Sovittelu­lautakunnan johtaja: Haluamme saada aikaan sovinto­ehdotuksen ja lakot loppumaan – Näin lakot etenevät, jos sopua ei synny

Tiistaina hoitajajärjestöt ilmoittivat peruvansa noin 35 000 hoitajan lakon, jonka oli määrä alkaa keskiviikkoaamuna 13 sairaanhoitopiirissä. Vapun jälkeen uhkaa kuitenkin vielä laajempi lakko kymmenessä kaupungissa. Siihen osallistuisi muiden muassa opettajia, lastenhoitajia, sosiaalityöntekijöitä sekä kirjastojen ja museoiden henkilökuntaa.

Noin 35 000 hoitajan lakko uhkasi alkaa keskiviikkoaamuna 13 sairaanhoitopiirissä, mutta Tehy ja Super peruivat sen..

19.4. 15:41 | Päivitetty 20.4. 11:33

”Yritämme tehdä nyt töitä systemaattisesti ja huolellisesti niin, että saamme aikaan sovintoesityksen, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät ja todella löytävät toisensa”, sanoo kunta-alan sitkeää työriitaa ratkomaan asetetun sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen HS:lle.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) asetti lajissaan harvinaisen lautakunnan 8. huhtikuuta sen jälkeen, kun noin 425 000 kunta-alan palkansaajaa koskevat työehtosopimusneuvottelut ja työriidan sovittelu olivat kariutuneet suuriin erimielisyyksiin etenkin monivuotisista palkkaohjelmista.

Työntekijöitä edustavat järjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopulla.

Työnantajia edustavalle Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle se olisi kelvannut.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Osapuolet ovat neuvotelleet yhteensä kuudesta työ- ja virkaehtosopimuksesta jo tammikuusta alkaen. Vanhat sopimukset päättyivät helmikuun lopussa, jonka jälkeen työrauhavelvoite ei enää ole ollut voimassa.

Pylkkänen korostaa, että sovittelulautakunta rakentaa sovintoesitystä, ja neuvotteluosapuolet käyvät keskinäisiä neuvotteluita pyrkien pääsemään ratkaisuihin työehtoihin liittyvistä tekstikysymyksistä.

”Olen nyt pyytänyt osapuolia puoleen yöhön mennessä toimittamaan lautakunnalle tiedon neuvotteluissa syntyneistä ratkaisuista. Viikko sitten lautakunta esitti tämän neuvottelutoimeksiannon osapuolille”, Pylkkänen sanoo.

Osapuolten neuvottelut koskevat Pylkkäsen mukaan lähinnä niin sanottuja tekstikysymyksiä, kun taas palkankorotuksista sovintoesityksen tekee lautakunta.

Pylkkäsen mukaan sovittelulautakunta kokoontuu heti keskiviikkona aamulla käsittelemään osapuolten vastauksia.

”Me emme aikaile, vaan otamme tehtävän hyvin vakavasti ja haluamme saada aikaan sovintoehdotuksen ja lakot loppumaan”, Pylkkänen sanoo.

Näillä näkymin kunta-alan lakkosuma sakenee, vaikka työtaisteluita on myös siirretty ja lykätty. Työntekijäjärjestöt ilmoittivat tiistaina peruvansa hoitajalakon, jonka oli määrä alkaa keskiviikkoaamuna kello 6. Sen sijaan ne alkavat valmistella joukkoirtisanoutumisia.

Syynä on järjestöjen mukaan se, että peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) johdolla valmistellaan hoitajien lakko-oikeutta rajoittavaa potilasturvallisuuslakia.

Hoitajajärjestöt julistivat myös koko kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toistaiseksi keskiviikkoaamusta kello 6 alkaen.

Hoitajajärjestöt ovat esittäneet sote-alalle viisivuotista palkkaohjelmaa, jolla sote-henkilöstön palkkoja nostettaisiin vuosittain 3,6 prosenttia tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Vapun jälkeen tiistaina uhkaa alkaa vielä mittavampi, muiden muassa opettajia, sosiaalityöntekijöitä, lastenhoitajia sekä kirjastojen ja museoiden henkilökuntaa koskeva lakko.

Tiistaina 3. toukokuuta alkavassa lakossa olisi jo yli 81  000 kuntapalkansaajaa kymmenessä kaupungissa: Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Kymmenen kaupungin lakkoa on mahdollista vielä siirtää, mutta mikäli sopua ei löydy, alkaa 3. päivä kuitenkin jo kertaalleen siirretty Helsinkiä, Espoota, Kauniaista ja Vantaata koskeva lakko, johon osallistuu noin 31 000 palkansaajaa.

Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) mukaan lakkovaroitus koskee 11 400:a opettajaa.

Lääkäreistä lakko koskee vain Vantaan kaupungilla työskenteleviä, ja se rajautuu ei-kiireellisen perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon vastaanottotoimintaan. Kymmenen kaupungin lakosta lääkärit on rajattu ulkopuolelle muutenkin huonon perusterveydenhuollon tilanteen takia.

Nämä lakkovaroitukset ovat antaneet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja ammattiliitto Jyty.

Nämäkin liitot tavoittelevat monivuotista palkkaohjelmaa korjaamaan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

”Ilman palkkaohjelmaa ei ratkaisua synny”, sanoo HS:lle Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Löfgrenin mukaan myös työehtosopimusten sisältöjä pitää kehittää.

”Meille ei käy, että tekstien kehittely hylättäisiin”, Löfgren sanoo ja ottaa esimerkiksi sote-henkilöstöä koskevat kohdat lepo- ja ruokailutauoista.

”Tämä voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta on ongelma, jos kaikissa työaikamuodoissa ei voi pitää yhdenvertaisesti päivittäistä lepotaukoaan ja joutuu hotkaisemaan ruokansa. Lisäksi tauko voidaan vähentää työajasta”, Löfgren sanoo.

Yksityistä opetusalaa koskeva lakko oli alun perin alkamassa jo tämän viikon tiistaina 15 helsinkiläiskoulussa, mutta sitä siirrettiin torstaina niin, että lakko alkaa 3. toukokuuta.

Torstaina OAJ, JHL ja Jyty kertoivat uudesta lakkovaroituksesta, joka koskee samoja 15:tä koulua Helsingissä ja niiden lisäksi myös tamperelaista Kalevan lukiota ja Tampereen yhteiskoulua.

Tämä laajennettu lakko alkaisi niin ikään 3. toukokuuta ja kestäisi viikon.

Työnantajia kiistassa edustaa Elinkeinoelämän keskusliittoon kuuluva Sivistystyönantajat Sivista.

Muokkaus 19.4. kello 17.45: Juttuun päivitetty kauttaaltaan tieto, että keskiviikkoaamuna alkavaksi suunniteltu hoitajalakko on peruttu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat