilaan kyselemään tämän työstä. Myöhemmin Kanerva oli Multalalle, kuin myös monelle muulle, ystävällinen taho jolta kysyä mielipidettä. Kanerva oli aina valmis auttamaan.

Eduskunnassa on erikoisia etikettisääntöjä, joita ei ole kirjoitettu ylös. Kanerva jaksoi valaista näitä sääntöjä tuoreille poliitikoille, esimerkiksi kertomalla mihin kuppilan pöytään pitäisi istua, jos haluaa keskusteluseuraa, ja mihin taasen, jos taas haluaa olla rauhassa.

”Hän ei tehnyt sitä niin, että sitä olisi tuntenut itsensä hassuksi, vaan ystävällisesti opasti, miten siellä tulee toimia.”

Eduskuntaryhmässä Ike kuunteli ja ymmärsi myös toisten argumentit, vaikka olisi ollut eri mieltä. Multala muistaa Kanervan erinomaisena keskustelijana, joka osasi kietoa toisten perustelut mukaan omiin pohdintoihinsa, vaikka ei olisikaan ollut samaa mieltä.

”Vaikka hän olisi ollut eri mieltä, niin hän ei polkenut muiden argumentteja. Siinä olisi tänä päivänä politiikassa opittavaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset”, Multala sanoo.

Kanerva oli ennestään puolueen tilaisuuksista etäisesti tuttu 27-vuotiaalle Jyrki Kataiselle, kun hän ensimmäisen kauden kansanedustajana asteli eduskuntataloon vuonna 1999.

”Ike oli yksi harvoista pitkään mukana olleista, jotka halusivat integroida tulokkaat taloon. Häntä kiinnostivat uudet ihmiset ja heidän poliittinen ajattelunsa ja osaamisensa”, nykyään Sitran yliasiamiehenä toimiva Katainen sanoo.

Katainen muistaa sanan ”kaveri” olleen Kanervan aktiivisessa sanavarastossa.

”On jäänyt mieleen, kun eduskuntaryhmässä oli kerran päällä jokin hässäkkä, ja kesken sen Ike sanoi, että jokainen meistä tarvii kaveria. Että niin kovaa jätkää ei oo syntynytkään, ettei kaveria tarvis.”

Kokoomuksen puheenjohtajana kymmenen vuotta toiminut Katainen kuvaa Kanervaa keskeiseksi mielipiteenmuodostajaksi puolueen sisällä.

”Hänen kansanedustajavuosiinsa mahtuu Suomen koko lähihistoria, ja hän oli sitä aktiivisesti muovaamassa. Sanoisin, että Suomi olisi joiltakin osin erilainen ilman Ikeä.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen liikuttui kyyneliin kertoessaan Ilkka Kanervan eroamisesta ulkoministerin tehtävästä 1. huhtikuuta 2008.

Kataisen puheen­johtaja­kaudelle mahtuu myös kohu, joka on jäänyt osaksi Suomen poliittista historiaa. Kanerva joutui luopumaan ulkoministerin tehtävästään keväällä vuonna 2008 tekstiviestikohun seurauksena.

Moni muistaa edelleen kokoomuksen tiedotustilaisuuden, jossa puheenjohtaja Katainen liikuttui kyyneliin ilmoitettuaan, ettei Kanerva voi enää jatkaa ulkoministerinä.

”Ne päätökset olivat oikeita mutta tuskallisia, kuten kuvista silloinkin näkyi. Olisi ollut tiukka paikka erottaa kuka hyvänsä ministerinpaikalta, mutta tässä oli kyseessä vähän erityislaatuinen suhde. Kyllä se tiukka paikka silloin oli”, Katainen sanoo.

”Se oli ikävä homma, mutta oli mukava myöhemmin nähdä, että hän pystyi siitä toipumaan. Se toimii esimerkkinä siitä, että elämä kantaa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat