Ympäristöministeri Kari patistelee suomalaisia energiansäästötalkoisiin

Suomi ostaa tänä vuonna energiaa Venäjältä arviolta kahdella miljardilla eurolla.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr).

22.4. 12:53 | Päivitetty 22.4. 17:40

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr) sanoo, että kaikki suomalaiset tarvitaan mukaan säästötalkoisiin, jotta energian hinta ei karkaa käsistä. Karin mukaan suurin tarve energiansäästölle on edessä ensi talvena. Valtion toimet eivät tuolloin yksin riitä hillitsemään energian hintapiikkejä, Kari sanoo.

Kari piti perjantaina tiedotustilaisuuden energiansäästöstä ja toimenpiteistä, joita jokainen voi arjessaan tehdä energian säästämiseksi. Muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Venäjään kohdistuvat talouspakotteet ovat nostaneet energian hintoja.

”Jokainen voi osallistua energiansäästötalkoisiin omien voimavarojensa mukaan. Kodeissa voidaan esimerkiksi luopua öljylämmityksestä ja tehdä energiatehokkuutta parantavia remontteja”, Kari sanoi.

”Jokainen asennettu ilmalämpöpumppu ja aurinkopaneeli on nyt isänmaallinen teko Suomen energiaomavaraisuuden puolesta.”

Energiateollisuus ry:n mukaan Suomi on ennen sotaa tuonut noin kolmanneksen energiastaan Venäjältä. Riippuvuudesta pyritään eroon koko EU:n tasolla, mutta temppu ei onnistu käden käänteessä. Esimerkiksi Saksa ostaa merkittävän osan maakaasustaan ja öljystään Venäjältä.

Tilaisuudessa Karin kanssa puhunut teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta sanoi, että Suomi ostaa tänä vuonna energiatuotteita Venäjältä arviolta noin kahdella miljardilla eurolla. Summa on kutistunut parissa vuodessa.

”Ennen korona-aikaa liikuttiin noin viidessä–kuudessa miljardissa eurossa. Viime vuonna summa oli noin kolme ja puoli miljardia”, Lund sanoi.

Kotien energiainvestointien rinnalla kansalaisten täytyisi Karin mukaan myös vähentää energian tarvettaan.

”Asiantuntijoiden mukaan parhaat keinot säästää energiaa ovat huonelämpötilojen laskeminen, lämpimän veden käytön hillitseminen ja autoilun vähentäminen”, Kari sanoi.

Professori Lundin mukaan vipuvaikutus on energiansäästössä merkittävä.

"Jos kaikki suomalaiset tiputtaisivat kotiensa sisälämpötilaa parilla asteella, säästettäisiin noin 1–1,5 prosenttia koko Suomen vuosittaisesta energiantarpeesta”, Lund totesi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat