Ministeri Lindén: Olisin valmis maksamaan lisää veroja hoitajien palkkojen nostamiseksi

Viikon puheenaiheita politiikassa ovat olleet etenkin hoitajien umpisolmuun mennyt työriita, turvallisuuspolitiikka ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden (oik.) vastausvuorossa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 21. huhtikuuta. Vieressä istuivat ministerit Tuula Haatainen (vas.), Hanna Sarkkinen ja Thomas Blomqvist.

21.4. 16:04 | Päivitetty 21.4. 19:12

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) olisi valmis maksamaan lisää veroja hoitajien palkkojen nostamiseksi.

Lindén kertoi asiasta eduskunnan kyselytunnilla, missä erityisesti perussuomalaiset hiillostivat hallitusta sairaanhoitajien heikosta palkkatasosta ja kehnoista työoloista.

Kyselytunnin ensimmäisen kysymyksen esittänyt Arja Juvonen (ps) viittasi mediatietoihin, joiden mukaan Ruotsissa ja Norjassa hoitajan tilille jää kuukaudessa 600–2 000 euroa enemmän kuin Suomessa.

Samalla Juvonen viittasi tietoihin siitä, että sote-uudistuksen myötä perustettujen hyvinvointialueiden johtohenkilöille maksetaan palkkaa jopa 17 400 euroa kuussa.

”Henkilökohtaisesti minä hyvätuloisena ja lääkäritaustaisena olen valmis mielellään maksamaan enemmän veroja, jotta meidän julkisen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon työntekijät saisivat paremmat palkat”, Lindén sanoi kyselytunnilla.

Lindén muistutti, että hoitajien palkoista neuvotellaan parhaillaan veronmaksajia edustavan Kuntatyönantajat KT:n ja hoitoalan ammattiliittojen välisissä neuvotteluissa.

”Toivon vilpittömästi, että siellä saadaan myönteinen palkkakehitys aikaiseksi”, Lindén sanoi.

Tarvetta yhteiskunnalliselle vakaudelle

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) toivoi kyselytunnilla, että kunta-alan työriidassa saavutettaisiin ratkaisu. Marin arvioi, että työriitaa ratkomaan asetettu sovittelulautakunta voisi todennäköisesti ensi viikolla esitellä riidan osapuolille ratkaisuesityksen.

”Pääministerinä tietenkin toivon, että esitys olisi sellainen, että se olisi eri osapuolten hyväksyttävissä niin, että esimerkiksi työtaistelutoimenpiteille ei olisi tarvetta”, Marin sanoi.

Marinin mukaan ratkaisu työriitaan olisi tervetullut jo maailmanpolitiikan tämänhetkisen epävakauden takia.

”Tällaisessa maailman ajassa olisi äärettömän tärkeää, että meillä olisi vakautta yhteiskunnassa, ja vakautta lisää se, että asioista kyetään sopimaan, myös julkisen puolen palkkaratkaisusta”, Marin sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat